Zaterdag 17/04/2021

Di Rupo trekt een spurtje

undefined

26 miljard euro voor NMBS

De ministerraad heeft het meerjareninvesteringsplan van de NMBS-groep goedgekeurd. Het plan legt de investeringen vast tussen dit en 2025. In totaal gaat het om bijna 26 miljard euro. De grootste hap, ruim 5 miljard euro, gaat naar de invoering van ETCS, een ingenieus remsysteem dat botsingen moet voorkomen. Zowat 3,5 miljard euro gaat naar de uitbreiding van de capaciteit. Ruim 2 miljard euro ligt klaar voor de stations en de stopplaatsen. Nog eens ruim 2 miljard euro gaat naar projecten die Vlaanderen en Wallonië als een prioriteit zien. Daarover moeten de gewesten nog overleggen met minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS). Volgens het Federaal Planbureau zal het investeringsplan over de hele periode 156.000 voltijdse jobs creëren, of te wel 12.000 per jaar.

Hogere werkbonus voor lagere inkomens

Vanaf 1 januari 2014 wordt de werkbonus automatisch geïndexeerd. Dat is een systeem dat werknemers met een lager inkomen toelaat om minder sociale bijdragen te betalen. Wie minder dan 2.380 euro bruto verdient, komt in aanmerking. Concreet zal de verhoging 4 euro per maand bedragen voor de werknemers met het minimumloon. Volgens minister van Werk, Monica De Coninck (sp.a), zal de tussenkomst stijgen van 726 miljoen euro in 2012 naar 886 miljoen euro in 2014. Premier Elio Di Rupo (PS) stipt aan dat de maatregel iemand met een brutoloon van 1.800 euro per maand, op jaarbasis 309 euro netto extra bieden. "Het is belangrijk dat we de koopkracht kunnen versterken van zij die dit het meeste nodig hebben", aldus De Coninck.

Kinderen kunnen ook moeders naam dragen

Kinderen zullen voortaan niet meer automatisch de naam van de vader krijgen. Wie zijn pasgeborene in de toekomst gaat aangeven, zal niet alleen een voornaam, maar ook een familienaam moeten opgeven, besliste minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld). Dat kan zowel de familienaam van de vader, als die van de moeder, als een combinatie van beide in willekeurige volgorde zijn. Een keer de keuze gemaakt is voor een eerstgeborene, moet die keuze doorgetrokken worden naar alle volgende kinderen. Twee familienamen is wel het maximum. Krijgen kinderen met een samengestelde naam zelf kinderen, dan moeten ze kiezen welke van de twee namen ze doorgeven. België maakt zo na meer dan 200 jaar komaf met de code Napoleon die de naamgeving vastlegde.

Steun offshore-windmolens herbekeken

De subsidies voor offshorewindmolens worden niet langer automatisch toegekend bovenop de winst. Ze worden voortaan afhankelijk gemaakt van het behaalde rendement. Het subsidiëren van de windmolenparken op zee gebeurde in het verleden steeds op basis van het elektriciteitsverbruik, onafhankelijk van de al dan niet behaalde winsten. Dat systeem dreigt echter te ontsporen. Met een factuur die op termijn zou kunnen oplopen tot 800 miljoen euro. Daarnaast bereikte de regering ook een akkoord over een ander energiedossier: dat van kerncentrale Tihange I. Die centrale zal tien jaar langer open blijven dan gepland. Normaal gezien zou die al in 2015 de deuren moeten sluiten, maar dat zal nu dus pas in 2025 het geval zijn.

Auteursrechten correcter verdeeld

Acteurs en muzikanten moeten hun auteursrechten correcter uitbetaald krijgen, besliste de ministerraad gisteren. Nu zien die amper een cent van de auteursrechten die de kabelmaatschappijen voor hen innen. Zo werd onder meer beslist tot de oprichting van een regulator voor auteursrechten, om tegemoet te komen aan de klachten over een gebrek aan transparantie over organisaties als Sabam. Die regulator zal zowel een controle-, als een advies- en bemiddelingsopdracht hebben. Daarnaast wordt ook de controle op het bestuur en de interne werking van de beheersvennootschappen versterkt zodat het geld dat wordt geïnd zoveel mogelijk bij de auteurs, producenten en kunstenaars zelf terechtkomen en zo weinig mogelijk voor de eigen werking van de vennnootschappen dient.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234