Dinsdag 22/10/2019

Migratie

Dienst Vreemdelingenzaken kreunt onder personeelstekort door nieuwe regels arbeidsmigratie

De dienst vroeg al onder staatssecretaris Theo Francken (N-VA) 20 extra personeelsleden voor de invoering van de single permit. Maar zijn die nooit gekomen. Beeld EPA

Een nieuwe regeling rond arbeidsmigratie geeft extra werk aan de Dienst Vreemdelingenzaken. Die schuift een deel van zijn taken door naar de gemeentebesturen. ‘De dienst Lang Verblijf beschikt niet over voldoende human resources’, schrijft DVZ-topman Freddy Roosemont in een brief aan de gemeenten.

De single permit, een Europese regeling die België in januari invoerde, moest het eenvoudiger maken voor niet-EU-burgers om hier te komen werken. Het gaat om een verblijf langer dan 90 dagen, en het zijn voornamelijk hogere profielen, zoals ingenieurs uit de VS of India. 

“Na vijf maanden is de vaststelling duidelijk: de dienst Lang Verblijf beschikt niet over voldoende human resources en technische middelen om deze nieuwe procedure te beheren”, schrijft directeur-generaal van de Dienst Vreemdelingenzaken Freddy Roosemont deze week aan de gemeentebesturen. “Dit is niet het enige domein waarop het personeelsgebrek overduidelijk wordt, maar het is een domein waarop de druk van de economische wereld enorm groot is.”

Vermoedens

Het gaat om begeerde profielen op de arbeidsmarkt, waar veel vacatures niet ingevuld raken. Volgens de woordvoerder vroeg de Dienst Vreemdelingenzaken al onder staatssecretaris Theo Francken (N-VA) 20 extra personeelsleden voor de invoering van de single permit, maar zijn die nooit gekomen. Met een regering in lopende zaken is er geen kans meer op extra personeel, en dus ziet DVZ zich genoodzaakt tot interne verschuivingen. 

De dienst Lang Verblijf wordt versterkt door het ‘Europees Bureau’, maar dat heeft weer gevolgen voor de dossiers van EU-burgers die zich willen inschrijven in een gemeente. In 2018 reikten gemeenten 86.523 verblijfsdocumenten uit voor EU-burgers. Daarvan passeerden 66.000 dossiers langs DVZ. Die zal DVZ voortaan alleen nog onderzoeken bij vermoedens van fraude, misbruik, inbreuken op de openbare orde of tekenen van radicalisering. Dat waren er 1.350 in 2018.

“Ik ben me ervan bewust dat deze beslissing de gemeentebesturen tijdelijk van een belangrijke ondersteuning berooft”, schrijft Roosemont. 

Onderzoek ten gronde

“Zonder ons hierover te raadplegen sluist men dit werk door naar de gemeenten”, zegt Alain Top (sp.a), burgemeester van Harelbeke. “Dit is extra werklast voor ons, waar wij geen middelen voor krijgen.”

Harelbeke staat niet alleen, gemeenten als Sint-Niklaas, Hamont-Achel, Leuven, Kortrijk en verschillende andere deden deze week hun beklag bij de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten. “Er is toch een terechte bezorgdheid dat mensen een verblijfskaart zullen krijgen zonder een onderzoek ten gronde”, zegt Nathalie Debast van VVSG. “Gemeenten zijn niet bevoegd om een inkomensonderzoek te doen. In principe moet Dienst Vreemdelingenzaken in die dossiers binnen zes maanden beslissen, maar als dat niet lukt, is de beslissing sowieso positief.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234