Zondag 26/03/2023

Didier Reynders laat het hier niet bij

Minister van Financiën Didier Reynders gaat door met zijn gerechtelijke acties tegen ex-hoofdredacteur Ludwig Verduyn van De Morgen. Hij onderneemt tevens gerechtelijke stappen tegen Antonino Costa, de man die het valse KB Lux-document vervaardigde. De minister wil bovendien bij de Luxemburgse bank via gerechtelijke weg een eenmalige afwijking op het bankgeheim bewerkstelligen, zodat KB Lux klaar en duidelijk bevestigt dat hij er nooit rekeninghouder is geweest.

Brussel

Eigen berichtgeving

Douglas De Coninck

Didier Reynders (PRL) legde gisteren een verklaring af voor de commissie Financiën en Begroting in de Kamer. De formele aanleiding berustte op twee dringende vragen die in de chaos van vrijdagochtend werden ingediend en inmiddels zonder voorwerp zijn. Yves Leterme (CVP) en Fons Borginon (VU) wilden vernemen hoe de minister dacht "verder te kunnen functioneren" indien hij een met 191 miljoen frank gespijsde rekening bezit bij de KB Lux. Maar het die dag in De Morgen afgedrukte document was, zoals inmiddels genoegzaam bekend, vals. Ondanks de duidelijke mededelingen daarover van het Brusselse parket, de excuses van De Morgen, het ontslag van Ludwig Verduyn én de publieke bekentenissen van ex-KB Lux-boekhouder Antonino Costa, gaat Reynders door met zijn gerechtelijke acties. "Men zal zich nu misschien afvragen waarom, maar het is zo dat ik vrijdag via mijn advocaat had geëist dat De Morgen alles zou rechtzetten en zich zou verontschuldigen in zijn zaterdageditie. Zaterdag, niet maandag, en ook niet dinsdag of woensdag. Dit is voor mij te ernstig. Ik moest vaststellen dat mijn woord, als federaal minister, niet kon volstaan om de twijfels weg te nemen en dat heeft mij pijn gedaan. In enkele kranten, en niet alleen in De Morgen, verschenen zaterdag nog artikels en editorialen waarin gewoon de twee versies tegenover elkaar werden gezet, de mijne tegenover die van de journalist. Die situatie is voor mij onaanvaardbaar, ongeacht wat er daarna gebeurde."

Reynders koos voor een burgerlijke procedure om schadevergoeding te eisen van Verduyn. Aan welk bedrag hij denkt, verduidelijkte hij tot nu toe niet. Hij liet wel weten dat hij eenzelfde procedure aanspant tegen Costa. Voor hem bezigde de minister echter mildere woorden: "Deze man heeft laten weten dat het niet zijn bedoeling was om mij persoonlijk te treffen."

Nog steeds vanuit de vrees dat het overweldigende bewijs van het tegendeel misschien niet zal volstaan om de publieke opinie er integraal van te overtuigen dat rook niet altijd vuur betekent, verzocht de advocaat van Reynders vrijdag de KB Lux om een officiële stellingname over het afgedrukte document. "Tot nu toe heeft de bank, steeds in naam van het bankgeheim, niet gereageerd." Reynders wil de bank er nu via gerechtelijke weg toe dwingen een verklaring op te stellen waarin duidelijk staat dat de gepubliceerde documenten niet van haar afkomstig zijn.

Reynders maakte van de gelegenheid gebruik om een nieuwe impuls voor de strijd tegen de fiscale fraude en de witteboordencriminaliteit in het vooruitzicht te stellen. Hij wil samen met justitieminister Marc Verwilghen nog voor het einde van het jaar een nota aan de ministerraad voorleggen die voorziet in meer middelen voor de bevoegde diensten. Reynders liet ook weten dat zijn kabinet geen vertrouwelijke briefwisseling voerde over dossiers met betrekking tot belastingontduiking. "Elke brief ging en gaat meteen naar de administratie, ook indien het dossier in behandeling is bij de Bijzondere Belastinginspectie. Ik bemiddel niet. Met niemand."

Kamerlid Leterme reageerde gisteren met een uiting van "sympathie vanwege de CVP-fractie" aan het adres van Reynders. "Dit voorval is, hoe spectaculair ook, geen alleenstaand geval", aldus Leterme. Hij verwees naar eerdere berichten in het KB Lux-dossier, onder meer over een gewezen christen-democratische premier die 1 miljard op zijn KB Lux-rekening zou hebben staan. "Het positieve gegeven in dit alles is dat de journalistieke deontologie door het ontslag van de betrokken journalist een duwtje gekregen heeft. We kunnen nu alleen hopen dat dit een structureel verlengstuk krijgt."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234