Zondag 22/05/2022

Die Cola Zero moest kunnen

De klacht van Groen en sp.a tegen het Antwerpse stadsbestuur wegens onethische banden met projectontwikkelaar Land Invest wordt niet aanvaard. Dat heeft het integriteitsbureau van de stad beslist.

Midden november dienden de Antwerpse oppositiepartijen Groen en sp.a (verenigd op de lijst Samen) een klacht in tegen het stadsbestuur omwille van de aanwezigheid van burgemeester Bart De Wever (N-VA) en een resem schepenen op het verjaardagsfeest van Erik Van der Paal, de inmiddels ex-topman van Land Invest, in restaurant 't Fornuis. De klacht kwam er na een reportage van nieuwssite Apache waarop de aankomst van het stadsbestuur werd gefilmd.

Het integriteitsbureau onderzocht donderdagavond twee vragen. Eén: schond het stadsbestuur het gemeentedecreet met zijn aanwezigheid op het veelbesproken verjaardagsfeest? In het gemeentedecreet staat dat een burgemeester of schepen kan worden afgezet als hij zich schuldig maakt aan 'grove nalatigheid' of 'wangedrag'. En twee: schond het stadsbestuur de eigen gedragscode? Daarin staat dat collegeleden mogen netwerken, maar dat ze daarbij alle schijn van partijdigheid en belangenvermenging met de privésector moeten proberen te vermijden.

"We hebben de klacht uitvoerig besproken", zegt Annemie Breëns, woordvoerder van het bureau. "De eerste vraag werd unaniem beantwoord: er is geen sprake van grove nalatigheid. Bij de tweede vraag kwam het tot een stemming. Daarbij besliste de meerderheid dat het stadsbestuur niets kan worden verweten omdat de definitie van 'de schijn van partijdigheid opwekken' niet duidelijk genoeg is in de huidige gedragscode."

De conclusie: het integriteitsbureau verwerpt de groen-rode klacht tegen het stadsbestuur. De klacht zal dus ook niet worden doorgestuurd naar Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA).

Het integriteitsbureau doet wel twee aanbevelingen. De gedragscode van de stad moet nog meer worden uitgewerkt. "Het is de eerste keer dat we een klacht binnenkregen rond mogelijke partijdigheid van het stadsbestuur en we merkten dat niet duidelijk genoeg is omschreven wat kan en wat niet", vervolgt Breëns.

Een andere aanbeveling is de oprichting van een register waarin burgemeester De Wever en zijn schepenen al hun ontmoetingen met de privésector aangeven. Dit soort registers bestaat al langer in de Angelsaksische wereld en op het Europese niveau. Zo kunnen burgers en media makkelijk nagaan met wie het stadsbestuur omgaat.

Opsteker

De uitspraak van het integriteitsbureau is een ferme opsteker voor de Antwerpse meerderheid. Tijdens een persconferentie eind november reageerde De Wever nog emotioneel op de klacht van Groen en sp.a. "Dat men mijn integriteit door het slijk haalt, maakt me bijzonder verdrietig", benadrukte hij met tranen in de ogen.

De Wever reageert nu uiteraard tevreden. "We respecteren deze beslissing. Het bureau heeft een aantal waardevolle aanbevelingen gedaan om de gedragscode omvattender te omschrijven. We nemen deze aanbevelingen ter harte en gaan die bestuderen." De Wever geeft in één adem nog een sneer richting de oppositie: "We gaan er met deze uitspraak ook van uit dat alle partijen het belang inzien van sereniteit in het politieke debat."

Groen en sp.a kunnen niet anders dan zich neerleggen bij de uitspraak.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234