Woensdag 30/11/2022

'Die weeë geur van Nivea vergeet ik nooit meer'

Begin 2013 legde Dirk Segers (43) een verklaring af dat hij als kind werd misbruikt door Gie Laenen. Een halfjaar later meldde het parket hem koudweg dat de feiten verjaard zijn. 'Dat Laenen hier zomaar mee wegkomt, richt bij mij een heuse ravage aan.'

Jarenlang scheerde Dirk Segers in het buitenland hoge toppen als danser. Hij soleerde in het Hessisches Staatstheater in het Duitse Wiesbaden, in de opera van Leipzig, de Deutsche Oper Berlin en het Bayerisches Staatsballett van München. Van 2001 tot 2007 was hij eerste solist bij het Ballett in het Opernhaus van het Zwitserse Zürich. Hij danste glansrollen in onder meer De notenkraker en Het zwanenmeer. Hij trad op over de hele wereld, van Zuid-Afrika tot China.

In de zomer van 2007 kondigde hij zijn afscheid als professioneel balletdanser aan: hij keerde met zijn hoogzwangere vrouw terug naar België om artistiek directeur te worden van de Koninklijke Balletschool in Antwerpen. In een interview met de Gazet van Antwerpen gaf hij het nakende vaderschap op als reden voor het beëindigen van zijn internationale carrière, maar hij stopte ook omdat het dansen fysiek te zwaar werd. "Vooral het vele trainen begin ik te voelen en als ik een reeks zware voorstellingen dans, heb ik meer recuperatietijd nodig."

Vandaag is Dirk Segers een gebroken man. Werken gaat niet meer en zonder zijn dosis van zeven pillen komt hij de dag niet door. "Mijn leven begon finaal uiteen te vallen toen ik terug was in België", zegt hij. "Al kreeg ik een jaar eerder al de eerste psychische problemen met flarden herinneringen aan het misbruik uit mijn jeugd. Op een dag stortte ik op straat in. Het werd zo erg dat ik niet meer kon repeteren en noodgedwongen moést stoppen met dansen. Dat misbruik bleef door mijn hoofd spoken. Terug in België zag ik dader Gie Laenen regelmatig in het nieuws verschijnen naar aanleiding van de rechtszaak die 25 slachtoffers tegen hem hadden aangespannen. Toen was ik de instorting helemaal nabij."

Van 1982 tot 1987, van zijn negende tot zijn veertiende, werd Dirk Segers seksueel misbruikt en verkracht door ex-jeugdauteur Gie Laenen. Jarenlang probeerde Dirk alles te verdringen tot hij in 2011 finaal crashte en opgenomen moest worden in een psychiatrisch ziekenhuis. Pas toen vertelde hij zijn vader over het misbruik. "Mijn moeder is vroeg gestorven, ik was nog maar 21.

"Ik denk dat ik het misbruik zo lang verdrukt en verzwegen heb om mezelf te beschermen. Als kind seksueel misbruikt worden, is heel bizar. Het ene moment zat Gie Laenen met zijn fikken aan mijn lijf, het andere moment speelde ik buiten en leek ik een gewoon kind.

"Maar ik wist altijd dat er iets niet deugde. Met alcohol en drugs probeerde ik later dat onbehaaglijke gevoel te verdringen. Ik zocht de roes om te vergeten, tot de crash erop volgde. Het langdurige misbruik legde in mijn hersenen een kronkel waardoor ik anders naar het leven keek. Ik denk er nog elke dag aan. Als ik 's morgens opsta, geef ik mezelf punten: 'Hoe voel ik me vandaag? Niet zo goed, maar minder slecht dan gisteren.' Als ik mijn medicatie niet neem, draaft het in mijn hoofd door tot in het oneindige. Zonder pillen verlies ik mezelf compleet."

We zitten in de woonkamer van Dirks tante Frie Van Elsacker, de zus van zijn overleden moeder. Vader Paul Segers zit naast hem. Op tafel ligt de Zeno met de getuigenis van Maryse Verbeeck over haar misbruikte zoon Benjamien Van Passel (DM 28/1). "Ik ben tante Frie heel dankbaar voor haar hulp om dit gesprek tot stand te brengen", zegt Dirk. "In mijn eentje had ik het nooit aangedurfd. Het is goed dat mijn verhaal in de krant komt. Ik keek eerder vandaag naar de getuigenis van Valerie Van Peel in De afspraak. Dat was heel knap van haar."

In de nacht van 31 januari op 1 februari 2013 drinkt Dirk Segers zich in zijn huis in Antwerpen moed in. "Dirk had me eerder verteld dat hij contact met Gie Laenen wilde om de man met het verleden te confronteren", zegt vader Paul. "'Zullen we samen gaan?', vroeg ik. Maar Dirk heeft niet op mij gewacht en reed die nacht in zijn eentje naar Laenens huis in Mechelen."

Dirk Segers: "Ik was hem in het midden van de nacht gaan bellen en schold hem de huid vol. Hij bleef luisteren en zei dat ik kon langskomen op voorwaarde dat ik me gedroeg. Rond drie uur 's nachts vertrok ik naar Mechelen. Ik wilde Laenen de pijn laten voelen die ikzelf ervaren heb. Ik wilde hem laten voelen hoe ingrijpend dat misbruik was, hoe het mijn leven heeft beïnvloed en me beschadigd heeft."

Paul Segers: "In de vroege ochtend van die eerste februari hoorde ik via Dirks ex-vrouw dat hij waarschijnlijk bij Gie Laenen was. Ik heb toen mijn andere zoon opgetrommeld om Dirk daar weg te halen. We belden aan, maar het bleef doodstil. Niemand kwam opendoen. Waarna ik naar de politie stapte: 'Mijn zoon moet daar buiten.' Zij hebben toen ingegrepen en in de late namiddag heeft Dirk een verklaring afgelegd waar een procesverbaal van opgemaakt is. Dat pv geeft een overzicht van de gruwelijke feiten die Laenen mijn zoon heeft aangedaan."

Dirk Segers: "Toen ik die nacht naar hem reed, was ik woest. Ik wilde hem vernederen. Ik kwam er totaal overstuur toe. Laenen gaf me een paar tabletten valium om te kalmeren. We praatten een paar uur over het verleden, tot hij op een bepaald moment zei: 'Overdrijf je niet een beetje?' Ik werd razend, maar tezelfdertijd brak ik vanbinnen.

"Net zoals vroeger belde hij naar zijn vrouw Mieke. 'Zijn de bedden klaar?', vroeg hij. En net als vroeger gingen we samen naar boven en kropen we samen in bed. Ik greep hem bij zijn geslacht en vroeg: 'Wil je me nu niet neuken?' Hij antwoordde: 'Ik val op jongetjes.' Ik wilde hem uit zijn tent lokken en hem de volle laag geven, maar dat lukte niet. Ik viel in slaap en het eerstvolgende wat ik me herinner is dat er politieagenten binnen stonden."

Tijdens dat gesprek heeft Gie Laenen op geen enkel moment spijt getoond?

Dirk Segers: "Nee. Hij zei: 'In je achterste was niet juist.' Over al de rest overdreef ik volgens hem, terwijl mijn leven erdoor om zeep is. Ik begon jaren geleden te drinken om te vergeten en raakte zo verslaafd. Tijdens de achttien maanden in een psychiatrische instelling kwam alles naar boven. Ik begon te dissociëren: mijn geest viel uiteen. Een maand lang was ik weg van de wereld."

Paul Segers: "Dirk werd toen soms terug een kindje en sprak met een andere stem."

De vrouw van Gie Laenen wist wat haar man uitspookte?

Dirk Segers: "Zonder twijfel. Ze was er nooit bij in de slaapkamer wanneer het gebeurde, maar ze zag ons en legde alles netjes klaar. Mieke was er altijd, maar bleef onzichtbaar. Ik zocht ook contact met de dochter van Laenen. Zij leeft in een totale staat van ontkenning. Ze zei: 'Jij hebt jouw waarheid en ik de mijne.' Ik repliceerde: 'Er is maar één waarheid.'"

Leidde het pv van 1 februari 2013 tot een onderzoek?

Paul Segers: "In september 2013 kreeg Dirk een brief van de procureur des Konings van Mechelen met de droge mededeling dat de feiten verjaard zijn."

Dirk Segers: "Die brief deed heel veel pijn. Ik had die eerste februari mijn verhaal aan een politie-inspecteur in Mechelen verteld. Ik was de grond onder mijn voeten kwijt, maar die mevrouw pakte dat professioneel aan. Meer dan een halfjaar later was er dan dat ontnuchterende bericht van de procureur."

Paul Segers: "Dat was een verschrikking."

'Het volgende stadium was het pijpen. Gie heeft dit eerst bij mij gedaan. Hij vroeg me ook altijd of ik me er goed bij voelde. Niks moest, alles kan, was zijn motto. Omgekeerd gebeurde dit na een tijdje ook. Deze verdere stap was er gekomen nadat Gie had gezegd dat hij geen aftrekmachine was. Hij bezorgde mij en Geert vaak een hoogtepunt, maar verlangde dit ook terug. Geven en nemen, zoals het heet.'

(Uit pv nr. ME.37.L1.002649/2013, verklaring Dirk Segers)

Pv nr. ME.37.L1.002649/2013 van 1 februari 2013 leest als een gruwelcatalogus. Gedetailleerd en to the point beschrijft Dirk Segers tijdens zijn verhoor hoe hij als lagereschooljongen in de val werd gelokt door Gie Laenen. "Ik was bijna negen toen ik Laenen in 1982 leerde kennen", zegt Dirk. "Mijn broer is een jaar ouder en we trokken samen naar de dramagroep van het toenmalige Mechels Miniatuur Theater (MMT). Elke week kregen we er toneelles. Mijn moeder speelde poppenkast, acteerde en was heel artistiek. Het was bijna vanzelfsprekend dat ook wij het toneelwereldje inrolden. Ik droomde ervan om acteur te worden.

"De toneellessen voor kinderen in het MMT werden gegeven door Gie Laenen. Na elke repetitie volgde een gezamenlijk moment van ontspanning. We lagen op een dekentje en Gie vertelde een verhaal. Vrij snel nodigde hij me uit om bij hem thuis in de Leopoldstraat in Mechelen extra lessen te komen volgen. Daar zou ik samen met nog andere jongens dieper ingaan op aspecten van het toneelstuk dat we aan het inoefenen waren. Behalve de dochter van Laenen en een paar van haar vriendinnen, heb ik in de Leopoldstraat nooit meisjes gezien. Blijkbaar hadden alleen jongens extra lessen nodig.

"Ook in Laenens huis volgden er relaxatieoefeningen in een door zijn vrouw Mieke warm gestookte kamer op de eerste verdieping. Het duurde niet lang of Gie vroeg ons om ons uit te kleden. Vrij snel gingen de ontspanningsoefeningen over in massages met een seksuele ondertoon. Hij masseerde me met Nivea die hij opwarmde op de kachel. De weeë geur van die zalf vergeet ik nooit meer. Hij streelde mijn hele lijf en zonder het te willen, kreeg ik erecties. Hij trok me af. Later ging hij samen met mij in bad. 'In de oudheid maakten de oude Grieken goede minnaars van de jonge generatie', vertelde hij. 'Als je later je eigen weg zal gaan, beschik je over seksuele bagage die jouw leeftijdsgenoten niet hebben.'"

Volgde uw broer ook die extra lessen?

Dirk Segers: "Hij haakte na een jaar af. Tot vandaag is het moeilijk voor ons om te praten over wat er toen gebeurd is. Tegen onze ouders zei mijn broer dat hij het toneelspelen niet leuk vond. Ik weet nu dat hij met een schuldgevoel worstelt omdat hij me bij Laenen achterliet. In het begin leek het altijd feest in dat huis in de Leopoldstraat. Ik mocht er laat opblijven en met de Atari-spelcomputer spelen, iets wat we thuis niet hadden."

Frie Van Elsacker: "Ik sprak gisteren met de vrouw van Dirks broer. Ze vertelde me dat haar man nog steeds in therapie is bij een psycholoog. Voor hem is het heel moeilijk om dat verleden onder ogen te zien. Hij voelt zich schuldig omdat hij als oudste broer niet tegen zijn ouders gezegd heeft: 'Het deugt niet bij Gie Laenen.'"

Dirk Segers: "Mijn broer is ook door Laenen misbruikt, alleen ging het bij hem niet zo ver als bij mij. Gie masseerde ons samen en liet ons samen klaarkomen. Dat was het prille begin. Laenen wist die jongens eruit te pikken met wie hij heel ver kon gaan. Ik was een van zijn favorieten. Hij heeft mij in zijn netten verstrikt en uiteindelijk ook verkracht. Er is veel schaamte over wat ons op jonge leeftijd overkomen is."

Gie Laenen manipuleerde u zo dat u ook seksuele handelingen stelde met andere jongens. Dat bezorgt u nu een schuldgevoel?

Dirk Segers: "Ik voel me medeplichtig en stel mijn eigen gedrag van toen in vraag. Helemaal in het begin niet: toen was ik een onschuldige jongen van negen. Maar na een tijd wist ik: die toestand hier is fout. Toch bleef ik meedoen en wilde ik niet onderdoen voor de anderen. Tot nu zie ik die afschuwelijke beelden van mezelf, de andere jongens en Gie Laenen, en hoe we elkaar bevredigden. (stilte)"

Hebt u nog contact met die andere jongens?

Dirk Segers: "Jammer genoeg niet. De meeste namen ben ik geheel of gedeeltelijk kwijt, maar één naam niet: G. D. Ik heb lang geprobeerd hem op te sporen, tot nu toe is dat niet gelukt. Laenen hanteerde een beloningssysteem. Op een bepaald moment gaf hij me een Swatch-horloge cadeau. Dat was in die tijd heel hip en van mijn ouders kreeg ik dat niet, maar wel van Gie. Zijn gemanipuleer van toen werkt door tot nu. Soms krijg ik huilbuien, en er zijn momenten waarop ik volledig moet terugvallen op mijn huisarts om te kunnen overleven.

"Ik zat lang bij Vermoeide Helden, een mannengroep voor overlevers van seksueel misbruik. Nu probeer ik alleen verder te gaan, maar dat is zo moeilijk. Tot 2014 was ik artistiek directeur van de Koninklijke Balletschool. Daarna heb ik geprobeerd om er nog als coördinator voor mijn opvolgster te werken, maar het misbruik beheerste toen zo mijn leven dat ik moest afhaken. Het ging gewoon niet meer."

'In Westouter verbleven wij in een huis. (...) Op een nacht penetreerde Gie mij. Hij deed dit weer geleidelijk aan, eerst met zijn vingers en op een zachte manier. Ik herinner mij de pijn en dat ik me afvroeg of het echt aan het gebeuren was. Ik sloot mezelf af van de buitenwereld en zat in mijn eigen cocon. Ik weet niet meer hoe de nacht is geëindigd.'

(Uit pv nr. ME.37.L1.002649/2013, verklaring Dirk Segers)

Dirk bleef verschillende nachten bij Gie Laenen thuis slapen, samen in een bed dat door Mieke was gedekt. "We hadden er geen benul van dat Dirk bij Laenen bleef slapen", zegt Paul Segers. "Dat hadden we nooit toegestaan. We dachten dat hij bij een vriendje logeerde."

Dirk Segers: "Ik mocht wel met Laenen op vakantie, zo trokken we voor twee weken naar Westouter in de buurt van Poperinge. We verbleven er in een huis. 'We' zijn G.D., Laenen en zijn dochter, drie nichtjes en hun vader Alex. Gie en Alex hadden elk hun kamer. 's Nachts werden er verhalen verteld en werd er plezier gemaakt. G.D. en ik sliepen afwisselend bij Gie. Daar heeft hij mij verkracht."

Hoe goed kenden jullie Gie Laenen?

Dirk Segers: "Hij was een familievriend, toch?" Paul Segers: "Ja, toch wel. Wij woonden in die tijd in de Hanswijkstraat in Mechelen, een paar huizen naast het MMT. We vonden het fijn dat onze kinderen zich er leken te amuseren. Dirk was niet echt een student en we maakten ons daar een beetje zorgen over. Op een bepaald moment zei Gie Laenen: 'Ik denk dat balletschool wel iets voor Dirk is.' We waren blij om dat te horen. 'Laat hem er eens een auditie doen.' Zo is Dirk op zijn tiende aan de Koninklijke Balletschool in Antwerpen begonnen. Met veel succes."

Dirk Segers: "Laenen was bij mijn auditie."

Hebben jullie als ouders nooit argwaan gekoesterd?

Paul Segers: "Weet u wat zo tragisch is? Mijn vrouw en ik wisten in 1982 dat Gie Laenen 9 jaar eerder veroordeeld was voor pedofilie. Toen onze zonen bij Laenen les begonnen te volgen, heb ik de man gewaarschuwd. Ik zei: 'Zodra wij van onze zonen iets horen dat niet door de beugel kan, klaag ik u aan.' Vervolgens lieten we hen naar dat huis gaan. Het was vijftien jaar voor Dutroux en over pedoseksuelen wisten we niet veel. Nu kan ik mezelf wel voor het hoofd slaan omdat we de kat bij de melk gezet hebben, maar begin jaren 80 waren we verschrikkelijk naïef en onnozel.

"Nadat Dirk het me verteld had, heb ik mezelf lang voorgehouden: 'De tijdsgeest was anders, waardoor je niet besefte tot wat een pedofiel in staat is.' Maar het zelfverwijt kwam toch. 'Waarom zag je niets? Waarom was je niet oplettender?' Ik was in die periode erg met mijn werk bezig, waardoor ik sommige signalen gemist heb."

Frie Van Elsacker: "Er is een tijd voor en na Dutroux. Na augustus 1996 werden we plots allemaal veel alerter voor kindermisbruik."

Paul Segers: "Toen ik het in het begin wist, deed ik er alles aan opdat Dirks verhaal niet aan de grote klok gehangen zou worden. Ik was helemaal van streek en reageerde niet altijd even verstandig. Nu weet ik dat Dirk alles moet vertellen wat hij kwijt wil. Als het nodig is, vertel ook ik met open vizier wat mijn zoon overkomen is. Maar weet u wat ik zo verschrikkelijk blijf vinden? Dat ik het niet gezien heb."

'Een andere avond wou Gie mij pijpen. Ik voelde daarbij zijn snor. Ik herinner me dat moment nog heel goed. Toen heb ik gezegd dat ik niet meer wou wat hij wou. (...) Ik heb na die vakantie besloten niet meer naar het toneel te gaan en heb het contact met Gie verbroken. Thuis vertelde ik dat ik moest kiezen voor mijn school.'

(Uit pv nr. ME.37.L1.002649/2013, verklaring Dirk Segers)

Dirk Segers heeft een dochter van negen. "Toen ze nog heel klein was, ging ik zoals elke ouder met haar weleens in bad", zegt hij. "Maar ik voelde me daar heel slecht bij en ben er snel mee gestopt. Ik kon haar naaktheid niet aan. Dat ging echt heel ver. Als ik alleen met mijn dochtertje thuis was en ze had een ongelukje, kon ik haar niet helpen. Ik wachtte dan tot mijn toenmalige vrouw thuiskwam. Als ik daaraan terugdenk, voel ik alleen maar pijn.

"Ik heb het ook lastig als mensen te dicht bij mijn lichaam komen. Dan blokkeer ik. Mijn huwelijk is kapotgegaan door wat ik al mijn hele leven meezeul. Gelukkig heb ik sinds de scheiding nog een goede relatie met mijn ex-vrouw en mijn dochter. Ik ken ondertussen veel mensen die iets gelijkaardigs hebben meegemaakt. Vanmorgen werd ik nog door een van hen gebeld. Dat ik hier nu mijn verhaal aan u vertel, rakelt bij al die lotgenoten herinneringen op. (stilte)

"Ik heb een uitkering als invalide. Onlangs moest ik op consultatie bij de adviserend geneesheer. Hij vroeg vlakaf: 'Hebt u uw trauma kunnen verwerken?' Ik antwoordde: 'Het is onmogelijk om zoiets te verwerken als de dader vrij is en niet gestraft kan worden.' Het besef dat Laenen hier zomaar mee wegkomt, richt bij mij een heuse ravage aan. Hoe lang heeft hij in de gevangenis gezeten na zijn veroordelingen tot drie jaar in 1973 en tot vier jaar in 2008? Vijftien maanden? Voor het misbruik van 39 jongens die klacht tegen hem hadden ingediend, terwijl hij een veelvoud aan slachtoffers gemaakt heeft. Dat maakt mij woedend, want ik heb levenslang."

Paul Segers: "Door die absurde verjaringstermijn is Laenen nooit veroordeeld voor het misbruik en de verkrachting van mijn zoon Dirk."

Dirk Segers: "Dat misbruik heeft mijn leven totaal verwoest. Ik heb er mijn job door verloren, mijn relatie, mijn gezondheid. Ik zou graag weer werk vinden dat mij ligt en ik verlang naar een rustig leven. Op dit moment is dat onmogelijk. Voor het eerst in tien jaar tijd ben ik niet in therapie. Naast mijn huisarts is er niemand. Alleen moet ik vaststellen dat het extreem moeilijk is. Een veroordeling van Laenen kan alleen maar helpen om eindelijk te beginnen verwerken wat hij mij heeft aangedaan. Daarom mag kindermisbruik niet langer verjaren. Nooit meer."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234