Zaterdag 07/12/2019

Dichter Charles Ducal wint eerste Herman de Coninckprijs

De allereerste Herman de Coninckprijs voor poëzie werd gisteravond in de Antwerpse Bourlaschouwburg uitgereikt aan Charles Ducal. Volgens de vakjury getuigt diens dichtbundel In inkt gewassen van een 'gerijpt literair meesterschap, waarin de dichter geen enkele concessie doet, noch aan de wereld, noch aan zichzelf'.

Door Dirk Steenhaut

Antwerpen l De publieksprijs voor het beste gedicht ging naar 'Andermans hond' van Joke van Leeuwen, dat vandaag ter gelegenheid van Gedichtendag op 50.000 exemplaren als gratis poster wordt verspreid bij talloze Vlaamse boekhandels. Els Moors' bundel Er hangt een hoge lucht boven ons krijgt een eervolle vermelding als beste debuut.

Boek.be, de vakvereniging voor het boek in Vlaanderen, wil met de nieuwe jaarlijkse prijs de dichtkunst in Vlaanderen bevorderen. Vandaar dat hij werd genoemd naar de in 1997 overleden dichter Herman de Coninck, die de poëzie wilde populariseren zonder haar ingewikkeldheid op te geven, en wordt uitgereikt aan de vooravond van Gedichtendag.

De vakjury, waar behalve voorzitster Lieve Coppens ook Guido de Bruyn, Pat Donnez, Marc Reynebeau en Piet Piryns deel van uitmaakten, koos In inkt gewassen van Charles Ducal uit tien genomineerde dichtbundels die de jongste twee jaar werden uitgegeven. Coppens benadrukt dat het aanbod "rijk, gediversifieerd en van een hoge kwaliteit" was. "Het ging om tien sterke bundels, die de jury dan ook zonder voorbehoud en stuk voor stuk de lezer wil aanbevelen."

Charles Ducal (54) is een pseudoniem voor Frans Dumortier, een leraar Nederlands die in 1987 als dichter debuteerde en voor eerdere bundels al werd bekroond met de tweejaarlijkse poëzieprijs van De Vlaamse Gids, de Lucy B. en C.W.van der Hoogtprijs en de Prijs voor Letterkunde van de Vlaamse Provincies. De Herman de Coninckprijs, waaraan een bedrag van 6.000 euro is verbonden, valt hem nu te beurt, omdat de gedichten uit In inkt gewassen niet alleen "consistent", "genuanceerd" en "relevant" zijn, maar ook "uiterst trefzeker en subtiel geschreven". In de door Ducal geschetste wereld is voor romantiek of tederheid geen plaats. "De bekroonde bundel roept, met zeer concrete en krachtige beelden, een universum op waarin de dwang tot nuttigheid, bruikbaarheid en verhandelbaarheid, met het winstbejag op korte termijn als motief daarvoor, het allesoverheersende imperatief is geworden", lezen we in het juryverslag. De gedichten zijn weliswaar vrij van illusies, maar niet zonder hoop. Ook schrijft Ducal geen boodschapperige poëzie, maar waarschuwt hij net voor "al te veel schoonschrijverij".

Boek.be peilde ook naar het populairste gedicht en voerde daartoe een intensieve mediacampagne met medewerking van Radio 1, Canvas en De Standaard. Het publiek kon kiezen uit telkens één representatief gedicht uit de tien genomineerde poëziebundels. 787 van de 5.400 via het internet uitgebrachte stemmen gingen naar 'Andermans hond' van Joke van Leeuwen. Het levert de dichteres de publieksprijs op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234