Zondag 25/10/2020

Politiek

Di Rupo reageert op uithaal De Wever: "Ik heb genoeg van zijn onbeschofte houding"

Beeld Photo News

De woordenoorlog tussen Bart De Wever (N-VA) en Elio Di Rupo (PS) naar aanleiding van het overlijden van Mawda is vandaag naar een hogere versnelling geschakeld. "Ik heb genoeg van de onbeschofte houding van Bart De Wever", reageert Di Rupo op de open brief van De Wever, die hard uithaalde naar de PS-voorzitter: "U bent niet de oplossing voor het probleem. U bent het probleem."

De open brief van de N-VA-voorzitter was een reactie op kritiek van zijn PS-collega begin deze week op zijn uitspraak dat ook de ouders van de kleine Mawda een verantwoordelijkheid dragen. "Dat zijn verschrikkelijk onmenselijke uitspraken", vond Di Rupo.  

"Beste Elio, u bent niet de oplossing voor het probleem. U bent het probleem", 
reageerde De Wever in een open brief in La LibreDe N-VA-voorzitter stelt dat hij Di Rupo als mens steeds een warm hart toegedragen heeft, "maar blijkbaar is het voor u nu duidelijk hoe verdorven en onmenselijk ikzelf en mijn partij wel niet zijn". 

"De dood van Mawda is een onbeschrijfelijke tragedie. Geen enkel mens - in Vlaanderen, Wallonië noch Brussel - blijft daar onbewogen bij. Er is geen verdriet zo onpeilbaar als de dood van een kind", aldus de N-VA-voorzitter. "Ik wil niemand ontmenselijken. Niet de ouders, die het ergste doorstaan wat een vader en moeder kunnen overkomen, maar evenmin de politieman die zal moeten leren leven met een ondraaglijke last."

Lees de open brief van Elio Di Rupo: Uw uitspraken, beste Bart De Wever, zijn een schande voor ons land

Opengrenzenbeleid

Di Rupo is volgens hem niet goed geplaatst om hem te bekritiseren. De Wever geeft daarvoor een opsomming van een aantal maatregelen onder PS-beleid: de snel-Belgwet waardoor honderdduizenden mensen de Belgische nationaliteit kregen zonder de minste inspanning, de "ongeziene asielcrisis" die in 2000-2001 door paars-groen uitgelokt werd door iedere asielzoeker 1.000 euro steun te beloven, en de "ongelimiteerde" gezinshereniging.

"Jarenlang voerde de PS hier de facto een opengrenzenbeleid en het resultaat zien we in onze grootsteden. Er heeft zich een onderklasse gevormd van verpauperde nieuwkomers die de taal en cultuur niet kennen en geen aansluiting vinden met een hoogtechnologische arbeidsmarkt", aldus De Wever, die wijst op de gevolgen voor de gerechtelijke en veiligheidsdiensten. En die veiligheidsdiensten moesten dan nog besparing na besparing slikken.

"En nog steeds weigert u de desastreuze realiteit van uw mislukt beleid in te zien", haalt hij uit. "Als beleidsmakers hebben we de verantwoordelijkheid om tragedies zoals die van Mawda te voorkomen. En dat kunnen we alleen als we terug de controle heroveren over onze grenzen", besluit Bart De Wever, voor wie de opvang van vluchtelingen in centra aan de buitengrenzen van Europa moet gebeuren.

Lees ook: Van berichtje onder in de krant naar nationale storm: Bart De Wever over Mawda

Di Rupo: "Onaanvaardbaar"

"Ik heb genoeg van de onbeschofte houding van Bart De Wever", reageert Di Rupo op de uithaal van de N-VA-voorzitter. "Wat hij over mij zegt, is onaanvaardbaar. Het is niet Elio Di Rupo die de oorlog in Syrië is gestart of de problemen in Koerdistan heeft gecreëerd. Die personen zijn beschermd door internationale conventies."

In een reactie op Bel-RTL verwijt Di Rupo zijn N-VA-collega niet langer op de bal, maar op de man te spelen. De oud-premier is het ook niet eens met de beschuldigingen dat de vorige regering een laks beleid heeft gevoerd. "De vorige regering heeft het beter gedaan dan de huidige", aldus Di Rupo, die nog verwijst naar het werk van Maggie De Block (Open Vld) als staatssecretaris van Asiel en Migratie.

Di Rupo stelt voorts dat de PS al 40 jaar geen minister van Binnenlandse Zaken heeft gehad. "Wat Bart De Wever vertelt, getuigt van een misprijzen tegenover de Franstaligen. Hij praat de Vlaamse publieke opinie naar de mond omdat hij beseft dat hij stemmen moet halen bij extreemrechts. De onomkeerbare dood van een kind valt niet te rijmen met de rest van wat Bart De Wever vertelt", aldus de PS-voorzitter, die "een minimum aan staatsmanschap" vraagt opdat de familie "tot rust kan komen en rouwen".

Ook vanuit sp.a komt er scherpe kritiek op de open brief van de N-VA-voorzitter. Die staat volgens Jan Cornillie, tot voor kort politiek directeur van de partij, vol fouten. Zo is de gezinshereniging onder Theo Francken 12 procent hoger dan onder de regering-Di Rupo, schrijft hij op Twitter. Daarnaast werd de grootste besparing op de veiligheidsdiensten bij het begin van de regering-Michel doorgevoerd. "Bart De Wever lijkt het contact met de realiteit kwijt", luidt zijn harde besluit.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234