Vrijdag 18/06/2021

Politie

Diefstal en afpersing door Antwerpse politie: één agent vrij onder voorwaarden

Er is een onderzoek ingesteld naar
Er is een onderzoek ingesteld naar "pijnlijk en schokkende feiten" bij de lokale Antwerpse Politie.Het zou gaan om diefstallen met wapenvertoon en afpersing. De politiemensen waren tewerkgesteld in dit kantoor in de Handelstraat in Antwerpen.

De Antwerpse politie is in opspraak gekomen door een "pijnlijk schandaal". Minstens vier agenten worden verdacht van zware diefstallen en afpersing tijdens de diensturen, onder meer bij vluchtelingen. Een van de betrokken agenten is vandaag door de onderzoeksrechter vrijgelaten onder voorwaarden.

"Als deze feiten worden bewezen, dan gaat het zonder meer om een zwarte bladzijde in de geschiedenis van ons korps." Het was Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) die het nieuws naar buiten bracht dat vier agenten "schokkende en pijnlijke feiten" pleegden tijdens hun werk, in uniform. Meerdere bronnen melden dat er vluchtelingen en sans-papiers bij de slachtoffers zijn.

3 agenten aangehouden, 1 vrij onder voorwaarden

Minstens vier agenten worden verdacht van diefstallen en afpersing. Hun telefoons zijn de voorbije zes maanden afgetapt door de dienst Intern Toezicht van het korps. Nu is de zaak overgemaakt aan het parket.

Eén agent werd vandaag vrijgelaten onder voorwaarden. Hij moet zich ter beschikking houden van het onderzoek en mag zijn functie voorlopig niet meer uitoefenen. Dat bevestigt zijn advocaat Axel De Schampheleire, die gelooft dat zijn cliënt onschuldig is. De drie andere agenten zijn aangehouden, zo meldt het parket.

Het parket bevestigt eveneens de aard van de feiten, waarvan de agenten verdacht worden: het gaat om afpersing in bende, diefstallen met geweld en slagen met werkonbekwaamheid.

Het Antwerpse gerecht houdt er rekening mee dat het bestelen van illegalen al maanden, zelfs jaren aan de gang is. De opgepakte agenten werkten jarenlang in het wijkkantoor van de Handelstraat in Antwerpen-Noord, een pleisterplaats voor illegalen.

Videoboodschap

Een van de verdachte agenten is Besart B. Zijn naam doet een belletje rinkelen in het Antwerpse misdaadmilieu. Een deel van zijn familie kwam al in aanraking met het gerecht. Portier Genti B. werd in 2005 tot 25 jaar veroordeeld nadat hij een vrouw neerschoot. Arif B. kreeg in 2013 drie jaar cel met uitstel voor het afpersen van een restauranteigenaar. Het gezin van de verdachte agent benadrukt dat het alle banden met dit deel van de familie volledig heeft verbroken. Besart B. is vijf jaar in dienst.

Bart De Wever op bezoek bij de Antwerpse politie. Beeld photo_news
Bart De Wever op bezoek bij de Antwerpse politie.Beeld photo_news

De Wever, die als burgemeester eindverantwoordelijke is voor de lokale politie, behoudt het vertrouwen in korpschef Serge Muyters. "Deze zaak geeft aan dat ons politiekorps in staat is choquerende feiten aan het licht te brengen en grondig te onderzoeken, zonder taboes."

Muyters zelf laat in een opmerkelijke videoboodschap weten dat de zaak tot op de bodem wordt uitgespit. "Verschillende inspecteurs zijn gearresteerd. Dit is een smet op het goede politiewerk waarin we de laatste jaren hebben geïnvesteerd". Voorts wil hij geen commentaar kwijt.

Het Antwerpse politiekorps kwam de voorbije jaren vaker in opspraak. Twee weken terug werd duidelijk dat twee agenten die veroordeeld zijn tot zeven en negen maanden celstraf voor een caféruzie met een jonge Marokkaan, niet ontslagen konden worden. Ingewijden zeggen dat De Wever deze keer daarom de communicatie absoluut zelf in handen wilde nemen.

Volwassen genoeg

Maar dat hij geen details geeft, leidt tot ongenoegen bij de oppositie. "De Antwerpenaren zijn volwassen genoeg om zelf een oordeel te kunnen vellen", zegt Wouter Van Besien, de groene kopman in 't Stad. "Transparantie zou het vertrouwen meer dienen dan deze bizarre communicatie."

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) vindt dat de Antwerpse politie de zaak correct heeft aangepakt. "Het is nu aan het gerecht om de beschuldigingen verder te onderzoeken", laat hij via zijn woordvoerder weten.


"Sommige agenten interpreteren de harde, Amerikaanse aanpak van burgemeester De Wever en korpschef Muyters blijkbaar als een vrijbrief". Lees meer over de wantoestanden bij de Antwerpse politie in onze krant of in de pluszone van deze website.

undefined

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234