Zaterdag 16/01/2021

Diagonal 97

Hap voor hap

Toen Restaurant Comerç 24, gelegen in Carrer del Comerç 24, enige jaren geleden in Barcelona de deuren opende, kon de uitbater niet vermoeden dat hij met de naamgeving trendsettend zou worden. Het adres als uithangbord kiezen getuigt op het eerste zicht misschien niet als bijzonder inventief, maar heeft wel het voordeel voor de klant dat je de locatie makkelijker kan onthouden. Sindsdien volgden ook in ons land tientallen restaurants dit voorbeeld. Een van de laatste in de rij koos voor een variant met knipoog op hetzelfde thema. In Antwerpen vinden we sinds een paar maanden op het snijpunt van de Amerikalei en de daarop diagonaal lopende Brederodestraat, Resto - Winebar Diagonal 97. De verwijzing naar de beroemde Avinguda Diagonal, die Barcelona van west naar oost doorkruist, staat mogelijk tegelijk symbool voor een van de meest succesvolle Spaanse exportproducten van de laatste decennia. In Diagonal 97 vind je niet meteen het hele oeuvre aan Spaanse tapas, maar de menukaart is samengesteld uit hapjes of miniporties van Belgische en Franse origine. Daardoor kan de klant zonder overladen gevoel van meerdere gerechtjes genieten. We graasden door de kaart, kozen voor elf hapjes en betaalden voor twee personen inclusief een paar glazen wijn en een fles water circa 70 euro. Sommige gerechtjes zijn uitermate simpel in opmaak maar daarom niet minder lekker. Een bordje pandalusgarnalen (4) hapte naast een aangeboden portie fijne olijfjes als opener lekker weg. Kort gemarineerde filet van sardienen (4) scherpte daarna de honger verder aan, waarna het stevigere werk volgde. Een portie gebakken kippenlevers (4) was zonder te imponeren verdienstelijk bereid. De inktvis kreeg in de keuken iets meer aandacht en bood voor het dubbele van de prijs ook aanzienlijk meer plezier. De toast met merg viel een beetje tegen, omdat deze lekkere en prettige maar o zo vettige hap de broodnodige pittigheid en ondersteunende zurigheid miste. Scherpe mosterd, fijngehakte augurkjes of licht pikante kruidigheid blijven een must om de typische zware molligheid te counteren. Met wat meer zorg kan zo'n klassiek hapje zeker nog aan smaakbalans en intensiteit winnen. Als bijgerechtjes kozen we voor een portie groene boontjes (3) en boterrijke aardappelpuree à la Joël Robuchon (2,50). Omdat de portie koningskrabpoten bij de buren er bijzonder verleidelijk uitzag, liet we deze na een smaakrijk stuk zesrib van pata negra (8) als predessert aanrukken (12). De delicatesse was perfect bereid, zodat het zachte zoete vlees letterlijk op de tong smolt. Gezien Alaskakrabbenpoten toch niet echt goedkoop zijn, vonden we dit hapje bijzonder klantvriendelijk geprijsd. Door de kleine portie kan je dus voor relatief weinig geld toch even wegdromen bij een luxeproduct dat meestal enkel in toprestaurants op de kaart staat. Het hapverhaal kende met twee leuke desserts nog een passend slot. Voor het smeltende chocoladegebak (4) werd duidelijk voor de betere aromatische chocolade als grondstof gekozen en het ouderwets kruimgebak voldeed aan onze nostalgische verwachtingen. n

* Amerikalei 97, 2000 Antwerpen

* tel. 03/257.04.01

* www.diagonal97.be

* Zaterdag en zondag gesloten

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234