Vrijdag 27/11/2020
Beeld Bob Van Mol

Column

Die arme ome Mo. Ik hoop dat hij niet te veel heeft afgezien. Ik had hem nog zoveel willen zeggen

Vincent Byloo en Elke Neuville. Partners in crime en in de liefde. Hij maakt radio, zij tv. Ze schrijven over alles wat hen beroert, in co-ouderschap: de ene week zij, de andere week hij. Vandaag: Elke Neuville.

Re: so sorry for your loss

Dear admired friend,

It’s my solemn duty to inform you of the passing of your distant relative Mr Mohammed Abacha, a respected member of the Nigerian aristocracy.
I am acting in the interests of the estate of Mr Abacha who, before his death, told me that he has a sum of US$2,000,000 kept in a private security company here in Cote D’Ivoire in your name as the nearest blood relation.
I am honourably seeking your assistance to confirm your identity as the recipient to retrieve the funds held in your name.
Please contact my firm as soon as possible to expedite this transaction.
Thanks and God bless.

Best Regards,
Boni Amah
Amah and Associates Solicitors,
5th floor, Unity House,
Lagos

--------------------------

Beste boni_amah05sx@yahoo.ci,
Beste meneer Boni,

In deze droeve periode van rouw wens ik u toch uitdrukkelijk te bedanken voor de tijd en moeite die u in het uitpluizen van onze familie-stamboom hebt gestoken. Ik moet eerlijk zijn: ik had altijd al zuiders bloed in mijn aderen vermoed, maar de Abacha-tak in onze familie zei me niet meteen iets. Ach, hoe gaat dat, het is soms ook niet meer bij te houden hoeveel nonkel Lukken ik heb en welke nicht alweer een nieuw lief meeneemt naar kerst. Maar genoeg over mij. Arme bloedverwant Mohammed. Ik hoop dat hij niet te veel heeft afgezien. Is hij gestorven in zijn slaap? Ik had hem nog zoveel willen zeggen. Dingen die nooit uitgesproken zijn tussen ons... Ik hoop van u de verhalen te horen, ooit, eens het eerste rauwe verdriet gaan liggen is.

Nog een praktisch vraagje, meneer Boni. Licht u ook even mijn zus in over dit tragische verlies in onze familie? Genetica was nooit mijn beste vak, maar ik vermoed dat zij evengoed bloedverwant is van oom Abacha. Ze zal ook wel schrikken van dit droeve nieuws, zeg.

Voor we overgaan naar de praktische afhandeling: ik moet toegeven dat ik even dacht dat ik door u bij de neus genomen werd, meneer Boni. Hier en daar zie je op het internet waarschuwingen over berichten als het uwe, ook wel ‘Nigerian scam’ of de ‘419 fraud’ genoemd. Maar ik werd gelukkig snel gerustgesteld. Google Maps leert mij dat Lagos in Ivoorkust ligt en niet in Nigeria. Bovendien, en niet onbelangrijk: u vraagt mij geen geld, integendeel, u biedt mij geld aan – en nog geen beetje. Houd gerust wat voor de moeite en eventueel een rouwkrans vanwege de hele familie Neuville, dat is het minste wat we kunnen doen voor ome Mo.

Ik wacht intussen verheugd op de volstorting van de erfenis. Geen haast hoor, ik weet hoe dat gaat met notarissen en paperassen, dat zal in Ivoorkust niet anders zijn.

Kan u mij per kerende een fotootje bezorgen van mijn liefste suiker­nonkel? Ik probeerde, nieuwsgierig als ik ben, Mohammed Abacha al even op te zoeken, in de hoop uiterlijke gelijkenissen te ontwaren. Volgens Wikipedia is hij de oudste zoon van Sani Abacha, oud-president van Nigeria. En volgens hen is hij zelfs nog in leven! Wellicht zijn zij zelf nog niet op de hoogte van zijn recente heengaan. Zo zie je maar: dat internet valt niet te vertrouwen…

Hartelijke groeten, meneer Boni Amah. En dank voor uw blijk van steun in deze zware dagen. U bent een nobel man.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234