Woensdag 01/02/2023

NieuwsDefensie

Dienst veiligheidsscreenings militaire inlichtingendienst heeft geen toegang tot eigen databank

Militairen zoeken naar Jürgen Conings in het Nationaal Park Hoge Kempen. Beeld BELGA
Militairen zoeken naar Jürgen Conings in het Nationaal Park Hoge Kempen.Beeld BELGA

De dienst die binnen de militaire inlichtingendienst ADIV instaat voor veiligheidsscreenings, blijkt niet eens toegang te hebben tot alle databanken van de ADIV zelf. Al in 2019 werd dat door de toezichthouder – het Comité I – als probleem aangemerkt, maar de situatie is nog niet veranderd.

Stavros Kelepouris en Jeroen Van Horenbeek

Uit een recente nota van het Comité I blijkt nog maar eens hoe de informatiedoorstroming binnen de militaire inlichtingendienst ADIV al jarenlang een probleem is. De nota bevat een opsomming van onderzoeken die het Comité I de afgelopen jaren voerde naar de werking van de inlichtingendiensten.

Daaruit blijkt onder meer dat de cel die veiligheidsscreenings uitvoert, niet alle databanken van de ADIV kan inkijken. Anders gezegd: als een dienst informatie heeft die belangrijk is om de veiligheid te verifiëren, mag de Cel Screenings die niet altijd gebruiken, ook al maken ze beide deel uit van de ADIV. Volgens het Comité I worden de veiligheidsscreenings “stiefmoederlijk behandeld” binnen de inlichtingendienst.

Die vaststelling dateert al van 2019. Het Comité I raadde de ADIV aan de Cel Screenings toegang te geven tot alle databanken, maar dat gebeurde tot op vandaag niet.

Binnen de ADIV klinkt het dat de afdeling niet in alle databanken kan omwille van privacyredenen. “Het is niet zozeer onwil, maar de wet zit hier in de weg”, beaamt een andere goedgeplaatste bron. Omwille van de gevoeligheid van het dossier spraken deze bronnen op voorwaarde van anonimiteit.

Het overzicht van de onderzoeken door het Comité I legt een lange reeks disfuncties bloot waarbij de “steeds weerkerende problematiek van informatiebeheer” een opvallende rood draad vormt. Vorig jaar kreeg de ADIV de aanbeveling, na een onderzoek naar de opvolging van extreemrechtse dreiging, om na te gaan waarom informatie binnen de dienst zo traag doorstroomt. Ook in 2020 oordeelde het Comité I dat “het vakjesdenken (verkokering) verhindert om de veiligheid van burgers te garanderen”.

Bronnen wijzen erop dat er de laatste jaren op dat vlak veel verbeterd is, onder meer door de aanbevelingen van de parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen in Brussel. Die aanbevelingen leidden ook tot een interne reorganisatie. In een interne mail eerder deze week zei ADIV-baas Philippe Boucké daarover: “Enerzijds is deze nieuwe structuur vandaag een realiteit en anderzijds is het werk in kwaliteit gestegen sinds de implementatie.”

In die nieuwe structuur is onderzoek naar extreemrechts een van de speerpunten van de ADIV geworden. Maar de personeelsbezetting is niet gevolgd. Grosso modo draait de afdeling op de helft van de benodigde capaciteit. Dan hoeft het niet te verbazen dat nog steeds niet alle informatie optimaal doorstroomt, klinkt het binnen de ADIV.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234