Donderdag 23/09/2021

Update

Di Rupo roept op tot versterking strijd tegen radicale bewegingen

Premier Di Rupo en Joëlle Milquet tijdens een herdenkingsplechtigheid bij het Joods Museum in Brussel. Beeld BELGA
Premier Di Rupo en Joëlle Milquet tijdens een herdenkingsplechtigheid bij het Joods Museum in Brussel.Beeld BELGA

Premier Elio Di Rupo pleit voor een versterking van de opvolgings-, controle en sanctiemiddelen tegen gewelddadige radicale bewegingen, in België, maar ook op heel het Europees grondgebied. Dat doet hij in een reactie op de doorbraak in het onderzoek naar de schietpartij in het Joods Museum van België. Volgens het federaal parket werd de vermoedelijke dader vrijdag gearresteerd in Marseille.

Elio Di Rupo heeft contact gehad met de Franse president François Hollande, aldus een mededeling van de eerste minister. Hij heeft daarbij de uitstekende samenwerking tussen de Franse en Belgische justitie- en politiediensten benadrukt. "Om te vermijden dat dergelijke tragedies zich zouden herhalen, roept de Eerste Minister op om de opvolgings-, controle en sanctiemiddelen tegen gewelddadige radicale bewegingen te versterken. In België, maar ook op heel het Europees grondgebied". Premier Di Rupo vraagt daarnaast een versterkte samenwerking tussen de verschillende lidstaten over teruggekeerde Syriëstrijders.

Burgemeester Mayeur: omkadering Syriëstrijders
Ook Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) betreurt de onduidelijkheid over de omkadering van de jonge Syriëstrijders, die aan de zijde van moslimextremisten gestreden hebben en terugkeren naar België. De burgemeesters worden volgens hem nauwelijks geïnformeerd over de screening die de jongeren ondergaan. Zijn ongerustheid wordt er niet minder op bij de vaststelling dat de chef van de lokale politiezone niet beter geïnformeerd is dan hijzelf. Meestal worden de lokale autoriteiten door familie of naasten geïnformeerd over de terugkeer van een strijder.

"We hebben al twee vergadering met de minister van Binnenlandse Zaken (Joëlle Milquet) gehad over dit dossier. Maar we weten nog altijd niets, behalve dat jongeren uit Brussel vertrokken zijn en dat enkelen zijn teruggekeerd. Men verzekert ons dat er een gevolg komt op de 'screening'. In één geval werd een gerechtelijk dossier geopend, wat zou betekenen dat dit in de andere gevallen niet zo is.",De Brusselse burgemeester pleit voor minstens een psychologische en sociale begeleiding van strijders die terugkeren uit zones zoals Syrië.

Minister Milquet naar Parijs
Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet heeft ondertussen dan weer overleg gepleegd met haar Franse collega Bernard Cazeneuve en vertrekt deze namiddag op zijn uitnodiging naar Parijs voor een ontmoeting en een gezamenlijke verklaring om 18.30 uur, zo kondigde haar woordvoerster aan. "De aanhouding van een verdachte van de schietpartij kadert in de versterkte Frans-Belgische samenwerking inzake criminaliteit en terrorisme", verduidelijkte de woordvoerster nog.

Minister Turtelboom looft politie en veiligheidsdiensten
Minister van Justitie Annemie Turtelboom dankt en feliciteert alle veiligheid- en politiediensten voor het geleverde werk. "Een week na de dramatische feiten kunnen we waarschijnlijk spreken van een belangrijke doorbraak in het onderzoek naar de dader van de schietpartij in het Joods Museum in Brussel", stelt ze. De minister wijst er op dat meer dan 100 politieagenten de voorbije week samen met Justitie, het Ocad en de Staatsveiligheid intensief speurwerk hebben geleverd. Ook buitenlandse politiediensten werden betrokken in dit belangrijke onderzoek, waardoor we vandaag waarschijnlijk dicht bij de ontknoping staan, aldus de minister die ook haar steun en medeleven betuigt aan de familie en vrienden van de slachtoffers en de Joodse gemeenschap. Turtelboom kondigt tenslotte aan dat de problematiek van de Syriëstrijders donderdag opnieuw besproken wordt tijdens de Europese ministerraad van de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234