Maandag 24/01/2022

Di Rupo: "Spitaels was een groot staatsman"

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Premier Elio Di Rupo heeft met grote droefheid kennis genomen van het overlijden van voormalig PS-kopstuk Guy Spitaels. "Guy Spitaels was een groot staatsman. Hij heeft onder meer op bepalende wijze bijgedragen aan de omvorming van België tot een federale staat, bestaande uit gewesten en gemeenschappen met belangrijke bevoegdheden. Tijdens de jaren '80 heeft Guy Spitaels de partij gemoderniseerd en haar grote electorale successen bezorgd", vat Di Rupo het belang van Spitaels voor het land en de partij samen.

Sven Van Malderen

De premier verwijst ook naar de briljante carrière van Spitaels als universiteitsprofessor en gerespecteerd auteur. Elio Di Rupo betuigt zijn oprechte medeleven aan zijn echtgenote, zijn zoon en heel zijn familie.

Martens: "Sterk geradicaliseerd"
Voormalig premier Wilfried Martens zag Guy Spitaels als politiek generatiegenoot evolueren van "een socialist du possible" tot "iemand die op communautair vlak heel sterk radicaliseerde". "Een grote persoonlijkheid", blikt Martens terug.

Martens leerde Guy Spitaels heel goed kennen toen de Waalse socialist als vicepremier toetrad tot de eerste regering van Martens in 1979. Samen realiseerden ze de staatshervorming van 1980. "Hij was toen een gematigd man, een socialist du possible, ook op het communautaire vlak".

Toen de socialisten in 1981 het hervormingsplan van Martens verwierpen, koos Spitaels voor het partijvoorzitterschap van de PS en ging hij harde oppositie voeren tegen de besparingsmaatregelen die Martens samen met de liberalen uittekende. Ook op communautair vlak raakte Spitaels steeds verder van Martens verwijderd. Hij radicaliseerde en omarmde het Waalse regionalisme. Toen de socialisten in 1987 in de regering terugkeerden, bleef hij als voorzitter een harde houding aannemen in communautaire dossiers.

"Er moet ergens een déclic geweest zijn. Op communautair vlak is hij sterk geradicaliseerd. In het laatste interview dat ik van hem las toonde hij zich zeer pessimistisch over de communautaire verhoudingen. Hij zei dat hij niet meer zou investeren in België, een mening die ik niet deel."

Ondanks politieke meningsverschillen was Martens vorig jaar nog aanwezig op het feest naar aanleiding van de 80ste verjaardag van Spitaels in Aat. "Hij was toen nog in volle vorm. Het verwondert me dat ik nu lees dat hij wellicht aan een tumor is overleden."

PS-voorzitter: "Groot intellectueel"
"De Parti Socialiste verliest met het overlijden van haar gewezen voorzitter een historisch figuur en een uitzonderlijk mens", laat partijvoorzitter Thierry Giet weten. "Guy Spitaels heeft zijn stempel gedrukt op de geschiedenis van het Belgisch socialisme en van de Belgische politiek in het algemeen en heeft het leven van duizenden burgers in Brussel en Wallonië grondig beïnvloed."

De PS-voorzitter wijst erop dat Spitaels elf jaar aan het hoofd stond van de PS, voorzitter was van PSE (Europese socialisten) en ondervoorzitter van de Socialistische Internationale. Hij was 20 jaar burgemeester van Aat, zetelde in de Kamer, was federaal vicepremier, Waals minister-president en minister van staat.

"Hij werd beschouwd als één van de grootste Walen van de voorbije eeuw en zal herinnerd worden als een man van het hart en de overtuiging, een man van de actie die zijn hele carrière ijverde voor de ontwikkeling van Wallonië en een federalisme gebouwd op drie gewesten. Hij had begrepen wat het betekende om zijn lot in eigen hand te nemen, zowel voor hemzelf als voor de anderen. Guy Spitaels leidde de PS naar historische scores en wist Europese steun voor Henegouwen te krijgen. Hij was ook een groot intellectueel, als auteur van meerdere referentiewerken over de internationale politiek." Vanaf morgen wordt een rouwregister geopend op de partijzetel van de PS, Keizerslaan 13, 1000 Brussel.

undefined

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234