Woensdag 29/01/2020

Dieet-Elzas

Het woord dat ik wilde gebruiken voor de titel stond niet in het groene boekje. Je kunt iets ontvetten, maar kun je ook iets ontmolligen? Want dat is precies wat met de Elzas zou moeten gebeuren. De wijnen zijn te mollig, jawel. Daarmee bedoelen we dat ze vaak frisheid, zuren en ruggengraat missen en dat gebrek verbergen onder een mollig laagje van restsuiker. Het gevolg van deze suikerverslaving is dat deze ooit zo bejubelde wijnregio het grootste deel van zijn cliënteel in Vlaanderen heeft verloren.

Maar om de hele waarheid te zeggen: de beste wijnmakers van de Elzas beseffen al een tijdje dat ze moeten ontmolligen. Ze maken perfect droge wijnen met karakter en een goede minerale structuur. En de besten, dat zijn slechts een handvol namen: Zind-Humbrecht, Henri Boxler, Jean Philippe Hugel, René Muré en de wijnbouwers die je hiernaast vindt in de wijnbespreking. Al bij al makkelijk te onthouden en zoals je ziet, hoeft beroemdheid in deze regio niet te leiden tot gastronomische wijnprijzen.

Goed om weten: de Elzas heeft ook 'grand cru'- wijngaarden, net als de Bourgogne, maar let op. In de Elzas is deze vermelding lang geen garantie voor kwaliteit. Grote gedeelten (lieu-dits) van liefst 47 gemeenten werden geklasseerd als grand cru, terwijl dat in de Bourgogne perceel per perceel gebeurt. Maar dit gezegd zijnde, Elzas-wijn kán echt erg lekker zijn. En we hopen dat er in de toekomst nog meer lekkere Elzas-wijn onze weg mag kruisen.

Luchtig zonder zoetgevoel

Fijne neus van linde, perzik en een vleugje lychee. Ook in de mond luchtig met vriendelijke zuren, een goede fruitretour en lichtjes vet van textuur. Perfect zuivere afdronk zonder zoetgevoel. Zomaar of bij lichte visgerechten. (13% alc.)

F.E. Trimbach (Ribeauvillé) Pinot Blanc, Alsace 2015, Wijnen De Clerck, 9,85 euro HHHH

Lenig met limoen

Aangenaam aroma van groene meloen en citrus. Vlotte, evenwichtige aanzet die complexer wordt in het glas met een mooie terugkeer van limoen in de mond en een goed gestructureerde afdronk. Niet helemaal strak, wel lekker lenig. Ideaal bij schelpdieren en ongesausde vis. (13,5% alc.)

Domaine Weinbach 'Clos des Capucins' Pinot Blanc, Alsace 2015, Young Charly, 18,06 euro HHHH

Sappig met citrusschil

Gesluierde goudgele tint met citroengele reflecties, duidelijk ongefilterd. Neus van appeltjes en perzik met een vleugje sinaaszeste. Sappige textuur met een 'bite', goed gestoffeerd palet, afdronk met een citrusschilbittertje. Leunt dicht aan bij natuurwijn. (13% alc.)

Florian Beck-Hartweg, Riesling Grand Cru Frankstein (bio), Alsace 2014 Etiquette Wines, 21,50 euro HHH

Jacobins Prestige

Brouwerij Omer Vander Ghinste schenkt sinds kort een uniek brouwsel van het vat: Cuvée Des Jacobins Prestige. Een 100% foederbier, 18 maanden gerijpt op eikenhouten cognacfoeders. De Cuvée is een complex en lichtzurig bier van spontane gisting. Een must voor de aficionados, 7,6% alc.

omervanderghinste.be

Antwerpen proeft veel wijn

Veel wijn dit jaar op 'Antwerpen Proeft' want naast een stand van beaujolais met foodpairing-sessies, vind je ook nog stands van Altrovino, Ad Bibendum, Anverres, Belgian Wines, Excluvino, Fou de Vin, Innamorato, Ranft, Terroir en Vinatera. 'Proeft', nog tot maandag 1 mei op de Rijnkaai (Waagnatie).

proeft.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234