Vrijdag 24/09/2021

Milieu

Diefstallenplaag onder imkers door bijentekort: "De vraag naar bijen is groter dan we aankunnen"

Bijen worden steeds duurder en zeldzamer.  Beeld Photo News
Bijen worden steeds duurder en zeldzamer.Beeld Photo News

In Tessenderlo werden vorige week drie bijenkasten met een waarde van 3.000 euro gestolen, in Nederland werden dit weekend 250.000
bijen ter waarde van 10.000 euro ontvreemd. Door de bijenhype is de vraag groter dan het aanbod.

Philip Duts, voorzitter van de Limburgse imkervereniging, was twee jaar geleden zelf slachtoffer van een diefstal waarbij drie van zijn koninginnen werden gestolen. "Sinds begin dit jaar zijn er zeker vier nieuwe diefstallen geweest", zegt hij. Ook voor Hendrik Trappeniers, ondervoorzitter van de Koninklijke Vlaamse Imkersbond, is het geen nieuw fenomeen. "Dit soort diefstallen komen niet wekelijks voor in België, maar duiken wel al een drietal jaar sporadisch op."

Er worden vooral diefstallen gesignaleerd in het voorjaar, tijdens de bestuivingsperiode. Dan is de vraag naar bijen het grootst, bijvoorbeeld bij boomgaarden die de insecten willen inzetten om hun fruitbomen te laten bestuiven. De meeste Belgische imkers bezitten maar kleine aantallen bijen, en dat zet sommige imkers aan om bijenkasten te stelen bij hun collega's. Zo hebben ze genoeg bijen om aan hun contract met de fruitboeren te kunnen voldoen.

Zowel Trappeniers als Duts stellen vast dat steeds meer jonge imkers lid worden van de Vlaamse imkerverenigingen. "Terwijl de bonden vroeger al heel tevreden waren met één nieuweling per jaar, krijgen die er nu twee à drie per jaar bij", zegt Trappeniers. "De vraag stijgt dus, maar het aanbod van zwermen bijen daalt." Dat drijft imkers tot diefstal.

Bij imker Ben Kogelman uit het Nederlandse Raalte werden deze week 250.000 bijen gestolen. Ja, er is een bijenhype, zegt hij aan de Nederlandse krant De Stentor. "De vraag naar bijen is groter dan we aankunnen." Door de grote aandacht voor het dalende aantal bijen wereldwijd, zijn er steeds meer mensen die zich ervoor willen inzetten. Bijen zijn business geworden. "Als je weet hoe het werkt, kun je er een goede boterham mee verdienen."

Duts zoekt de dader in zijn eigen kringen, maar kijkt ook naar de zware startinvestering van de imkerij om de diefstallen te verklaren. Hij sluit niet uit dat beginnende bijenhouders verantwoordelijk zijn voor de diefstal: "Jonge imkers onderschatten de kost van de dure hobby, ze kunnen een aantal dure kasten zeker gebruiken. De bijenkasten zijn elk in totaal zo'n 1.000 euro waard, dat is niet niets."

Oplossing

Verzekeringsmaatschappijen bieden een verzekering aan tegen diefstal, maar die kennen volgens Duts geen groot succes bij imkers. Hij is wel enthousiast over de regeling waarbij imkerverenigingen een verzekering voorzien die verrekend wordt in het lidgeld.

Duts installeerde al camera's op zijn terrein, wat als afschrikkingsmiddel moet dienen. Ook de bestolen Kogelman neemt nu zijn voorzorgen. "Er komt iemand bewakingscamera's met bewegingssensors ophangen. Dan krijgen we onmiddellijk bericht op de smartphone als weer wat aan de hand is."

Hoe gaat het nog met de bij?

Biologen luiden de laatste jaren steeds vaker de noodklok omdat bijenvolken wereldwijd en masse het loodje leggen. De redenen: onder meer minder onkruid en dus minder voedsel voor de bijen, meer pesticiden en de opmars van de exotische varroamijt. Normaal sterft 's winters in onze contreien tien procent van de bijen, maar bij de laatste meting in de winter van 2016-2017 bedroeg de wintersterfte bijna 28 procent. De Verenigde Naties waarschuwden in 2011 al dat bijensterfte kan leiden tot een internationale voedselcrisis, want voor meer dan driekwart van de voedingsgewassen is bestuiving door insecten noodzakelijk.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234