Vrijdag 09/12/2022

Die dag op de BBC...

Geen programma zo populair als Match of the Day, geen presentator zo aanbeden als Gary Lineker. Wie, zoals Vincent Kompany, te gast mag zijn in deze heilige voetbalmis stijgt in aanzien bij elke voetbalfan. Op ons verzoek had Lineker na afloop van de uitzending dit vraaggesprek met onze trotse aanvoerder. 'Waar komt al dat Belgisch talent toch ineens vandaan?'

Zullen we beginnen bij de spannende eindrace van de Premier League? De beslissing zal pas helemaal op het einde vallen, maar de kans is groot dat Manchester City weer kampioen wordt, net als in 2012. Zal de ervaring van toen jullie helpen om het hoofd koel te houden?

"De voorbije weken zijn nerve-racking geweest, zeker. Maar we hebben het al eens meegemaakt, misschien is dat een voordeel. We hebben in ieder geval geen excuses om nog een steek te laten vallen."

Zal het weer zo'n dramatische ontknoping worden als in 2012, toen jullie in de 93ste minuut van Queens Park Rangers wonnen en de titel pakten?

"Wie weet, alles is mogelijk in voetbal. Ik ben tijdens die laatste, beslissende match wel een paar jaar ouder geworden, dat is zeker. (lacht) De stress was toen enorm, maar die overwinning is wel het allermooiste moment uit mijn carrière tot nu toe. Dus als het weer zo spannend moet worden, laat maar komen."

Wat gaat er op zo'n moment door je heen, kun je dat uitleggen?

"Ik weet nog heel goed dat ik me al mentaal aan het voorbereiden was: zorg dat je een dapper gezicht opzet als je hier vandaag de titel verliest in de laatste match van het seizoen." (lacht)

Wat heeft voor jou het grootste belang bij het begin van het seizoen: de competitie of de Champions League?

"De Premier League, zonder twijfel. Het is een heel seizoen, 38 matches, en het aantal zware battles dat je moet winnen om aan de top van het klassement te geraken, is met niets te vergelijken.

"Ik ben me bewust van het belang van de Champions League, maar dat is toch anders. Als je de groepsfase overleeft en je hebt een beetje geluk met de loting, zit je zo in de kwartfinale zonder in zweet uit te breken. De Premier League is veel zwaarder en geeft daarom ook meer voldoening."

Jullie hebben dit seizoen een nieuwe trainer, de Chileen Manuel Pellegrini. Wat is het verschil tussen hem en zijn Italiaanse voorganger Roberto Mancini?

"Ze hebben een heel andere opvatting over het spel. We waren goed georganiseerd als team onder Mancini, én we waren succesvol, maar nu gaat het over méér dan dat. We willen erkend worden als een team dat een bepaalde stijl van voetbal speelt, om een nieuwe standaard op te leggen voor onszelf en voor de jeugdploegen van Manchester City. Dat is moeilijk, maar het is de ambitie die we onszelf nu hebben opgelegd."

Gaat het dan over een speelstijl die dynamischer is? Meer aanvallend en agressiever misschien?

"Het is een heel andere filosofie, absoluut. Kijk, zolang je successen boekt, kun je als club tevreden zijn, dat is wat telt. Maar kijk eens naar teams als Liverpool en Manchester City: het plezier en spektakel dat wij brengen voor de toeschouwers, dat is ook veel waard."

De toeschouwers mogen dan wel genieten van jullie spel, maar is het ook leuk voor een centrale verdediger zoals jij als het er zo heftig aan toegaat?

"Ik ben het altijd gewend geweest om one-to-one te spelen, zonder rugdekking, met veel ruimte. Ik hou daar wel van. Maar als je tegen een sterke spits komt te staan, dan gaat het wel eens hard tegen hard, natuurlijk."

Verklaart dat meteen ook waarom je meer kaarten pakt dit seizoen?

"Hmm, wacht... één rode kaart voorlopig toch maar, in deze competitie.

"Kijk, als je op mijn positie speelt, verzeil je automatisch in situaties waarin je de laatste man bent voor de goal - voor de kleinste fout zul je dus sowieso een kaart krijgen. Maar ik hou van die uitdaging, van het directe duel aangaan met de spits. Dan gaat het niet enkel meer over organisatie, hè, je zit niet te kijken naar wat de andere verdedigers doen. Je moet doorgronden wat de aanvaller wil doen, anticiperen op zijn acties. Die aspecten van het spel vind ik ongemeen boeiend.

Ga je dat kunnen volhouden tot pakweg je 36ste?

"Dat is nog maar de vraag. Maar zolang ik fit ben, bevalt deze positie me prima."

Het WK komt eraan, en er wordt veel verwacht van de Belgen. Het is opmerkelijk hoeveel uitstekende spelers jullie hebben. En wij kennen ze maar al te goed, want velen van hen spelen in de Premier League.

"Voor mij zijn er vier, vijf grote favorieten voor de wereldbeker. De usual suspects: Duitsland, Spanje... enfin, vul zelf maar aan. En daarnaast zijn er heel veel teams in dezelfde categorie als wij. Als we uitzonderlijk goed presteren, maken we een kans. Als we middelmatig spelen, liggen we er meteen uit. Maar is België een grotere favoriet dan Colombia of Uruguay?"

Engeland?

"Dacht je dat die niet in mijn top 5 met favorieten stonden dan?" (lacht)

Hoe is de sfeer in België rond het WK?

"Fantastisch! Iedereen gelooft dat we wereldkampioen kunnen worden."

Het is zeer opvallend dat jullie plots zo veel goeie spelers in de gelederen hebben. Hoe verklaar je dat?

"Puur geluk. Toeval, meer is het niet. Het is haast niet normaal dat zo'n klein land zo veel jong talent voortbrengt op eenzelfde moment, zeker als je weet dat wij nooit een echt sterke jeugdwerking hebben gehad in België.

"Maar je ziet nu wel al de gevolgen, omdat we zelfvertrouwen hebben gecreëerd. Als we het nu goed aanpakken, kunnen we ervoor zorgen dat er ook voor de toekomst nieuw talent opstaat. De generatie na de onze, met Adnan Januzaj bijvoorbeeld, is ook al erg sterk."

In de UK maken we het onszelf erg moeilijk door het hoge speelritme en onze fysieke manier van spelen. De Britten komen daardoor vaak vermoeid aan de start van een groot toernooi. Zou dat ook een probleem kunnen zijn voor de Rode Duivels die in de Britse competitie spelen?

"Ja, kijk maar naar Christian Benteke. Met hem hebben we al een belangrijke speler verloren.

"Ik heb in Duitsland gespeeld, en zonder enige twijfel kan ik je zeggen dat de Premier League veel harder, brutaler en uitputtender is. Er wordt je als speler geen enkel rustpunt gegund tijdens het hele seizoen. Maar dat is nu juist de schoonheid van het Britse voetbal, ik zou het niet anders willen. We moeten ermee leren omgaan."

Jullie zitten in de groep met Rusland, Zuid-Korea en Algerije. Het had erger gekund.

"Het is vooral vreemd hoe wij plots worden beschouwd als de favoriet in onze groep. Dat is een soort druk die we niet kennen. België is in het verleden altijd de golden underdog geweest.

"Maar vergis je niet, De Russen staan er altijd op grote toernooien, zeker in de groepsfases. En je zou verbaasd zijn hoeveel Koreaanse spelers goed presteren in de diverse Europese competities. Algerije is zo'n beetje de onbekende factor. We zijn voorzichtig, maar we geloven erin."

Kijk je er erg naar uit?

"Wat dacht je! Ik wacht hier al tien jaar op." (lacht)

Wat is je doel voor dit WK?

"Ik wil altijd winnen. Elk spel, welke competitie het ook is. Zelfs al weet ik dat op papier andere teams sterker zijn dan het onze. Ik wil daar niet realistisch in zijn. Geen enkele ploeg is beter dan wij tot het tegendeel bewezen is."

Je doet heel veel projecten naast het voetbal, vooral op gebied van liefdadigheid.

"Ja, dat is een prioriteit in mijn leven, even belangrijk als voetbal. Ik schat het ene zeker niet hoger in dan het andere.

"Ik vind het ook gewoon leuk, het is een bron van plezier in mijn leven. Ik heb altijd al goed willen doen, voor mijn familie bijvoorbeeld. En nu bevind ik me in een situatie waar ik voor meer mensen echt een verschil kan maken en iets betekenisvol kan doen. Dat is een positie waar ik erg dankbaar voor ben."

Je bent net internationaal ambassadeur geworden voor SOS Kinderdorpen. Wat wil je daarmee bereiken?

"Eerst en vooral: awareness, mensen bewust maken. En persoonlijk probeer ik zo veel mogelijk betrokken te zijn bij wat ze doen. Het is een fantastische organisatie die me nauw aan het hart ligt. Ze zorgen voor onderwijs en gezondheidszorg, en bieden een toekomst aan kinderen, vaak weeskinderen, die anders geen enkel vooruitzicht zouden hebben op een beter leven.

"Ik weet maar al te goed hoe belangrijk het is om als kind kansen te krijgen. Dat je naar school mag gaan, dat je mag voetballen... wij vinden dat evident. Ik ben blij deel te mogen uitmaken van die familie."

Geeft het voetbal genoeg terug aan de gemeenschap?

"Ik denk dat voetballers veel meer doen dan de meeste mensen denken. Vergeet niet dat het hier gaat om een groep van héél jonge mensen. Er wordt veel gesproken over de bedragen die topvoetballers verdienen, maar de goede dingen die spelers doen, krijgen vaak niet zo veel aandacht.

"Ik kom in contact met veel verschillende lagen van de bevolking en verschillende beroepsklassen, en ik kan in alle eerlijkheid zeggen dat ik geen enkele groep ken die zo genereus is als voetballers. Ik doe mijn liefdadigheidswerk in de spotlights, en ben trots dat ik zo die andere kant van het voetbal kan tonen. Er worden veel goede dingen gedaan door voetballers over de hele wereld, maar dat blijft vaak onderbelicht."

Niet veel mensen in het Verenigd Koninkrijk weten dit, maar jij bent eigenaar van een heuse voetbalclub in België.

"Inderdaad, BX Brussels. Ik noem het liever een sociaal project. Voetbal is mijn leven, en kansen geven aan jong talent is iets waar ik heel gepassioneerd door ben. Ik heb een ploeg overgenomen uit een lagere klasse, en het project groeit gigantisch snel."

Hoe staan ze ervoor in de competitie?

"Hmm, de eerste ploeg doet het niet bijzonder goed... Maar de jeugd is fantastisch, en de manier waarop we met die jongeren omgaan is erg mooi. Het moet een echte sportbeweging worden, die maatschappelijk iets in beweging zet. Ruimer dan voetbal zelfs."

Hoe zie je jezelf evolueren? Als clubeigenaar of manager? Of misschien wel als 'Match of the Day'-copresentator?

"Waarschijnlijk iets tussen al die dingen in. Ik ben heel blij met wat ik nu allemaal kan combineren, maar het start allemaal vanuit het voetbal. Ik zal altijd 'iets' in voetbal blijven doen, want dat is en blijft mijn grote passie. Voetbal heeft me dit leven gegeven."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234