Woensdag 16/06/2021

Die Brücke na bijna 100 jaar opnieuw te gast in geboortestad

dresden

'die brücke in dresden 1905-1911', residenzschloss

Fritz Bleyl, Erich Heckel, Ernst Ludwig Kirchner en Karl Schmidt-Rotluff stichten in 1905 in Dresden de kunstenaarsgroep Die Brücke. De vier architectuurstudenten tekenen en schilderen er hun vriendinnen in hun ateliers en, tijdens de zomervakantie, op de oevers van de Moritzburger-vijvers in de omgeving van de Elbestad. In 1910 is nog alles koek en ei: in galerie Arnold vindt zelfs nog een ophefmakende groepstentoonstelling van Die Brücke-kunstenaars plaats. Het begin van het einde komt er in 1911, wanneer Kirchner, Heckel en Schmidt-Rottluff naar Berlijn verhuizen. Twee jaar later wordt Die Brücke ontbonden. Dresden, de geboortestad van het Duitse expressionisme, blijft wat verweesd achter. Voor het eerst na bijna 100 jaar opent nu zaterdag opnieuw een groepstentoonstelling van Die Brücke-kunstenaars, georganiseerd door de Staatliche Kunstsammlungen Dresden. In het Dresdner Schloss hangen zo'n driehonderd schilderijen, aquarellen, tekeningen en grafisch werk van de vier stichters en de later tot de groep toegetreden kunstenaars, onder wie Emil Nolde, Max Pechstein, Cuno Amiet en Otto Müller.

De werken, afkomstig uit privé-collecties en musea uit de hele wereld, worden thematisch opgesteld, en dat is duidelijk een bewuste keuze. Dr. Ulrich Bischoff, directeur van de Galerie Neue Meister, die deel uitmaakt van de Staatliche Kunstsammlungen Dresden: "Als er al een tentoonstelling aan de Die Brücke-kunstenaars wordt gewijd, dan is die doorgaans monografisch opgevat. Wij wilden vooral de typische 'Die Brücke'-stijl tot uiting laten komen." (CL)

Die Brücke in Dresden 1905-1911, vanaf 20 oktober tot 6 januari in de Galerie Neue Meister in het Residenzschloss, Schlossplatz. Ingang: Georgenbau. Elke dag, behalve maandag, van 10 tot 18 uur, donderdag en vrijdag tot 20 uur. Toegang: 10/7 DM (5,11/3,57 euro). Metro: lijn 4, 8 en 11 (halte Theaterplatz). Info: www.staatl-kunstsammlungen-dresden.de. Zie voorts ook de tentoonstelling 'Im Zentrum: Errnst Ludwig Kirchner. Eine Hamburger Privatsammlung', van 26 oktober tot 13 januari 2002 in de Hamburger Kunsthalle.

londen

'pisanello. painter to the renaissance court', the national gallery

Renaissance als voornaamste thema in deze herfst

The National Gallery staat dit najaar volledig in het teken van de Renaissance. In september, naar aanleiding van de 600ste geboortedag van de kunstenaar, opende Masaccio: The Pisa Altarpiece de deuren. Volgende week woensdag gaat Pisanello. Painter to the Renaissance Court van start. Daarnaast staan er ook lezingen, rondleidingen en publicaties met de Renaissance als thema op het programma. Volgende week kunt u voor het eerst de vier nog bestaande houten panelen, die met zekerheid aan Pisanello (ca. 1394-1455) kunnen worden toegeschreven, samen bekijken. The National Gallery bezit er twee van: The Vision of Saint Eustace en The Virgin and Child with Saint Anthony Abbot and Saint George. Samen met Pisanello's portretten van zijn beschermheer Leonello d'Este en een Estse prinses, waarschijnlijk Leonello's vrouw Margherita Gonzaga, zullen ze in de Sainsbury Wing tentoongesteld worden. Pisanello's elegante en tegelijk naturalistische portretten vielen bijzonder in de smaak aan het Italiaanse hof, onder meer bij Gonzaga in Mantua en Este in Ferrara. Ook historisch gezien is Pisanello's werk bijzonder waardevol. De portretten en de naar zijn eigen tijd verplaatste bijbelse taferelen bieden een bijzonder gedetailleerd beeld van het vijftiende-eeuwse Italië. (CL)

Pisanello. Painter to the Renaissance Court, van 24 oktober tot 13 januari, en 'Masaccio: The Pisa Altarpiece', nog tot 11 november, in The National Gallery, Trafalgar Square, WC2, Londen. Elke dag van 10 tot 18 uur, woensdag tot 21 uur. Toegang: 6/4/2 pond (9,51/6,34/3,17 euro). Reserveren kan via de website www.nationalgallery.org.uk. Metro: Charing Cross, Leicester Square.

londen

'radical fashion', victoria and albert museum

Mode voor de toekomst

Claire Wilcox, de verantwoordelijke voor de twintigste-eeuwse en hedendaagse kledingcollecties van de V&A's textiel- en kostuumafdeling, houdt graag de vinger aan de modepols. In 1999 organiseerde ze voor het eerst het maandelijkse en bijzonder populaire mode-event 'Fashion in Motion', waarbij modellen de nieuwste kledingstukken van bekende hedendaagse ontwerpers showden in de museumzalen van het Victoria & Albert Museum. Maar met het in kaart brengen van de hedendaagse modetendenzen is de kous, tenminste bij Claire Wilcox, niet af. Zij wilde graag weten hoe de mode er in de toekomst zal uitzien en voelde daarover de hipste hedendaagse modeontwerpers aan de tand. Azzendine Alaia, Hussein Chalayan, Jean-Paul Gaultier, Rei Kawakubo, Helmut Lang, Martin Margiela, Alexander McQueen, Issey Miyake, Junya Watanabe, Vivienne Westwood enYohji Yamamoto presenteren vanaf vandaag in de V&A hun radicaalste en provocerendste ontwerpen in de vorm van avant-garde-installaties. U mag één keer raden wie de curator is... (CL)

Radical Fashion, van 18 oktober tot 6 januari in het Victoria & Albert Museum, Cromwell Road, SW7, Londen. Elke dag van 10 tot 17.45 uur, maandag vanaf 12 uur. Toegang: 5/3 pond (7,93/4,75 euro). Metro: South Kensington. Info: www.vam.ac.uk.

hamburg

'im zentrum: ernst ludwig kirchner. eine hamburger privatsammlung', hamburger kunsthalle

Expressionistische grafiek

De Hamburger Kunsthalle wijdt voor de derde keer op rij, na Surreale Welten. Werke aus einer Hamburger Privatsammlung en Paul Klee. Die Sammlung Bürgi, een tentoonstelling aan een privé-collectie. Deze expressionistische kunsttentoonstelling, die later achtereenvolgens naar het Kirchner Museum in Davos en het Berlijnse Brücke Museum reist, omvat zeventig grafische werken van Ernst Ludwig Kirchner en een vijftigtal werken van andere Die Brücke-leden, onder wie Emil Nolde, Erich Heckel, Otto Müller en Max Pechstein én van andere kunstenaars, bijvoorbeeld Otto Dix, Kâthe Kollwitz, Ernst Barlach, Wilhelm Lehmbruck en Oskar Kokoschka. (CL)

Im Zentrum: Errnst Ludwig Kirchner. Eine Hamburger Privatsammlung, van 26 oktober tot 13 januari 2002 in de Hamburger Kunsthalle, Glockengießerwall. Elke dag, behalve maandag, van 10 tot 18 uur, donderdag tot 21 uur. Info: www.hamburger-kunsthalle.de.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234