Donderdag 01/12/2022

Dichter in Saoedi-Arabië ter dood veroordeeld wegens video van geseling door godsdienstpolitie

Officieel wordt dichter en kunstenaar Ashraf Fayadh ter dood veroordeeld omdat hij aan de islam zou verzaakt hebben. Sympathisanten oordelen dat hij werd veroordeeld omdat hij een video postte waarop te zien is hoe de religieuze politie in het openbaar een man geselt. Beeld YouTube
Officieel wordt dichter en kunstenaar Ashraf Fayadh ter dood veroordeeld omdat hij aan de islam zou verzaakt hebben. Sympathisanten oordelen dat hij werd veroordeeld omdat hij een video postte waarop te zien is hoe de religieuze politie in het openbaar een man geselt.Beeld YouTube

Een Palestijnse dichter en vooraanstaand lid van de opkomende hedendaagse kunstscène in Saoedi-Arabië is ter dood veroordeeld omdat hij aan de islam heeft verzaakt.  Vrienden van Ashraf Fayadh menen echter dat hij wordt gestraft omdat hij een video postte waarop te zien is hoe de religieuze politie een man publiekelijk geselt.

Een Saoedische rechtbank beval afgelopen dinsdag de executie van Ashraf Fayadh, die de curator was van kunstexpo's in Jeddah en op de biennale in Venetië. De dichter, die verklaarde geen wettelijke vertegenwoordiger te hebben, kreeg 30 dagen de tijd om in beroep te gaan tegen zijn veroordeling.

Berouw helpt niet
De 35-jarige Fayadh is een vooraastaand lid van de Brits-Saoedische kunstenorganisatie Edge of Arabia. Hij werd in mei vorig jaar oorspronkelijk tot vier jaar cel en 800 zweepslagen veroordeeld door de rechtbank in Abha, een stad in het zuidwesten van Saoedi-Arabië.

Nadat zijn beroep werd verworpen, kreeg hij vorige maand toch een nieuw proces waarbij een nieuwe panel van rechters vonniste dat zijn berouw zijn executie niet kan verhinderen. "Ik was zeer geschokt, maar het was te verwachten. Ook al deed ik niets dat de dood verdient", verklaarde Fayadh tegenover The Guardian.

Identiteitskaart in beslag genomen
Mona Kareem, een activiste uit Koeweit die een campagne leidde voor de vrijlating van de dichter: "Anderhalf jaar beloofden ze hem een beroepproces en bleven ze hem intimideren door te stellen dat er nieuw bewijsmateriaal was. Hij kon geen advocaat aanstellen omdat zijn identiteitskaart was geconfisceerd bij zijn arrestatie (in januari 2014, red.). Daarna zeiden ze hem dat hij opnieuw berecht zou worden, met een nieuwe aanklager en andere rechters. Maar de nieuwe rechter heeft niet eens met hem gepraat".

Sympathisanten van Fayadh menen dat de dichter wordt gestraft door hardliners omdat hij een video online heeft gezet waarop te zien is hoe de mutaween, de religieuze politie van Saoedi-Arabië, een man in het openbaar zweepslagen toedient.

Palestijnse vluchteling
Volgens Kareem wordt Fayadh ook geviseerd omdat hij een Palestijnse vluchteling is, hoewel hij geboren werd in Saoedi-Arabië. Zogenaamde bidoon, of statenlozen, zijn in de Golfstaten het slachtoffer van discriminatie en vervolging, zo stelt Kareem.

Dispuut met andere kunstenaar
De religieuze politie pakte Fayad in augustus 2013 voor het eerst op nadat de politie een klacht had gekregen dat hij Allah en de profeet Mohamed vervloekte, Saoedi-Arabië beledigde en een boek verspreidde met zijn gedichten waarin hij het atheïsme promoot. Fayadh meent dat die klacht stamt uit een persoonlijk dispuut met een andere kunstenaar tijdens een discussie over hedendaagse kunst in een café in Abha.

Na een daag werd Fayadh toen op borgtocht vrijgelaten, maar op 1 januari 2014 arresteerde de politie hem opnieuw. Toen werd zijn identiteitskaart geconfisceerd en 27 dagen later werd hij naar de gevangenis overgebracht. Toen de politie niet kon bewijzen dat de poëzie van Fayadh atheïstische propaganda was, begonnen ze hem te verwijten dat hij rookte en lang haar had, zo stellen zijn vrienden.

"Ze beschuldigden me van atheïsme en het verspreiden van destructieve gedachten", verklaarde Fayadh. Hij voegde toe dat zijn boek, het in 2008 gepubliceerde 'Instructions Within', "gaat over mezelf als Palestijnse vluchteling".

Foto's van vrouwen
"Het gaat over culturele en filosofische kwesties. Maar de religiezue extremisten zagen er destructieve ideeën tegen God in". Op zijn proces in februari 2014 verklaarden leden van de religieuze politie dat Fayadh in het openbaar had gevloekt, atheïsme had gepromoot bij jongeren en onzedige relaties onderhield met vrouwen, van wie hij bovendien foto's bewaarde op zijn gsm. Fayadh ontkende de beschuldigingen van blasfemie en verklaarde in de rechtbank dat hij een trouwe moslim was. De vrouwen waarover sprake waren volgens Fayadh collega-kunstenaars en de foto's op zijn telefoon, waarvan hij er enkele postte op zijn Instagram, had hij genomen tij

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234