Zondag 25/10/2020

Dichters en engelen flirten met kunst

Nacht van kunst en poëzie lokt 8.500 bezoekers

Antwerpen

Van onze medewerkster

Jelle Van Riet

Dit jaar moest Vlaanderen Feest! bovenal een poëtisch bacchanaal worden en dus zetten donderdagavond zeventien musea de deuren gratis open om er een horde dichters en performers toe te laten. Ze waren er niet alleen, want 8.500 mensen slaagden erin zich van het zomerse terras los te rukken om tot middernacht gratis kunst en poëzie te zien en horen.

In opdracht van minister Van Grembergen trok de Vlaamse Museumvereniging zeventien musea over de streep om de nacht van 11 juli met poëzie in te zetten. Dichters kregen de vaste museumcollectie alsook de tijdelijke tentoonstellingen te hunner beschikking als inspiratie en setting voor een lezing.

Antwerps stadsdichter Tom Lanoye mocht alvast niet klagen, want hij kreeg de drukkerij van Christoffel Plantijn, waar in de 16de eeuw heren als Justus Lipsius en Andreas Vesalius hun werk lieten drukken. Achter een katheder op de patio die Plantijns schoonzoon Balthasar Moretus vier eeuwen geleden liet optrekken, las Lanoye 'onvolprezen' Oudnederlandse vertalingen en Griekse klassiekers voor, waaronder zijn eigen bewerking van Euripides' Medea. Het werd een oerklassieke maar bijzonder sfeervolle lezing in zoele avondlucht, want Lanoye weet wanneer hij een grapje moet plaatsen, waar een vunzige woordspeling hoort en hoe hij zijn totnogtoe geschreven stadsgedichten overtuigend kan brengen.

Zelfs een noot reclame kan, want Lanoye deelde ook zijn geweldige plannen voor Antwerpen Wereldboekenstad 2004 mee: "gigantisch grote verzen op de boerentoren vol liefde voor de slankheid van de kathedraal", waarvoor hij "gezien de penibele situatie van de stadskas" meteen ook een omhaling aanbevool.

Van een andere, meer betoverende aard was de poëziebijdrage van Les Liseuses Fabuleuses in het Koninklijke Museum voor Schone Kunsten. Deze in turkooizen hoeden, boa's en jurken gehulde leesfeeën zaten her en der in het museum verspreid om bezoekers toepasselijke gedichten toe te fluisteren. Zo kreeg wie de tentoonstelling Fatale Vrouwen binnenliep onder meer 'Meisjes' van Cees Budding cadeau en kreeg elkeen die de verzengende hitte van de Rubenszaal verdroeg, verzen over een 'weelderig lijf' toegewuifd. In de kamer waar Memlings Zingende engelen worden gerestaureerd, fladderde zelfs een echte engel rond met vleugels, krullen en witte schoentjes. Wie bij het zien van zoveel moois op warme ideeën kwam, kreeg een tip van Bertold Brecht: "Een engel verleid je niet, tenzij vliegensvlug." Te zien aan de minzame glimlach op vele gezichten bestaan er wel degelijk doeltreffende manieren om mensen te bekoren met poëzie.

In het MuHKA stonden de performancedichter Didi de Paris alsook De Dichters uit Epibreren er een stuk eenzamer bij te midden van de multipels van Panamarenko. Aan een gebrek aan interesse voor poëzie lag het niet, want wie passeerde vleide zich gewillig tegen de koele grond en ook de dichters en muzikanten trof geen schuld. Ondanks hun inspanningen wisten hun stemmen, elektronische klanken en geluidslandschappen gewoon niet goed waarheen in de 'duizelingwekkend hoge' puntzaal van het museum. Met nochtans Robert Filliou en Martin Kippenberger naast Panamarenko in het zomeraanbod kon het MuHKA tijdens deze Nacht van het Museum überhaupt maar vierhonderd kunstkijkers strikken. Illustreert dat een zekere scepsis voor moderne kunst? Ach, misschien zijn de duizend bezoekers aan het KMSK op weg naar het MuHKA gewoon niet voorbij de Zuiderdokken geraakt, waar de Sinksenfoor (uitnodigend) dolde en draaide.

Omdat Sinksenforen en hete zomeravonden niet eeuwigdurend zijn, kunt u nog tot 18 december elke donderdagavond tussen 18 en 22 uur op avondlijk museumbezoek. Op www.vlaamsemuseumvereniging.be vindt u welke musea wanneer open zijn.

Vlaanderen Feest! vooral in het teken van poëzie

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234