Woensdag 18/05/2022

Diamantkantoor ABN Amro 3 miljard lichter gemaakt

Vier personeelsleden van het zogenaamde 'diamantkantoor' van de Nederlandse bank ABN Amro hebben in de eerste helft van de jaren '90 hun bank voor 3,2 miljard frank opgelicht. De fraudepraktijken waren vermengd in een netwerk van witwasoperaties die zich situeerden in de diamantsector. Eén van de betrokken 'klanten' was de omstreden diamantair Fouad Abbas, die eerder mee aan de basis lag van het debacle van de Antwerpse Max Fisher Bank.

BRUSSEL.

EIGEN BERICHTGEVING

Het betrokken filiaal van ABN Amro situeert zich in de Amsterdamse Sarphatistraat en was gespecialiseerd in financiering van diamanthandelaars. ABN Amro maakte gisteren zelf meer details over de fraude bekend nadat de politie de vier werknemers had gearresteerd. Reeds in 1996 kwamen de eerste berichten in de pers over de 'Sarphatistraat-fraude'. De bank startte daarop een intern onderzoek. daarna bleef het stil tot de arrestaties eerder deze week.

ABN Amro maakte de details van de fraude bekend in haar personeelblad Goeiemorgen. Daaruit blijkt dat het diamantkantoor "een hoog risicoprofiel vertoonde", vooral omdat er in strikt vertrouwen moest worden gewerkt met de klanten. In de praktijk kwam dat erop neer dat anonieme rekeningen werden gebruikt, post werd op kantoor bewaard en niet doorgestuurd naar de klanten, en opdrachten werden mondeling aanvaard.

Dat dergelijke anonieme bankierspraktijken kwetsbaar zijn en aanleiding geven tot fraude, werd meteen nog maar eens bewezen. Een intern onderzoek bracht een aantal schokkende zaken aan het licht, zegt de bank. Anonieme rekeningen van klanten werden buiten hun medeweten gedebiteerd. Er werd op naam van bestaande klanten kasgeldleningen opgenomen die werden overgeboekt naar rekeningen van derden. Er werden valuta's gewisseld zonder de identiteit van de klant na te gaan, kortom, alles wat in de basishandleiding witwassen als gevaarlijk en erger wordt omschreven, leek zich in de Sarphatistraat voor te doen.

De vier werknemers werden in 1996 door ABN Amro aan de deur gezet. Afgelopen maandag werden ze gearresteerd op verdenking van verduistering en oplichting op grote schaal. De vier zouden 174 miljoen gulden of 3,2 miljard frank hebben verduisterd. In totaal hebben er mogelijk zeshonderd frauduleuze transacties plaatsgevonden. De verdachten boekten de bedragen jarenlang weg op rekeningen in en buiten Europa. Daarbij zou misbruik zijn gemaakt van ongeveer dertig nummerrekeningen van klanten. Die klanten waren oorspronkelijk vooral buitenlandse diamantairs en in het buitenland wonende vermogende personen die door middel van nummerrekingen bij het filiaal hun privacy wilden beschermen. De Nederlandse justitie doet verder geen mededelingen over de zaak, zo maakte zij gisteren bekend.

Volgens advocaat P. Doedens, raadsman van een van de arrestanten, heeft het diamantfiliaal van de ABN Amro van 1990 tot maart 1997 via een paar hoge kaderleden dienst gedaan als "een vergaarbak van ongekende, ongeëvenaarde en onthutsende, maar bovenal achterbakse creatieve witwas- en oplichtingspraktijken". Doedens wijst erop dat vooral Fouad Abbas, kroongetuige in het drugproces rond 'de Hakkelaar', hiervan heeft geprofiteerd. Abbas had een rekening bij de bank. Verder stelt Doedens dat zijn cliënt door de bank via een regeling "monddood" is gemaakt, om te voorkomen dat hij "de beerput" zou opentrekken. Doedens overweegt een kort geding als zijn cliënt niet onmiddellijk op vrije voeten komt.

De naam Abbas verwijst direct naar het Antwerpse diamantmilieu. De overkop gegane Max Fisher-bank vertoonde wat dat betreft veel gelijkenissen met het diamantfiliaal van ABN Amro.

ABN Amro beschikt ook in het Antwerpse diamantmilieu over een eigen vestiging die meteen ook marktleider is inzake Antwerpse diamantfinanciering. Ook in Antwerpen werd ABN Amro enige tijd terug genoemd in mogelijke witwaspraktijken rond diamantairs. Aanwijzingen daarover waren terug te vinden in documenten van de Antwerpse vestiging van de State Bank of India. Het Antwerpse gerecht viel daarop binnen bij laatstgenoemde, maar ABN Amro werd ongemoeid gelaten. (LV)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234