Zaterdag 31/10/2020

Standpunt

'Dienstbare' politici moeten niet overgoten met pek en veren uit het parlement worden gejaagd

Yves Desmet.Beeld Bob Van Mol

 

Een vrouwelijke en niet onaantrekkelijke rechter vertelde me ooit dat ze in de jaren 70, toen ze postuleerde voor promotie, bij een plaatselijke volksvertegenwoordiger op de koffie werd genood om haar kandidatuur toe te lichten. De man ontving haar op het afgesproken uur in een kamerjas, lichtjes geopend. De rechter draaide zich om en bleef zonder promotie.

Het waren de jaren van Agusta, het obussendossier en de milieuboxen, van duistere dossiers waar toen onbekende en later beruchte partijmensen in de schaduw verdachte en zeer grote bedragen gingen schooien bij bevriende firma's. Bij gebrek aan een transparante partijfinanciering zagen ze geen andere mogelijkheid.

Het was de tijd dat je via het dienstbetoon van een politicus binnen een week een telefoonaansluiting kon krijgen, in plaats van er bij de toenmalige RTT drie maanden op te moeten wachten. Je pensioen kwam sneller, je dochter kon aan de staat beginnen, de sociale woning was plots bereikbaar voor je zoon. Dat soort favoritisme dateert van nog geen dertig jaar geleden.

U moet me dus vergeven dat ik me niet meteen erg kan opwinden over ministers die brieven sturen naar de Dienst Vreemdelingenzaken, of over parlementsleden die telefoneren om een dossier 'bovenaan de stapel' te leggen of een rechter bellen om bijkomende informatie te geven. Dat is niet netjes, zeker. Maar het is uitzonderlijk geworden, en het werkt ook niet meer.

Ambtenaren schrijven dan boze brieven naar hun ministers om zich over die tussenkomsten te beklagen, rechters schrijven dan pv's om hun oversten te attenderen op interventies die ze als ongepast ervaren. En maar goed ook.

De politieke cultuur waarin politici echt tussenbeide konden komen in specifieke dossiers is haast volledig uitgeroeid. Examens en promoties zijn in de overgrote meerderheid van de gevallen geobjectiveerd en de partijfinanciering is stukken transparanter. Het is goed dat iedere zweem van favoritisme of oneigenlijke beïnvloeding nog steeds wordt aangeklaagd, en het is jammer dat de federale deontologische commissie niet samengesteld geraakt omdat men te weinig vrouwelijke kandidaten vindt, en omdat er te weinig motivatie is.

Maar toch: dit nieuwe objectieve systeem is wel op het lijf geschreven van de mondige en assertieve burger, die zijn rechten kent en de weg weet in de overheidsadministraties.

Alleen zijn er nogal wat mensen die om sociale, economische of intellectuele redenen die zoektocht niet aankunnen of aandurven, en zich uit traditie dan maar wenden tot hun verkozene. Die laatste doet vaak ook niet meer dan wijzen bij welk loket ze terechtkunnen, of helpt hen een brief of te stellen.

Vergeleken met de praktijken uit een niet eens zo ver verleden denk ik niet dat die politici overgoten met pek en veren uit het parlement moeten worden gejaagd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234