Donderdag 28/05/2020

Didier!

450 mensen zag hij, 200 pagina's bedraagt zijn rapport aan de koning, maar die twee getallen lijken meteen het indrukwekkendste dat formateur Didier Reynders in zijn voordeel kon aanhalen. De inhoud van zijn rapport stelde weinig voor. Crucialer was de ongeschreven wil van de informateur: er moet zo snel mogelijk een rooms-blauwe regering komen. Die wens formuleerde hij al voor hij aan zijn informatieronde begon, die wens blijft ook overeind.

Drie weken trok Reynders uit om uiteindelijk niet boven de middelmaat uit te stijgen. Waarmee hij ook de clichés over zichzelf bevestigt. Want waarom zou rooms-blauw nu ineens moeten kunnen, behalve omdat de socialisten in noord en zuid een electorale oplawaai kregen? Wijst de informateur een begin van uitweg in de communautaire tegenstellingen tussen MR (FDF incluis) en CD&V-N-VA? Allerminst. Bevat zijn rapport de contouren van een gemeenschappelijk sociaaleconomisch project? Evenmin. En alleen al op dat sociaal-maatschappelijke terrein tekent er zich binnen een eventuele coalitie met twéé kleuren nu al een scherpe tegenstelling af tussen niet minder dan drie strekkingen.

Eén: de christelijke arbeidersbeweging, die halvelings op de rem staat en in cdH-voorzitter Milquet een bondgenoot vond. Twee: de Reyndersgroep van 'het valt wel mee': niet te veel problemen zoeken en er dus ook geen vinden, en snel de regering vormen. Business as usual, en later zien we wel. En drie: de hardliners, met Marcia De Wachter van de Nationale Bank gisteren in Knack als onverwachte exponent. Op eigen houtje maakt ze een 'rapport' dat én ingaat tegen de inzichten van de eigen Nationale Bank én een belediging is voor paars, en natuurlijk pleit la Marcia rücksichtslos voor een harde sociaaleconomische opstelling. Liberalen als Reynders en christendemocraten als Milquet moeten daar niet van weten, maar christendemocraten als Peter Leyman of liberalen als Vincent Van Quickenborne misschien wel.

Bref: die informatie was rommel. Dat beseffen ze bij CD&V ook wel. Vorige week nam Leterme een risico door Reynders publiek te steunen. Hij gaf hem het eerlijke voordeel van de twijfel. Reynders heeft dat vertrouwen beschaamd. Als hij iets deed, is het tijd winnen en tegelijk krediet verspelen.

Hoe weinig Reynders presteerde, zal duidelijk worden als zijn tweede belangrijke conclusie (meteen een formateur) niet gevolgd wordt. Er komt zo goed als zeker een 'onderhandelaar', met welke titel ook, en dat zal wellicht Jean-Luc Dehaene zijn. Die was recent meer met Europa en Inbev dan met België bezig, maar zelfs die achterstand is geen handicap vergeleken met de ijdelheid, het gebrek aan zelfkritiek en ijver waarmee Reynders zich van zijn taak kweet. 400 man zien en horen, en zo weinig zinvols eruit krijgen: il faut le faire. Didier deed het.

walter pauli

Adjunct hoofdredacteur

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234