Dinsdag 26/10/2021

Dial M for Murder

Zijn Andras en Agnes Pandy schuldig aan de hen ten laste gelegde feiten? Absoluut, beweerde de openbare aanklager gisteren in zijn requisitoir op het proces-Pandy. Helemaal niet, weerlegde de advocaat van Andras Pandy, die de vrijspraak vroeg van zijn cliënt. En zo ging het welles-nietesspelletje de hele dag door, met af en toe een sarcastische uitschieter. 'De P van Pandy, Pinochet en Papon?', spotte de openbare aanklager. 'Andras Pandy zou zichzelf beter onderbrengen in de categorie M. De M van monster, moord, misbruik, machiavellisme en Von Münchhausen.'

Brussel

Van onze verslaggeefster

Sue Somers

In zijn requisitoir richtte openbare aanklager Alain Winants zich gisteren eerst tot de jury. "U heeft het getroffen, uw eerste assisenproces en al meteen de zaak-Pandy", waarna Winants Andras Pandy nog maar eens schetste als "de dictator van zijn gezin, de orkestleider die geen solo kan verdragen, een manipulator, een intrigant, een heer en meester die letterlijk beschikt over leven en dood maar die door de buitenwereld als galant, genereus en waardig omschreven wordt. Ik kan u zeggen dat achter die honorabele man een seriemoordenaar schuilt, een verkrachter die een kind verwekt bij zijn stiefdochter en er haar dan van beschuldigt zijn zaad gestolen te hebben. Dat is de echte Pandy. Een man zonder geweten, berouw of inkeer, een man die zijn eigen wereld opbouwt waarin hij alles zelf bepaalt."

Aan beeldspraak geen gebrek gisteren, maar de openbare aanklager schuwde het sarcasme evenmin. "Ik heb het gevoel dat Pandy enorm geniet van de aandacht die hem nu te beurt valt. Hij beleeft hier de grootste periode van zijn leven. De ergste straf voor hem zou zijn dat hij doodgezwegen wordt. Herinner u dat hij van de Hongaarse politiemensen alleen maar wilde weten of zij iets van het Pandy-festival wisten en hij erg verwonderd was toen dat niet het geval bleek. Pandy heeft op zijn proces niets dan nummertjes opgevoerd", zei Winants tegen de jury. "Het is mijn en uw taak ervoor te zorgen dat het zijn laatste show wordt."

Volgens de openbare aanklager heeft Andras Pandy in de loop van zijn proces gretig gebruik gemaakt van zijn recht als beschuldigde om te liegen. Agnes' verklaringen over de zes verdwenen gezinsleden die vermoord, versneden en opgelost werden in Cleanest, zijn de afgelopen twee weken immers stuk voor stuk gestaafd door de resultaten van het gerechtelijke onderzoek. De afwezigheid van de lijken vindt openbare aanklager Winants niet eens zo vervelend. "Integendeel, het versterkt mijn betoog. Iemand die een moord lang op voorhand plant en al uitgemaakt heeft wat er daarna met het lichaam moet gebeuren, laat geen aanwijzingen rondslingeren."

De bekentenissen van Agnes, de dagboeken van Andras die de bekentenissen gedeeltelijk onderschrijven, de acteurs die vader en dochter hebben aangezocht om de rollen van verdwenen familieleden te spelen, de gevonden wapens en flessen Cleanest in de huizen van Pandy, de verdwenen gezinsleden die nooit meer iets van zich hebben laten horen, de dna-test die uitgewezen heeft dat Andras Pandy een kind heeft met zijn stiefdochter, het feit dat alle sporen in de gruwelkelder grondig uitgewist zijn. Allemaal elementen die voldoende de schuld aantonen van zowel Andras als Agnes Pandy, vindt de openbare aanklager. Wie heeft er nog een lijk nodig? "Hoewel de schuld van allebei even groot is, moet die toch verschillend beoordeeld worden", merkte de openbare aanklager nog op, waarmee hij gewoon bedoelde dat Andras en Agnes Pandy niet dezelfde straf moeten krijgen.

Hein Diependaele, de advocaat van Andras Pandy, vindt dat zijn cliënt helemaal geen straf verdient. Meer zelfs, volgens hem is Andras Pandy niet eens schuldig. "De bewijzen in deze zaak zijn te vergezocht. Het dagboek van Andras Pandy, kom nou. Het gerechtelijk onderzoek heeft uitgewezen dat hij daarin soms wel, soms niet liegt. Wat is de waarde dan nog van die dagboeken? En dan het verhaal dat Andras Pandy een tent op zijn bestelwagen zou hebben en hij daarmee zijn tweede vrouw naar België haalde. Ik rij elke dag met de auto, maar zo'n bestelwagen ben ik nog nooit tegengekomen." Terwijl sommige bewijzen volgens Diependaele veel te vergezocht zijn, hebben de speurders "evidente bewijsstukken vermeden uit vrees dat ze de grote theorie wel eens onderuit zouden kunnen halen."

Het gerechtelijke onderzoek roept volgens Diependaele meer vragen op dan het beantwoordt. "Dit dossier heeft alleen maar gediend om het blazoen van justitie op te poetsen na de flaters in het Dutroux-onderzoek. De speurders moesten en zouden bewijsmateriaal aandragen. Waarom heeft het onderzoek dan zo lang geduurd? Omdat de speurders niets vonden en toch zijn blijven zoeken, tot ze uiteindelijk de boel uit handen hebben gegeven en gedacht hebben dat het er in assisen 'wel door zou geraken'. Het onderzoek omtrent Pandy was al van het begin een doodgeboren kind."

De feiten waarvan Agnes zichzelf en haar vader beschuldigt, doet Diependaele af als verzinsels. "Agnes liegt. Wie is er nu zo stom om zichzelf te beschuldigen? Haar verhaal klopt overigens van geen kanten. Maar het is wel goed gebracht. Het grijpt aan, waardoor het belang van bewijzen naar de achtergrond gedrongen wordt." Dat Agnes liegt, maakte Diependaele duidelijk aan de hand van retorische en onbeantwoorde vragen. "Waarom is Agnes op dertigjarige leeftijd, toen ze zich zogezegd had losgemaakt van haar vader en de moorden, in het gruwelhuis aan de Nijverheidskaai gaan wonen? Waarom is er nergens een spatje bloed gevonden, terwijl Agnes na de moorden alleen maar met water en een dweil zou schoongemaakt hebben? Hoe kan iemand waarvan de psychiaters beweren dat ze een grote drang tot zelfcontrole heeft de moorden 'als een robot' hebben uitgevoerd? En als Agnes dan toch een robot was, waarom wendde ze dan haar hoofd af bij het doodschieten van haar broer? En waarom heeft ze daarna plichtsgetrouw haar moeder vermoord? Waarom kwam ze niet in opstand? Waarom voelde de vuilnisbak met de Cleanest-smurrie bij haar niet warm aan en bij de gereconstrueerde operatie Dissolver wel?"

Morgen houdt Walter Muls, de advocaat van Agnes Pandy, zijn pleidooi. Daarna volgen de replieken en zal de jury zich terugtrekken om te debatteren over de schuldvragen. Pas daarna wordt in overleg met het hof de strafmaat bepaald.

'Pandy heeft op zijn proces niets dan nummertjes opgevoerd. Het is onze taak ervoor te zorgen dat het zijn laatste show wordt'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234