Maandag 18/10/2021

Update

Didier Bellens moet opstappen zonder ontslagvergoeding

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Na een week speculeren en gissen is de kogel door de kerk: na tien jaar zit de taak van Didier Bellens bij Belgacom er op. Bellens krijgt van de ministers geen gouden parachute mee, volgens hen heeft hij daar geen recht op door de zware fout die hij beging. Premier Di Rupo (PS) spreekt van "een totale vertrouwensbreuk". Volgens minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) is Belgacom nu wel "back in business".

Het kernkabinet boog zich vanavond sinds 18u30 over het lijvige dossier van haar enfant terrible bij het telecombedrijf. Labille stelde zijn collega's een rapport voor over Bellens. Daarna werd er nog ruim anderhalf uur gediscussieerd.

"In het belang van Belgacom is het essentieel dat er een goede verstandhouding bestaat tussen de CEO en haar belangrijkste aandeelhouder, de Belgische staat", zo begon Di Rupo de persconferentie na de beslissing. "De polemieken en incidenten rond Didier Bellens hebben geleidelijk aan de vertrouwensband aangetast en hebben schade toegebracht aan het imago van het bedrijf. Ze betekenen een ernstige fout in zijn hoedanigheid van gedelegeerd bestuurder. Daarom ontheft de regering Didier Bellens van zijn mandaat als bestuurslid en gedegeleerd bestuurder van Belgacom."

Bellens krijgt geen opzegvergoeding omdat hij zich volgens de ministers schuldig heeft gemaakt aan een zware fout. De raad van bestuur zal die beslissing wel nog moeten goedkeuren.

Incidenten
De regering nam de CEO persoonlijk de vele incidenten en fouten van de afgelopen weken kwalijk. Zo was er de omstreden vastgoeddeal, de aanvallen op het kritische CD&V-kamerlid Roel Deseyn. De druppel kwam er vorige week, toen Bellens zijn belangrijkste aandeelhouder beledigde door premier Di Rupo te bestempelen als een klein kind dat elk jaar om zijn sinterklaascadeau in de vorm van een Belgacomdividend komt bedelen. Daarna slaagde Bellens er bovendien nog in om zijn beschermelinge Sandrine Nelissen-Grade tot directeur Public Affairs te benoemen. Minister Labille verwees expliciet naar het ernstige gebrek aan vertrouwen na de "denigrerende verklaringen" van Bellens.

Minister van Overheidsbedrijven Labille en premier Di Rupo kondigden het ontslag aan op een persconferentie. Beeld BELGA
Minister van Overheidsbedrijven Labille en premier Di Rupo kondigden het ontslag aan op een persconferentie.Beeld BELGA

Vervanger
De regering wil nog voor het einde van het jaar een nieuwe CEO aanstellen, wat een lastige klus belooft te worden. Een headhuntersbureau moet op zoek gaan. De nieuwe topman van het telecombedrijf zou nog maar de helft van het loon van Bellens gaan verdienen."Het remuneratiecomité van Belgacom zal binnenkort een beslissing nemen over de vergoeding van de nieuwe CEO, rekening houdend met de recente beslissingen van de regering en de specificiteit van het bedrijf Belgacom", zei minister Labille daarover.

Morgen zal de raad van bestuur van Belgacom zich buigen over een tijdelijke opvolging en een beslissing nemen. Verwacht wordt dat nummer twee Ray Stewart alvast een aantal taken van Bellens op zich neemt. Op die manier hoopt de regering dat de beleggers het vertrouwen in Belgacom behouden. Om dezelfde reden hakten de ministers officieel pas na het sluiten van de beurs de knoop door.

Labille lichtte Bellens in over zijn ontslag en wou enkel kwijt dat die "natuurlijk niet tevreden was". Bellens zelf reageerde nog niet, maar alles lijkt er op te wijzen dat hij zich niet zomaar zal neerleggen bij de beslissing om hem geen ontslagvergoeding te gunnen. Naar verluidt duurde de bijeenkomst van het kernkabinet zo lang omdat de regeringsleden er absoluut zeker van wilden zijn dat het ontslag zonder vergoeding juridisch sluitend was.

Premier Di Rupo bij het begin van het kernkabinet. Beeld REUTERS
Premier Di Rupo bij het begin van het kernkabinet.Beeld REUTERS

"Zwarte periode"
Voor aanvang van het kernkabinet gaven de ministers al enkele vekrlaringen mee. PS-vicepremier Laurette Onkelinx was voorzichtig. "Wat telt zijn de feiten. Het is het geheel dat de motivatie in het rapport zal leveren", luidde het.

Haar Open Vld-collega Alexander De Croo wilde dat er een einde komt aan de "zwarte periode". "Ik denk dat de episode van de voorbije maanden niet goed was voor het bedrijf", luidde het.

MR-vicepremier Reynders vond niet dat Bellens een ontslagvergoeding moest krijgen. Hij merkte op dat er "zoveel problemen de laatste maanden" zijn geweest en had het over "klaar en duidelijke verklaringen ten opzichte van de aandeelhouders" - lees: de regering.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234