Zaterdag 27/02/2021

Diep in de strot

En, bent u al een beetje opgewonden? Nee? Dan hoort u vast bij dat één derde van de Vlamingen dat er Siberisch koud onder blijft. Nu brandt u wel van nieuwsgierigheid? Jeezes, zo blijven we in rondjes lopen. Voor luxedingen als gemengde gevoelens valt er niets aan te kruisen bij bevragingen. Kunt u dan geen opwinding veinzen? Het moet niet meteen een orgasme zijn, gewoon wat enthousiasme volstaat. Het is namelijk zo dat men ergens in hartje Brussel, in zo'n knus kabinetje, echt wel op hoerageroep rekent. Hoe zou u zelf zijn als u 'de grootste enquête ooit' over cultuurparticipatie deed en de resultaten ronduit fantastisch zijn.

Wellicht heeft men uw mening niet gevraagd, net zo min als de mijne, maar 2.800 andere gezinnen gingen wel voor de bijl. 2.800! Giga dus, vooral als u weet dat het befaamde Censydiam-oordeel, waar tv-formats al of niet op sneuvelen, vaak gebaseerd wordt op de mening van pakweg vier proefpersonen. Meestal mensen die zich overdag vrij kunnen maken, en blij zijn een namiddag op de VRT gegijzeld te worden voor no pay. Kortom, mensen zoals u en ik.

Dat alleen al eist R.E.S.P.E.C.T. voor Bert Anciaux en de zijnen, man! Ze zijn er toch maar in geslaagd om de culturele kwab van de doorsnee Vlaming te dissecteren en lazen in de grijze smurrie dat u geen rekening houdt met de hokjesmentaliteit rond hoge en lage cultuur. Dat u zo een cultureel avondje uit graag combineert met gastronomische genoegens en zegt dat u klassieke theaterwerken van Vlaamse auteurs 'heel graag ziet'. Kortom, dat u en Bert heel verwante zielen zijn! Kom dat te weten.

Uw goesting in experimenteler gedoe is daardoor helaas te herleiden tot de dagen dat u of uw partner een eisprong heeft, blijkbaar. Ik moet u ook waarschuwen: u houdt voortaan van Vlaamse primitieven en landschapsschilderijen uit de negentiende eeuw. Het leeuwendeel onder ons wil zich niet bemoeien met de subsidiewinkel van de minister, terwijl 32 procent hem de raad geeft nieuwe kunstvormen uit de staatskas te blijven spijzen. De resterende 11 procent had wellicht de vraag niet begrepen of zijn weirdo's die vinden dat Bert niet goed bezig is en die toch in de fichebak der bevraagbaren gesukkeld zijn.

Wellicht kon u het al een paar pagina's van tevoren ruiken, ik geloof niet in enquêtes. Wie antwoordt er nu naar waarheid, of liever welke hersenen werken nog zonder hidden agenda, in zo'n situatie. We zijn zo kinderlijk gepreocupeerd met het geven van het 'juiste antwoord' dat we een soort ideaalgedrag veinzen. Denk maar aan de snelle vragenronde bij Blind Date. Vraagt zo'n ingehuurde blonde bimbo 'stoemp of worst?', en je kunt er donder op zeggen dat een of ander primitief mechanisme met beperkt associatievermogen in die seutige desperado achter de wand toch op de 'worst'-knop drukt.

Maar goed, we mogen nu officieel zeggen dat we meer aan cultuur doen dan die arrogante Fransen die ons van oudsher maar boeren vinden. Slechts één derde der Vlamingen zijn barbaren. Ik kan me voorstellen dat het jeukt om dat segment te laten samenvallen met dat één derde inboorlingen die voor het Vlaams Belang kiezen. Helaas pindakaas, waar zou dan die plotse passie voor Vlaamsche primitieven vandaan komen?

Ik vind het vooral kortzichtig en te betreuren dat ons culturele gewicht berekend wordt aan de hand van het aantal ticketjes dat we kunnen voorleggen. Dat overroepen participeren. Waarom moeten we per se rondhossen op Open monumentendagen of worsten gaan schransen op festivals? Hopelijk ging u in op het aanbod van deze krant om de cultpornofilm Deep Throat in huis te halen, uiteraard om intellectuele redenen. Wel, dan haalt u als troostprijs wellicht andere statistieken, en mag u zich trots op de borst slaan als straks 'Vlaming is gek op fellatio' de voorpagina siert. Statistics suck.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234