Woensdag 28/07/2021

Diamantrapport vernietigend voor Antwerps parket

Geen management en beïnvloeding door de diamantsector. Het rapport van de Hoge Raad voor Justitie over de diamantoorlog is vernietigend voor de Antwerpse magistratuur.

De diamantoorlog tussen het parket en het parket-generaal in Antwerpen bereikte begin dit jaar een hoogtepunt. Toen liet procureur-generaal Yves Liégeois, de baas van het parket-generaal in Antwerpen, een huiszoeking uitvoeren in het bureau van Peter Van Calster, fiscaal substituut bij het parket.

Liégeois beschuldigde Van Calster van valsheid in geschrifte omdat die laatste een cd-rom met gegevens van Belgische rekeninghouders bij de Zwitserse bank HSBC te laat zou hebben neergelegd als bewijsstuk. Op de cd-rom staan onder meer de namen van Antwerpse diamantairs die hun rekening bij HSBC niet hadden aangegeven bij de Belgische fiscus.

Fraudejager Peter Van Calster is gebeten om het dossier tot op het bot uit te zoeken. Liégeois en Christiaan Nys, hoofd van de afdeling fiscale en financiële criminaliteit op het Antwerps parket en dus de directe chef van Van Calster, zijn echter bang dat als in het HSBC-dossier te diep wordt gegraven, de zaak onbeheersbaar wordt.

Een minnelijke schikking, waarmee fraudeurs hun proces kunnen afkopen, dringt zich op. De Hoge Raad voor Justitie (HRJ) wijst er in zijn rapport op dat Van Calster daar niet tegen is, maar hij geeft er de voorkeur aan het dossier eerst rond te krijgen.

Het is niet de eerste keer dat Nys en Van Calster botsen. De relatie tussen Nys en Van Calster verzuurde helemaal nadat die laatste in 2009 succes boekte in de zaak tegen verlichtingsketen Massive. Volgens Nys maakte Van Calster procedurefouten, waarop Van Calster zijn chef afgunst verweet. Het conflict escaleerde in zomer van 2010 toen Van Calster zich niet wilde inschrijven in de dienstregeling voor de zomervakantie. Sindsdien verloopt de communicatie tussen Nys en Van Calster via officiële kantschriften, waarin ze zelfs voor eenvoudige, interne zaken oubollige taal hanteren, genre 'uw hoog ambt'. Volgens de HRJ zijn de geschriften van Van Calster "uiterst direct, erg agressief en soms zelfs provocerend".

Procureur des konings Herman Dams moet Van Calster begeleiden "met het oog op een gepaste communicatie en het bewaren van kalmte." Over Christiaan Nys vermeldt het rapport dan weer dat "zijn organisatorische en leidinggevende kwaliteiten niet zo sterk zijn als zijn juridische en intellectuele kwaliteiten". Kortom: briljant magistraat, slechte manager, het grote pijnpunt bij Justitie.

Van Calsters kalmte werd nogmaals op de proef gesteld door de contacten die het Antwerp World Diamond Centre (AWDC), de diamantlobby, aanknoopte met procureur-generaal Liégeois met het oog op een minnelijke schikking. In zijn rapport heeft de HRJ bedenkingen bij die ingeslagen weg en wordt gewaarschuwd voor 'het risico van druk op het parket'.

"(...) Er kan voor gevreesd worden dat dergelijke stappen, die uitgaan van sterke, economische lobbygroepen, herhaald zullen worden met de bedoeling diepgaande onderzoeken te vermijden."

Om de diamantoorlog te ontmijnen, haalde procureur Dams Van Calster inmiddels van het HSBC-dossier. Christaan Nys zal aan het hoofd van de sectie fiscale en financiële criminaliteit bij het Antwerpse parket vervangen worden door de vroegere sectiechef Dirk Schoeters.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234