Zondag 17/01/2021

‘Die uitspattingen zijn een compensatie voor professionele stress’

Als de feiten kloppen, is het nieuwste DSK-schandaal het zoveelste voorbeeld van een machtig man die zeer veel op het spel zet voor een seksuele uitspatting. Experts zijn niet verbaasd. ‘Zij achten zich onkwetsbaar en hebben zeer vaak de drang om ook seksueel topprestaties te leveren.’

Hij is niet de eerste en het was ook niet de eerste keer (zie elders op deze pagina) dat Dominique Strauss-Kahn zich moet verdedigen tegen zware aantijgingen van seksuele aard. Wereldleiders zijn slechts mensen en kunnen dus ook ten prooi vallen aan allerlei vormen van ‘onweerstaanbare dwang’. Maar dat DSK net nu hij steeds meer kans maakte op nog meer macht, meer bepaald op het voorzitterschap van de Parti Socialiste én op het Franse presidentschap in 2012, al dat moois op het spel zet voor zoiets ‘banaals’ als lust, roept vragen op.

Maar noch relatietherapeut Alfons Vansteenwegen (KUL) noch therapeut en ‘mannenexpert’ Bo Coolsaet zijn verbaasd. Toplui zijn zeer vaak meer dan gemiddeld op seks belust en hanteren daarbij ook een vrijere moraal, getuigen de experts.

Seksuele escapades

“Macht erotiseert en hoe meer macht en aanzien hoe meer opties, op alle vlakken”, zegt Vansteenwegen. “Dit soort mensen krijgt veel meer de kans op seksuele escapades en die voltrekken zich dan ook geregeld. Dit verhaal lekt nu uit en we weten nog niet of het klopt. Maar áls het klopt, is het zeker maar één voorbeeld in de rij.”

Daarnaast wijst de therapeut erop dat “zeker wie zich altijd erg moet beheersen, zeer precies en rationeel moet zijn en veel verantwoordelijkheden torst, vooral op momenten van verhoogde spanning nog minder weerstand kan bieden aan zijn sterke seksuele behoeften. Die uitspattingen zijn een soort compensatie voor de professionele stress. Het is typisch dat zoiets gebeurt op een cruciaal moment.”

Coolsaet noemt dat het ‘Tiger Woodsfenomeen’, naar de wereldbekende Amerikaanse golfer. Zijn imago van perfecte sportgod en getrouwde huisvader ging aan diggelen toen zijn escapades met een resem dames van lichte zeden aan de oppervlakte kwamen. “Ook Dominique Strauss-Kahn lijkt een soort god die nog dichter bij het ideaalbeeld komt nu hij ook nog eens hoge kansen op het presidentschap maakte. Maar in de realiteit blijkt telkens weer dat niemand de perfectie kan verdragen. Bewust of onbewust zoeken die mensen niet zelden een uitlaatklep die dat ideaalbeeld vernielt en die hen paradoxaal genoeg menselijker maakt. Denk ook aan wielergod Tom Boonen die een slippertje maakte.”

In zijn eigen praktijk ziet Coolsaet die combinatie geregeld. “Toplui met die typische verhoogde seksuele prestatiedrang die van buitenaf meer dan perfecte levens lijken te leiden maar net daardoor nog meer de neiging hebben risico’s te nemen”, zegt Coolsaet.

De ‘typische’ verhoogde libido bij mannen met macht schrijft hij niet enkel toe aan het feit dat macht erotiseert en deze mannen een soort magneten voor gewillige vrouwen zouden zijn. Coolsaet: “Het is een karaktertrek die zeer veel voorkomt en echt parallel loopt met de prestatie- en competitiedrang bij deze mensen op andere vlakken.”

Dat die fatale combinatie zelfs een presidentschap op het spel kan zetten hoeft ook niet te verbazen. “Een derde cruciaal element is dat hoe meer macht mensen aan het verwerven zijn, hoe meer ze zich onkwetsbaar wanen”, zegt Coolsaet. “Ze beheersen zoveel dat ze verblind raken en net daardoor nog veel kwetsbaarder zijn dan de anonieme burger die een scheve schaats rijdt.” (BDB)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234