Vrijdag 14/08/2020

Politiek

Di Rupo III: wie zijn de nieuwe Waalse ministers?

De regering Di Rupo-IIIBeeld Photo News

Wallonië kleurt definitief paarsgroen: de leden van MR, PS en Ecolo gaven donderdagavond hun fiat voor de nieuwe regeringen van Wallonië en de Franstalige Gemeenschap. Door de stoelendans krijgt Paul Magnette eindelijk de scepter van de PS in handen. Bij de MR kiest Willy Borsus voor een ministerpost in plaats van mee te dingen naar het voorzitterschap.

Voor de derde keer al wordt PS-voorzitter Elio Di Rupo de Waalse minister-president. Net als de eerste keer zal hij een regering leiden van socialisten, liberalen en groenen. Opvallend: nog geen enkele keer zat Di Rupo de volledige rit uit. In 2000 en 2007 nam hij telkens ontslag om het voorzitterschap van zijn partij op te nemen. Nu maakt de man met de strikjes de omgekeerde beweging. Hij plooit zich terug op het Waals Gewest en maakt zo binnen afzienbare tijd plaats voor Paul Magnette, die al jaren in de coulissen staat te trappelen om het stokje over te nemen.

Di Rupo schuift wel nog steeds samen met Magnette mee aan de federale onderhandelingstafel. De twee krijgen er gezelschap van oudgediende Jean-Claude Marcourt, die te boek staat als een overtuigd regionalist. Hij heeft erg veel ervaring op het federale niveau, en is goed vertrouwd met de financieringswet die de PS graag wil hervormen om de armlastige Waalse financiën te redden.

Voor Marcourt, die ook voorzitter wordt van het Waals Parlement, moet dat wel een teleurstelling zijn, zegt Bernard Demonty, chef politiek bij Le Soir. “Zijn grote droom was het Waals minister-presidentschap, maar hij betaalt nu de rekening voor zijn nauwe vriendschapsbanden met Stéphane Moreau.” Die kwam in opspraak als spil van het Publifin-schandaal.

De PS stuurt daarnaast Pierre-Yves Dermagne (Lokale Overheden en Wonen) en Christie Morreale (viceminister-president, minister van Werk, Sociaal Beleid, Welzijn en Gelijke Kansen) naar de Waalse regering. Bij de MR keren drie gezichten terug die ook in de vorige regering minister waren: Jean-Luc Crucke (Financiën en Begroting), Willy Borsus (viceminister-president, minister van Economie, Buitenlandse Handel, Ruimtelijke Ordening en Landbouw), en Valérie De Bue (Ambtenarenzaken, Administratieve Vereenvoudiging, Kinderbijslag, Toerisme, Erfgoed en Verkeersveiligheid). Pierre-Yves Jeholet (MR), eveneens minister in de vorige Waalse regering, wordt nu minister-president van de Franstalige Gemeenschap, in het zuiden van het land de Fédération Wallonie-Bruxelles genaamd.

Pikorde

De casting heeft ook bij de liberalen belangrijke gevolgen voor de interne pikorde. De exit van Charles Michel en Didier Reynders laat een machtsvacuüm na. Willy Borsus werd gepolst, maar paste. Ook de andere MR-ministers zouden aangegeven hebben dat ze de kelk aan zich voorbij laten gaan. Sophie Wilmès, een absolute vertrouwelinge van Michel, werd al genoemd als mogelijke nieuwe voorzitter, maar haar toekomst lijkt veeleer federaal te liggen.

Wellicht tekent zich nu een tweestrijd af tussen Denis Ducarme – die vrijdag zijn kandidatuur bekendmaakte – en Georges-Louis Bouchez. Ducarme maakte de voorbije regeerperiode een goeie beurt als fractievoorzitter in de Kamer en vervolgens minister van onder meer Landbouw en Middenstand. Bouchez is dan weer de jonge hemelbestormer van de partij. “Dat hij geen minister wordt, wijst er zo goed als zeker op dat hij zich klaarstoomt voor het voorzitterschap”, zegt Demonty.

Als juniorpartner mag Ecolo minder ministers afvaardigen, maar de groenen wisten wel het zeggenschap over hun corebusiness af te dwingen. Philippe Henry krijgt Klimaat, Mobiliteit, Infrastructuur en Energie; Céline Tellier wordt verantwoordelijk voor Leefmilieu, Natuur, Dierenwelzijn en Rurale Renovatie. Tellier was tot nog toe secretaris-generaal van de Waalse koepel van milieu-organisaties. Daarmee houdt Ecolo vast aan haar voornemen om ook het middenveld een stem te geven. De partij krijgt tot slot ook een ministerpost in de Franstalige Gemeenschap: Bénédicte Linard krijgt onder meer de bevoegdheden Cultuur en Media.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234