Zondag 24/01/2021

Dialloog

Toen Dialloog een tijdje geleden van start ging, deden nogal wat mensen schamper over deze titel. Ik herinner me minstens twee interviews waarin Luk Alloo zich verdedigen moest tegen de aantijging dat de betreffende woordspeling toch wel erg flauw en gezocht was. Zijn verdediging was telkens tamelijk lauw, op het verontschuldigende af zelfs. Schouderophalende teneur. Hecht niet aan vorm en uiterlijkheden, Alloo. Is meer een man van de inhoud. Van de diepte. De buik. Deze week zag ik voor de eerste keer een aflevering van zijn nieuwste programma. Ik moet zeggen: die titel valt nog mee, eigenlijk.

Het gespreksthema van Dialloog was ditmaal 'vooroordelen'. Boeiend onderwerp, waarmee ik persoonlijk voeling heb. Niet alleen ben ik er, net als iedereen, aan de lopende band het slachtoffer van, ik loop er op mijn beurt zelf ook zowat van over. Zo was ik onder meer behept met het vooroordeel dat de maker van Wally's wereld wellicht nooit nog iets voor televisie zou doen dat in mijn ogen werkelijk deugt. En kijk! Tja.

Het probleem met Luk Alloo is dat hij zich profileert als iemand die zich niet profileert maar 'is wie hij is'. Hij heeft de uitstraling van een therapeut die zijn cliënten stuk voor stuk wijsmaakt dat hij hun liefdevolle vriend is maar steevast zo gauw hij de buitendeur dichtgedaan heeft in een luie zetel neerploft en luidruchtig geeuwend het zonet ontvangen geldbedrag nog een paar keer natelt. Met hart en ziel veinst hij oprechtheid, maar juist daardoor valt hij zo zwaar door de mand. Net zijn ogenschijnlijke gebrek aan cynisme maakt hem zo aanstootgevend fake voor mij.

In Dialloog hoorde ik hem zeggen, reagerend op de uitspraak van een 'dame met een maatje meer' als zouden kleuters geen vooroordelen hebben: 'Kinderen zijn volwassen, volwassenen zijn kinderachtig...' En tegen de geliefde van een gedetineerde, andermaal hengelend naar instemmend geknik: 'Als je naar hem kijkt, zie je zijn hart, niet zijn strafblad.'

Luk Alloo, empathicus van professie, heeft de geloofwaardigheid van een charmezanger. Dat hij het allemaal niet meent, ruik je van op grote afstand, maar af en toe kun je het daarenboven letterlijk horen. Aan een man in een rolstoel vragen of hij vaak geconfronteerd wordt met 'manke opmerkingen' is niet alleen erg flauw en gezocht qua woordspeling, het is bovendien grof en smakeloos. Dito voor de vraag aan voormelde dikke dame of de vooroordelen 'op haar wogen'. "Zeg het in het Rwandees!", kraaide Alloo toen zijn gaste Sandra, een kwart Afrikaans bloed in haar aderen, eventjes niet uit haar woorden kwam. Geen snars meent hij ervan, Alloo, van zijn zogenaamde medegevoelens, en de mierzoete meligheid die zijn kenmerk is, berust op niets meer dan het griezelige soort van bedrog dat je spontaan associeert met Amerikaanse televisiepredikanten.

Ook Luk Alloo droeg trouwens een heuse boodschap aan de mensheid uit, zoals hij op een bepaald moment te kennen gaf aan Alfons Vansteenwegen, die in Dialloog een vaste gast is: "We maken reclame voor de liefde, professor. Dat mag wel eens, hé." Hij klonk daarbij erg tevreden, als een productontwikkelaar die eensklaps een reuzegroot gat in de markt had ontdekt. (Ja, Alloo doet mij denken aan een boel verschillende beroepsuitoefenaars. En let op, het is nog niet gedaan.)

Liefde was de boodschap dus, en dat zouden we geweten hebben. "Onze partner is fantastisch!", sprak Alloo in naam van alle TV 1-kijkers, ook dus van degenen die niet met Sandy Tura getrouwd zijn. "Partners hebben geen nadelen!" Hij riep het op de toon van een sekteleider (!) die geen tegenspraak duldde, en inderdaad, protest bleef uit. "Je hoort wel eens zeggen", sloot hij ten slotte af, "dat vooroordelen een relatie stukmaken. Maar vanavond hebben we toch lekker bewezen dat het ook anders kan."

Dat had Luk lekker bewezen, welzeker. Overigens nog heel wat meer. Dat pakweg Jambers of Jerry Springer lang de slechtste nog niet zijn, bijvoorbeeld. En natuurlijk ook dus dat, wanneer Alloo definitief van het scherm wordt gebannen, hij op de arbeidsmarkt nog alle kanten uit zal kunnen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234