Zondag 27/11/2022

Di Rupo formateur: krantencommentaren

De commentaren in de Vlaamse kranten gaan dinsdag, op De Tijd na, allen over de aanstelling van Elio Di Rupo tot formateur. Volgens de commentatoren betekent een formateur echter niet dat er binnenkort een regering is.

Steven Samyn, chef politiek van De Morgen, meent dat de kansen dat Di Rupo erin slaagt een regering op de been te brengen de voorbije maanden alleen maar afgenomen zijn. Volgens Samyn zijn we "opnieuw vertrokken voor weken overleg". "Opnieuw zal er worden gezocht, overlegd en afgetast. (...) De kans dat er iets inhoudelijks uit de bus komt dat voldoende zal zijn voor de N-VA is nagenoeg onbestaande."

De verwachtingen omtrent formateur Di Rupo zijn niet hooggespannen, merkt Luc Van der Kelen op in Het Laatste Nieuws. Van der Kelen hoopt dat de formateur niet eerst "de gebruikelijke schare lobbyisten allerhande" ontvangt, maar "snel en gericht te werk gaat". "Slagen is niet zeker, maar dat hoeft ook niet om te ondernemen."

In Het Nieuwsblad vindt chef politiek Liesbeth Van Impe het moeilijk om niet cynisch te zijn "over episode 338 in de soap die wij formatie noemen". Volgens Van Impe ziet het er naar uit dat Elio Di Rupo eindelijk weer beseft dat hij eigenlijk premier wil worden. "Na alle intermezzi heeft er weer iemand de leiding die in staat zou moeten zijn akkoorden te forceren ¿n te sluiten. Hij kan dat intussen veel beter voorbereid doen, want de tussenopdrachten hebben tenminste duidelijker schema's, voorstellen en tabellen opgeleverd." Tot zover echter het goede nieuws, klinkt het, want "de kloof tussen N-VA en PS is nog altijd groot, het wantrouwen nog groter."

In De Standaard vindt Bart Sturtewagen het "betekenisvol" dat Elio Di Rupo deze opdracht aanvaardt. "Sinds hij in september zijn opdracht als preformateur teruggaf, heerste er twijfel over zijn engagement. Door zich nu door het Paleis te laten casten als kandidaat-premier steekt hij zijn nek ver uit. Het kan niet zijn bedoeling zijn dat die binnen een paar dagen al wordt doorgehakt." Sturtewagen meent wel dat de benoeming niet garandeert dat er de komende tien weken een federale regering komt, zoals koninklijk onderhandelaar Wouter Beke bij zijn afscheid vooropgesteld had. "Het risico dat de formateur slechts een veredelde overzomeraar wordt, bestaat. (...) Het is passend Elio Di Rupo veel succes te wensen. Hij staat voor wat men noemt een uitdaging."

Voor het eerst sinds de verkiezingen hebben we een formateur, maar daarom nog geen regering, schrijft Eric Donckier in Het Belang van Limburg. "Ook inhoudelijk zijn we nog ver van huis. Di Rupo zei 'neen' tegen de nota Vande Lanotte en 'neen' tegen de nota Beke. Die waren een minimum minimorum voor de N-VA. (...) Het enige waar we nu zeker van zijn, is dat we overzomeren."

In Gazet van Antwerpen merkt politiek redacteur Dirk Castrel op dat de meeste partijen maandagavond toch lichtjes verrast waren over de snelheid die de koning aan de dag heeft gelegd met de aanstelling van een formateur. "Di Rupo vertrekt niet van een wit blad. Inzake staatshervorming zijn de posities van alle partijen onderhand gekend", klinkt het. Maar de aanstelling van een formateur betekent volgens Castrel niet dat we morgen een regering hebben. "Veel, heel veel zal afhangen van de werkwijze die Di Rupo gaat toepassen."

Geen aandacht voor Di Rupo in de commentaar in De Tijd dinsdag. Jean Vanempten heeft het er over de diepe impact die de arrestatie van IMF-topman Dominique Strauss-Kahn veroorzaakt heeft.

De Franstalige krantencommentaren
De aanstelling van PS-voorzitter Elio Di Rupo als formateur is dinsdag ook voer voor de Franstalige krantencommentatoren. Net als de Vlaamse commentatoren hebben ook de Franstalige commentatoren vragen bij de slaagkansen van Di Rupo. Maar er was geen andere optie, luidt het.

"Elio Di Rupo formateur: mission impossible?", vraagt Le Soir zich op haar voorpagina af. Véronique Lamquin spreekt van "een gigantische stap voorwaarts, een belangrijke mijlpaal". Maar tegelijk blijven de "verwarring en scepsis". "De obstakels van 2010 blijven bestaan", schrijft Lamquin, verwijzend naar de grote verschillen tussen de twee overwinnaars van de verkiezingen, de N-VA en de PS.

Volgens haar is "optimisme niet echt op zijn plaats". "De missie van Elio Di Rupo blijft, zoals in de zomer van 2010, om het onverzoenbare te verzoenen. En met welk doel? Eerlijk gezegd, er was geen andere oplossing." "Mislukken is mogelijk, slagen veel minder", besluit ze.

Voor Christian Carpentier van La Dernière Heure mag de aanstelling van Elio Di Rupo "tegen de mening van Bart De Wever in riskant lijken, maar het was zonder twijfel de enige mogelijke optie". "De eerste opdracht van de PS-voorzitter zal zijn om Bart De Wever ertoe te dwingen duidelijk te zijn over zijn werkelijke intenties", stelt Carpentier. Maar hij wijst erop dat "alleen een radicale wijziging van de werkmethode dat kan bereiken".

"Geschreven documenten die openbaar gemaakt worden, gesprekken en discussies die uitlekken, een inzet waarover gediscussieerd wordt: zolang deze elementen er blijven inzitten, zal Bart De Wever de Vlaamse publieke opinie zonder schaamte blijven manipuleren. Zo kan hij zich vrijwaren tegen wat hem het meeste schrik aanjaagt: dat hij het masker moet laten vallen", besluit Carpentier.

Ook de kranten van de groep Sud Presse noemen de opdracht van Elio Di Rupo risicovol. Volgens Hughes Danze heeft Di Rupo "alles te verliezen", want het koninklijke initiatief is "een vergiftigd geschenk". De voorzitter van de PS gaat inderdaad moeten jongleren tussen de N-VA die te kennen gegeven heeft dat ze met rechts wil regeren enerzijds en de diepe kloof op sociaaleconomisch vlak anderzijds".

Volgens Danze komt de benoeming van Di Rupo op het slechtst mogelijke moment. Zo zullen de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 gaan wegen op de onderhandelingen en op de eisen van de N-VA en Bart De Wever. "Meer dan formateur is het de rol van ontmijner die Di Rupo zal moeten spelen. Met het risico om alles te verliezen."

La Libre Belgique heeft het in zijn opiniebijdrage niet over Elio Di Rupo, maar geeft in zijn stuk wel aan dat de PS-voorzitter "zich in een mijnenveld begeeft". De krant verwijst naar de ontevredenheid van de N-VA die van mening is dat ze voor een voldongen feit is gesteld, omdat ze niet op de hoogte geweest zou zijn van de audiëntie van Di Rupo bij de koning maandag.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234