Maandag 27/09/2021

Dichters in het Elzenveld 2000

De poëzie-avond Dichters in het Elzenveld viert volgende donderdag zijn tienjarig bestaan. Een luidkeels 'lang leve Dichters in het Elzenveld!' is hier op zijn plaats, want elk jaar opnieuw verenigt dit festival dichters over wie men - hoewel ze vaak deel uitmaken van de wereldtop - zeer zelden iets verneemt. Ook voor deze editie komen er weer lyrici van heinde en verre om voor te lezen uit eigen werk.

Bei Dao ('49) bijvoorbeeld is een Chinees wiens naam in tijden van Nobelprijs in één adem wordt gefluisterd met die van Hugo Claus ('29). In Nederlandse vertaling verscheen van deze auteur, behalve de roman Golven, ook de dichtbundel Bewaarde geheimen. In het buitenland van China wordt Bei Dao, die sinds '89 in ballingschap leeft, als de belangrijkste dichter van zijn land beschouwd.

Met Craig Raine ('44) en Carol Ann Dufy ('55) steekt het puik der Britse dichtkunst het Kanaal over. Van dichter en essayist Raine verschenen in Nederlandse vertaling de bundels De ui, herinnering ('93), Het profetische boek ('96), en, onlangs nog, Geschiedenis: de amateurfilm (De Arbeiderspers), een roman in verzen. In dit zevenentachtig gedichten tellende epos verweeft Raine de eigen familiegeschiedenis met die van mevrouw Pasternak, zijn echtgenote, een nazaat van Boris 'Dr. Zjivago' Pasternak.

De Schotse dichteres Carol Ann Duffy is auteur van de dichtbundels Standing Female Nude ('85, bekroond met The Arts Council of Scotland), Selling Manhattan ('87), The Other Country ('90) en Mean Time ('93), waarvoor ze onder meer de prestigieuze Whitbread Prize kreeg. In '94 verschenen Selected Poems, een keuze uit haar eerste vier bundels, aangevuld met zes gedichten uit haar work-in-progress The World's Wife. De gedichten van Dufy zijn vaak innerlijke monologen van outcasts. Mede door de thematiek - mislukking, eenzaamheid, leegte - wordt Dufy's werk wel eens vergeleken met dat van de grote Britse dichter Larkin.

Inger Christensen ('35) houdt, samen met vooral Peter Hoeg, de literaire reputatie van Denemarken hoog. Angst en liefde, macht en machteloosheid zijn de belangrijkste thema's van haar eerste, muzikale, taalgerichte, vaak experimentele dichtbundels Lys ('62, 'licht'), Græs ('63, 'gras') en Det ('69, 'het'). In de sonnettenkrans Sommerfugledalen ('91, 'de vlindervallei') wordt de dood en de hoop gethematiseerd. Christensen ontving voor haar poëzie onder meer 'The Swedish Academy Prize for Nordic Literature' ('94) en, in hetzelfde jaar, de 'Österreichische Staatspreis für Literatur'.

Uit het nog hogere noorden is afkomstig de mij volstrekt onbekende, maar daarom natuurlijk niet minder voortreffelijke Finse dichteres Tua Forsström ('47). Sinds haar debuut in '72 publiceerde deze Forsström een tiental bundels. De persmap leert dat ze meerzinnige gedichten schrijft, die, onder meer, 'zeer subtiele ironie releveren'.

De Nederlandstalige dichtkunst is vertegenwoordigd met drie zeer verschillende dichters, te weten: Charles Ducal ('52), Koen Stassijns ('53) en Gerrit Kouwenaar ('23). Dichter en essayist Ducal debuteerde in '87 met Het huwelijk, volgens menig criticus het beste poëziedebuut sinds jaren. Ook De hertog en ik ('89), Moedertaal ('94) en zijn laatst verschenen bundel Naar de aarde ('98) konden op grote kritische bijval rekenen.

Behalve als samensteller van de bijzonder smaakvolle reeks bloemlezingen onder de titel De mooiste van, heeft Koen Stassijns ook zijn sporen verdiend als dichter van verstilde, uitgepuurde poëzie. Dit najaar verschijnt van hem Zwijghout, een nieuwe bundel. Gerrit Kouwenaar, ooit een spilfiguur van de Vijftigers, is met zijn zevenenzeventig lentes de oudste, en, althans in deze gewesten, ook de bekendste van de acht dichters die volgende donderdag aantreden.

Ze worden allemaal vakkundig gepresenteerd door Fien Sabbe. Niet Nederlandstalige dichters worden simultaan vertaald, en als vanouds verschijnt er naar aanleiding van het festival een speciale editie van het literiare tijdschift Revolver.

Dichters in het Elzenveld, op donderdag 11 mei om 20 uur in de Arenbergschouwburg, Arenbergstraat 28, Antwerpen. Tickets: 400/450 frank (9,92/11,16 euro). Reservering : 03/223.56.20 of 03/202.46.46.

Dubellezing: Wim Geysen & Erik Vlaminck

Wie regelmatig naar de sterren kijkt, heeft misschien ook gelezen hoe daar tot voor kort geschreven stond dat de schrijvers Wim Geysen en Erik Vlaminck ooit nog eens samen op een podium zouden staan. Niet alleen zijn het vrienden, ook hun werk is in meer dan één opzicht aan elkaar verwant. Vlaminck noch Geysen ambiëren de roman te vernieuwen. Ze leveren beiden degelijk geschreven en gecomponeerde verhalen met een maatschappelijke relevantie.

Erik Vlaminck is de auteur van, onder meer, Quatertemperdagen, Wolven Huilen en, zonet verschenen, Houten schoenen. De genoemde romans maken deel uit van een cyclus die in totaal zes delen zal omvatten en werd opgezet om, aldus de auteur, "een stuk geschiedenis van een doorsnee Vlaams gezin" in kaart te brengen.

Wim Geysen debuteerde in '97 met Lek, een roman die 'schreeuwt om een samenleving met een menselijker gelaat.' De opvolger Vuur ('99), opgedragen 'aan de kinderen van Generatie Nix', is, aldus Bert Bultinck in De Morgen, een knap gecomponeerd en vaardig vertelde geschiedenis. "Nu nog wat complexiteit en wat handige retoriek en hij schrijft misschien het Belangrijke Boek waar zovelen op zitten te wachten."

Dubbellezing, Wim Geysen & Erik Vlaminck, zondag 7 mei, Kasteel Steytelinck in Wilrijk. Info en reservering: 03/821.01.20. Tickets: 150/200 frank (3,72/4,96 euro).

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234