Woensdag 07/12/2022

Diep in het bos waar de kindjes spelen

theater

de roovers aan de slag met televisiescenario van dennis potter

Kinderen spelen graag dat ze grote mensen zijn. Ze spelen doktertje of winkeltje of moedertje en vadertje. Omgekeerd spelen sommige grote mensen ook wel eens graag dat ze nog kinderen zijn. Speciaal voor hen schreef de Britse auteur Dennis Potter (1935-1994) het scenario Blue-Remembered Hills. Oorspronkelijk bedoeld voor televisie, maar heel vaak als toneelstuk opgevoerd en ook nu door de Antwerpse theatergroep de Roovers op de planken gezet.

Antwerpen

Van onze medewerker

Tom Rummens

Blue-Remembered Hills vertelt het verhaal van zeven kinderen van zeven jaar, en Potter stond erop dat die kinderrolletjes altijd door volwassenen gespeeld zouden worden. De gebeurtenissen ontwikkelen zich in de bossen die ook in het echte leven van de auteur een belangrijke rol hebben gespeeld. Tijdstip van het gebeuren: 1943, putje Tweede Wereldoorlog dus. Die oorlog is in het stuk wel aanwezig, maar blijft opvallend op de achtergrond. De kinderen lijken er zich amper van bewust te zijn. Tegelijkertijd voeren ze zelf hun oorlog, een micro-oorlog weliswaar, maar die is in zeker opzicht even gruwelijk als de echte. De kinderen spelen en hangen in het rond, maar onschuldig is hun spel allerminst. De omgang met elkaar is doorgaans bot en hard. Er wordt gelachen maar ook gevochten en gestampt en bij de haren getrokken.

Een groot verhaal lijkt Blue-Remembered Hills in eerste instantie niet te zijn. De anekdotes stapelen zich op, samen met de kleine gruwel en de pesterijen. Een eekhoorn wordt uit zijn boom gehaald en doodgetrapt. Een weddenschap wordt zonder schroom vervalst. Als een 'Italianer' ontsnapt is uit het nabijgelegen gevangenenkamp, schept iedereen er een groot plezier in de anderen op stang te jagen. Op het einde van de rit wordt al die anekdotiek in een klap van tafel geveegd. Het niveau van de pesterijen wordt ruimschoots overstegen als Donald, de wat zielige jongen die er nooit echt bij hoort, omkomt in een brand. De rest houdt de deur dicht, maar die geschiedenis is nadien alweer snel vervalst. Wir haben es nicht gewüsst.

Volwassenen die kinderen spelen, het is en blijft spelen met vuur. En dat gevaarlijke spel hebben de Roovers (nog) niet echt onder de knie. Jammer, want zo hadden ze het naar eigen zeggen niet bedoeld: "Het is zeker niet onze bedoeling om een kind te gaan naspelen", aldus Luc Nuyens (DM 7/1). De verleiding bleek groot. Hun acteerspel vervalt al te gauw in een wat stereotiep en vlak register, dat vergeven is van tics en truukjes waarop je al snel uitgekeken bent. Aan zichtbaar en bijwijlen ook aanstekelijk spelplezier ontbreekt het lang niet. Aan soms nogal storende karikaturale trekjes echter evenmin.

Heel veel wordt anderzijds goedgemaakt door het verbluffende bühnebeeld dat Stef Stessel voor Blue-Remembered Hills heeft ontworpen. Enkele houten planken achteraan, waarachter de acteurs zich verstoppen als ze geen rol hebben. Vele kleine lichtjes in de lucht die sterren kunnen zijn of vonkjes of stralen licht die doordringen door het bladerdek van een donker bos. Een uiterst efficiënt lichtplan ook. Niets meer. Maar vooral niets minder.

recensie

WIE: de Roovers WAT: Blue-Rememebered Hills WAAR EN WANNEER: nog tot en met zaterdag 11 januari in de Monty, Montignystraat 3, 2018 Antwerpen. Info en kaarten www.monty.be en 03/238 91 81. Een uitgebreide Vlaamse en Nederlandse speelreeks volgt. Zie www.deroovers.be. ONS OORDEEL: De Roovers zetten geen slechte voorstelling neer, maar struikelen over de kinderrolletjes, met een al te vlak acteerspel als gevolg.

Aan spelplezier ontbreekt het niet. Aan soms storende karikaturale trekjes evenmin

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234