Vrijdag 27/11/2020

Update

Di Rupo is rond met 6 partijen

Beeld AFP

Formateur Elio Di Rupo en de vertegenwoordigers van CD&V, PS, Open Vld, sp.a, MR en cdH hebben rond 21 uur de regeringsonderhandelingen afgerond. Morgen in de namiddag lezen ze het ontwerp-regeerakkoord nog eens na en wanneer dit rond is, staat niets een nieuwe federale regering nog in de weg. Indien alles goed verloopt en de congressen dit weekend het regeerakkoord goedkeuren, is er volgende maandag - op dag 541 na de verkiezingen van juni vorig jaar - een nieuwe federale bewindsploeg.

De onderhandelaars sloten eerder op de dag al een reeks akkoorden over onder meer een strengere regulering van de banken en financiële sector, consumentenbescherming, het stimuleren van de koopkracht en een aantal dossiers inzake veiligheid en justitie. Wat dit laatste betreft kwamen de toekomstige regeringspartijen overeen dat de wet-Lejeune voor zeer zware misdrijven wordt verstrengd. Nadien regelden ze nog een aantal kleinere dingen. Over de uitvoering van de financieringswet, het aantal ministerposten en de verdeling van de portefeuilles werd volgens een onderhandelaar nog niet gepraat. Rond 21 uur zat de laatste onderhandelingsdag erop.

Sherpa's
Morgen wordt de ontwerptekst van 185 bladzijden een laatste keer onder de loep genomen. De zes partijen krijgen de definitieve tekst in de voormiddag in de bus. De zogenaamde sherpa's, de specialisten van de verschillende partijen, nemen die dan eerst door. Om 15 uur komt de centrale onderhandelingsgroep - met de formateur en de zes onderhandelaars van de zes partijen - een laatste keer plenair samen om definitief het licht op groen te zetten voor de regering-Di Rupo I.

Congressen
Vanavond wilden de toponderhandelaars officieel nog geen verklaringen afleggen. Dat gebeurt pas morgen wanneer alles in kannen en kruiken is. De Vlaamse partijen die deel gaan uitmaken van de nieuwe federale regering - CD&V, sp.a en Open Vld - congresseren zaterdag en zondag. Daar zullen ze het licht op groen zetten voor regeringsdeelname. De Vlaamse socialisten bijten zaterdagvoormiddag de spits af. Zij blazen om 10 uur verzamelen in De Bottelarij in Brussel (Delaunoystraat 58). CD&V en Open Vld doen dat een dag later. De Vlaamse christendemocraten congresseren om 9.30 uur in het centraal auditorium van het Leuvense Gasthuisberg (Herestraat 49). Een half uur later komt Open Vld samen in Brussel. De Vlaamse liberalen vergaderen in het Brusselse Diamant congrescentrum (Reyerslaan 80). (belga/kh)

Beeld REUTERS
Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234