Woensdag 20/10/2021

Update

Di Rupo neemt kritiek op fantoombevoegdheden niet

Premier Elio Di Rupo. Beeld Photonews
Premier Elio Di Rupo.Beeld Photonews

Premier Elio Di Rupo neemt de kritiek van de N-VA en de Vlaamse regering niet over de zogenaamde usurperende bevoegdheden. Het klopt volgens hem niet dat de federale regering de factuur simpelweg doorschuift naar de deelstaten. Er wordt wel degelijk overleg gepleegd, verklaarde hij in de Kamer. "In plaats van vergeefs polemieken te voeren, zou het verantwoordelijker en nuttiger zijn de dialoog te voeren in de gepaste organen", verklaarde de eerste minister.

De federale regering en de deelstaten bakkeleien op dit moment over de financiering van de zogenaamde usurperende bevoegdheden. Dat zijn bevoegdheden van de gemeenschappen en gewesten die nog door de federale overheid worden gefinancierd. De regering-Di Rupo besliste echter voor 250 miljoen euro aan fantoombevoegdheden door te schuiven en stelde daarvoor een lijst op. Over de lijst wordt volgende dinsdag met de deelstaten - op een interministeriële conferentie (IMC) Financiën en Begroting - overleg gepleegd.

"Factuurfederalisme"
Vlaams minister-president Kris Peeters verwees de lijst gisteren naar de prullenmand. In de Kamer haalde N-VA'er Ben Weyts nog eens hard uit naar wat hij het dictaat van de federale regering noemde. "Dit is geen samenwerkingsfederalisme, maar factuurfederalisme. De factuur wordt gewoon doorgeschoven naar de deelstaten", stelde hij. Ook Ecolo'er Georges Gilkinet verdedigde die stelling.

Di Rupo ontkende dat zijn ploeg iets eenzijdig oplegt. Er wordt wel degelijk overleg gepleegd over het dossier, zei hij, verwijzend naar de interministeriële conferentie van volgende dinsdag. Hij merkte ook op dat de vraag om de usurperende bevoegdheden in kaart te brengen net vanuit Vlaanderen kwam. Door die onder de loep te nemen, kwam bijvoorbeeld aan het licht dat de deelstaten extreem weinig betalen voor het pensioen van hun ambtenaren. De federale regering vraagt de deelstaten dan ook hun bijdrage op te trekken. Iedereen moet een inspanning leveren om de overheidsfinanciën te saneren, liet de premier verstaan. "Wij zeggen niets anders dan 'laten we erover praten'", dixit Di Rupo, die het had over een "verantwoordelijk federalisme".

Weyts repliceerde dat het antwoord van Di Rupo bewijst dat de discussie niets te maken heeft met usurperende bevoegdheden. Volgens Di Rupo gaat het echter over usurperende bevoegdheden én responsabilisering.

Ontwikkelingssamenwerking
Eén van de usurperende bevoegdheden waarvan de federale regering de financiering wil overlaten aan de deelstaten is de universitaire ontwikkelingssamenwerking. De sector is daar ook zeer ongerust over. De Vlaamse rectoren trokken daarover gisteren nog aan de alarmbel.

De eerste minister benadrukte in zijn antwoord dat er in elk geval niet geraakt zal worden aan de lopende programma's. Ook minister van Ontwikkelingssamenwerking Paul Magnette (PS) stelde de sector gerust. "Zolang er geen akkoord is, zal ik alle subsidiedossiers blijven ondertekenen en zal de federale regering blijven betalen", verzekerde Magnette.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234