Woensdag 22/09/2021

Diamantzaag tussen de grasmaaiers

Electrolux koopt Belgische Diamant Boart

Het Zweedse Electrolux, dat zowat alles maakt van grasmaaiers tot koelkasten, betaalt 183,7 miljoen euro voor Diamant Boart, het Brusselse bedrijf dat al sinds 1937 diamanten slijpschijven en boorkoppen maakt.

Brussel

Jan Scheidtweiler

Door de verkoop krijgt Diamant Boart nu al voor de tweede keer in drie jaar een nieuwe eigenaar. In 1999 verhuisde het diamantverwerkend bedrijf voor 136,34 miljoen euro van De Beers en Sibeka (een dochter van Umicore) naar Candover, een Brits fonds dat zich toelegt op de overname van niet-beursgenoteerde bedrijven. Candover wilde de resultaten van Diamant Boart eerst wat opblinken en het bedrijf binnen drie jaar naar de beurs brengen. Om daarbij te helpen trok Candover Philippe Bodson aan als voorzitter van de raad van bestuur.

"De beursintroductie was toen een goed idee maar nu niet meer", zegt Bernard Goblet, de gedelegeerd bestuurder van Diamant Boart. "In 1999 was er op de Brusselse beurs veel belangstelling voor kleine en middelgrote bedrijven die naar de markt kwamen. Maar nu de Brusselse beurs gefuseerd is en de markt voor beursintroducties verslechterd is, is die belangstelling weg."

Omdat een beursintroductie geen optie meer was, ging Candover dan maar op zoek naareen nieuwe overnemer voor Diamant Boart. Dat het die vond in het Zweedse Electrolux lijkt eigenaardig. Electrolux is een huishoudnaam voor alles, van stofzuigers tot microgolfovens, maar niet voor diamanten werktuigen.

"Maar ze maakten wel al kettingzagen en draagbare snij- en boormachines", zegt Goblet. "En daarna hebben ze zich ingekocht in de diamanten werktuigen." De voorbije jaren nam Electrolux zo onder meer twee Amerikaanse en een Canadese fabrikanten van diamanten werktuigen over. Die leggen zich alledrie toe op het maken van machines voor bouwtoepassingen en het slijpen en boren van natuursteen. Samen hebben ze een omzet van 140 miljoen euro.

Ook Diamant Boart maakt dat soort machines. Naast slijpschijven - "met een diameter van 30 centimeter tot meer dan een meter" - bouwt het boorkoppen en is het de uitvinder van de diamanten kabel waarmee onder meer de blauwe steen in Henegouwen en het witte marmer in Carrara uit de groeve gesneden worden. Diamant Boart heeft een omzet van 270 miljoen euro. Volgens Goblet is de rendabiliteit van het bedrijf na de komst van Candover nog gevoelig verbeterd. In 1998 maakte Diamant Boart nog een bedrijfswinst van 437 miljoen frank, in 1999 650 miljoen frank.

Door de overname is Electrolux nu naar eigen zeggen de wereldleider op de markt van diamanten werktuigen voor bouw- en natuursteen. Target, een van de voornaamste merken van Diamant Boart, was op zich al marktleider op de Amerikaanse markt.

Het missen van een beursintroductie hoeft niet te betekenen dat Diamant Boart gekortwiekt wordt, zegt Goblet. "We zijn in de groep voor diamanten werktuigen bij Electrolux het grootste bedrijf. Dat gaat ons wel wat gewicht geven. Bovendien heeft Electrolux duidelijk gemaakt dat ze willen investeren in die activiteit. Dus denk ik wel dat wij een rol mogen spelen in de consolidatie van de sector." Geld lijkt Electrolux wel bij de hand te hebben: de 55 miljoen ijskasten, wasmachines, stofzuigers en grasmaaiers die het elk jaar verkoopt, bezorgden de groep vorig jaar een omzet van bijna 15 miljard euro. Electrolux heeft al afvloeiingen aangekondigd in haar huishoudafdeling, omdat de groep daar dit jaar nauwelijks groei verwacht.

Sociale gevolgen ziet Goblet bij de nieuwe overname niet meteen opduiken. "Althans, daar is toch nog niet over gesproken." Bij Diamant Boart staan wereldwijd 2.000 mensen op de loonlijst. Daarvan werken er 450 op het hoofdkwartier in Brussel, de rest is verspreid over de VS, China, Japan en Griekenland.

De geschiedenis van Diamant Boart gaat terug tot 1937. Het bedrijf werd toen opgericht voor de vervaardiging van gereedschappen die gemaakt werden van boart, een mindere kwaliteit van de natuurlijke diamant die in de Kongolese mijnen voorkomt. Intussen wordt voor de gereedschappen van Diamant Boart voor 95 procent synthetische diamant gebruikt. Zo'n diamant heeft niets meer te maken met 'echte' diamant, ze wordt gemaakt uit grafiet onder hoge druk.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234