Vrijdag 23/04/2021

Die superministerraad was niet zo vriendelijk voor de jeugd

Dries De Smet is coördinator van de Vlaamse Jeugdraad.

De Vlaamse regering kwam vrijdag samen voor een superministerraad. Super, omdat ze in korte tijd veel beslissingen neemt. Wel ze hadden voor een aantal zaken beter wat meer tijd genomen.

Een aantal maatregelen zijn op zijn zachtst gezegd zeer ongelukkig en jeugdonvriendelijk. Er wordt gewoon nog te weinig vanuit het perspectief van jongeren zelf vertrokken.

Het vernieuwde jeugdsanctierecht bijvoorbeeld. Dat vertrekt vanuit een positieve insteek, men wil jongeren meer verantwoordelijkheid geven en beter begeleiden. Maar alle aandacht wordt gelegd op de fameuze enkelband. En in dit geval dient het niet eens als sanctie, maar als elektronische monitoring. Waarom dan toch die enkelband? Beeld u in dat een jongere van 13 moet rondlopen met zo een band rond zijn of haar enkel. Bijzonder stigmatiserend en sanctionerend. Er wordt vaak gezegd en geschreven dat we jongeren moeten responsabiliseren. Akkoord, maar hen een enkelband omdoen zal het probleem niet oplossen. Kom op nou dames en heren van de Vlaamse regering, denk ik dan. Willen we daar naartoe? Noemen we dat creatieve en innovatieve beleidsbeslissingen?

Even jeugdonvriendelijk is de keuze voor de verhoging van de huurwaarborg. Ook daar hebben ze niet stilgestaan bij de effecten op jongeren. Op belangrijke momenten in het leven van een jongere moeten we toch positievere keuzes maken dan deze?

De transitiefase naar zelfstandigheid, typisch voor jongeren, wordt gekenmerkt door het voor de eerste keer alleen gaan wonen, en een eerste eigen job. En net in die fase hebben jonge mensen nu eenmaal nog niet voldoende centen om die drie maanden huurwaarborg op tafel te leggen. Want de verhoging van de huurwaarborg betekent concreet dat wie een appartement van pakweg 500 euro per maand wil huren bij het begin van het contract onmiddellijk 2.000 euro op tafel moet kunnen leggen (1 maand huur + 3 maanden waarborg). Voor heel wat jongeren die alleen of met vrienden of hun lief willen gaan wonen en net hun eerste job hebben is dat een serieus bedrag. Daar moet je al snel meer dan twee maanden voor werken, zonder rekening te houden met de kosten die de start van deze nieuwe levensfase met zich meebrengen - bijvoorbeeld een rijbewijs halen.

Als we willen dat jongeren op eigen benen kunnen staan en niet eeuwig blijven plakken in hotel mama, moeten we de overstap naar zelfstandig wonen vergemakkelijken in plaats van deze nog te bemoeilijken. Een verhoging van de huurwaarborg is voor heel wat jonge mensen, die vaak nog geen duurzame job hebben, een serieuze drempel. Door een renteloze lening aan te bieden als oplossing steekt onze regering jongeren in de schulden.

In die zin is ook dit dus een jeugdonvriendelijke maatregel.

Pas op, niet alleen onze Vlaamse coalitiepartners doen hiermee aan een partijtje 'jongerenbashen', ook federaal wordt die lijn doorgetrokken. Het idee over de jongerenlonen dat te pas maar vooral te onpas komt bovendrijven, is nog zo'n asociale maatregel voor jongeren. Jongeren tot 21 jaar een lager minimumloon uitkeren enkel en alleen op basis van leeftijd is discriminatie.

Komaan dames en heren van de regeringen in dit land. Is dit de manier waarop jullie jongeren willen warm maken voor politiek? En is dit het maatschappijbeeld dat we jongeren willen bijbrengen?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234