Maandag 26/10/2020

'Die cowboy had geen respect voor menselijk leven'

Vijf Britten kwamen totnogtoe om bij friendly fire, vriendschappelijk vuur, en de irritatie tegenover de Amerikaanse 'cowboys' die de fouten begingen groeit. 'Incompetentie en nonchalance', zo verwijten de Britse militairen hun Amerikaanse collega's. Een van hen kwam vrijdag om bij een aanval van een A10 op een Britse tankbrigade. 'Dat die yank onze Union Jack niet gezien heeft, is onbegrijpelijk.' Sommigen willen dat de piloot van doodslag beschuldigd wordt.

RFA Argus in de Golf

The Independent

Een vreemd zicht was het wel, de tien Britse doodskisten die afgelopen weekend gerepatrieerd werden. Drie van de militairen kwamen niet door Iraakse guerrillatactieken aan hun eind maar door Amerikaans friendly fire. Twee anderen werden door Britten zelf gedood. Volgens de hoogste VS-militair, stafchef Richard Myers, moet het eens en voorgoed afgelopen zijn met dat bevriend vuur. "Dit is de meest trieste tragedie die ons kon overkomen", zo vertelde Myers zondag tijdens het BBC-programma Breakfast with Frost. "Ik denk niet dat we dit soort situaties moeten tolereren, en mijn job bestaat erin dat we ze vermijden in de toekomst."

De crew van de twee verkennerstanks - type Scimitar of letterlijk: slagzwaard - die vrijdag beschoten werden door een Amerikaanse A10, kon hun woede amper in toom houden. "Ik kan mijn voertuig wel degelijk bedienen en verhinderen dat het aangevallen wordt", zegt een verontwaardigde tankcommandant Steven Gerrard van op zijn bed op de RFA Argus in de Golf. "Maar ik ben niet getraind om voortdurend over mijn schouder te kijken of er geen Amerikaan aankomt die me wil aanvallen."

Gerrard doet het verhaal van de Amerikaanse raid. "De A10 maakte twee bochten. Ik zal nooit dat geluid vergeten. Ik wil het nooit van mijn leven nog horen. De kogelregen hield niet op. Ik hoorde het en verlamde. Kort daarna werd de geschutskoepel aan flarden gereten. Hitte, rook en wit licht. Die A10 bevond zich op een hoogte van vijftig meter. Hij draaide scherp. Kwam terug. Van op duizend meter afstand zette hij zijn aanval in. Hij was vijfhonderd meter bij ons vandaan toen hij ging schieten."

Gerrard verwondert zich erover dat de Amerikaan niet merkte dat hij Britten onder vuur nam. Op een van de voertuigen bevond zich een Union Jack van vijftig bij veertig centimeter. "Toen hij schoot keek hij zonder twijfel door een verrekijker. Dat hij onze Union Jack niet heeft gezien is onbegrijpelijk." De twee voorste Scimitars waren volgestouwd met kogels, granaten en diesel. Lang duurde het niet of ze gingen in vlammen op. De 25-jarige vice-korporaal Matty Hull overleefde de aanval niet.

Gerrard neemt het de Amerikaan ook kwalijk dat hij het vuur opende op een moment dat er burgers in de buurt waren. "Er liep een jongetje van twaalf rond. Dat knaapje bevond zich niet verder dan twintig meter van ons toen die yank het vuur opende. Hij had absoluut geen respect voor menselijk leven. Het was een cowboy. Ik had eerder al vier of vijf A10's gezien en waarschijnlijk was deze piloot uit de rangen gebroken. Hij was alleen toen hij ons aanviel. Hij moet het als een uitstapje beschouwd hebben. Ik vraag me af wat er met de piloot zal gebeuren. Hij heeft een van mijn vrienden vermoord."

De achttienjarige soldaat Chris Finney vraagt zich af waarom de Amerikaan nog een tweede keer het vuur opende. "Eerlijk? Ik denk dat de Amerikanen onnozel zijn. Zijn ze niet voldoende getraind of zijn ze simpelweg trigger happy?" Een andere gewonde, de 25-jarige luitenant Alex McEwen: "Soms gebeuren er fouten maar nu zijn er te veel aanwijzingen dat het om pure incompetentie en nonchalance gaat."

Soldaat Joe Woodgate, negentien jaar oud, zag zijn kogelvrij vest aan stukken gescheurd tijdens de aanval maar ontkwam. "Ik denk niet dat de Amerikanen veel geleerd hebben uit de eerste oorlog. Ik kan vanuit elke gezichtshoek een Amerikaanse tank herkennen. Dit was extreem onverantwoordelijk. Wij waren op missie en dan ziet die piloot ons plots vanuit de lucht. Misschien kunnen we wat tanks afschieten, moet hij gedacht hebben. Leuk om over op te scheppen tegen de jongens op de basis. Hoe is het mogelijk dat zo'n hoogopgeleide piloot niet eens in staat is een Britse tank te herkennen? Misschien moet het Pentagon maar eens onderzoeken wat er scheelt met hun training."

Een aantal Britse soldaten eist dat de Amerikaan aangeklaagd wordt wegens doodslag. "Matty was een fantastische kerel, een van de aardigste mensen die ik ooit ontmoet heb.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234