Zondag 09/08/2020

Analyse

Di Rupo blijft nog wel even

Elio Di Rupo heeft het grote voordeel dat hij alle clans binnen de PS samenhoudt.Beeld Stefaan Temmerman

Het vertrek van partijvoorzitter Elio Di Rupo is nog altijd taboe binnen de PS. Maar hoelang nog?

In elke andere partij zou het de voorzitter worden aangerekend als zijn partij verlamd raakt door schandalen. Als zijn partij verschrikkelijk slecht scoort in de peilingen. Als zijn partij voor het eerst in dertig jaar in geen enkele regering meer zit.

Maar de PS is niet zomaar een partij. En Elio Di Rupo niet zomaar een voorzitter. Dat blijkt vandaag opnieuw. Een dag na de coup van cdH blijven de rangen rond 'le président'gesloten. "Wij hebben Elio een mandaat gegeven tot 2019. Tot dan blijft hij zeker voorzitter", zegt Waals Parlementslid Patrick Prevot, de man die mee achter de protestbeweging #Grouponsnousetdemain binnen de PS zit.

In de partijtop wordt de positie van Di Rupo tot nader order niet in vraag gesteld. Op het partijbureau van maandag, toen Di Rupo het slechte nieuws in zijn gekende onderkoelde stijl 'live' tijdens de vergadering bekendmaakte, spraken de leden meteen en unaniem hun steun uit aan de voorzitter. "Alleen hij kan ons hier doorheen loodsen", meent Kamerlid Ahmed Laaouej. "Niemand anders dan Elio is zo goed in staat om onze partij te verenigen."

In het voordeel van Di Rupo pleit dat hij alle clans en baronieën van de PS samenhoudt. Hij is niet gelinkt aan een bepaalde groep en kan zich zo boven de mêlee houden. Iets wat niet geldt voor zijn gedoodverfde opvolger Paul Magnette, binnenkort Waals minister-president af. Die is thuis op de linkerflank van de PS. In crisistijd is het belangrijk om de boel niet verder uit elkaar te laten vallen.

Op de brug

Bovendien hebben de socialisten net een dolk, of in de woorden van een bron "een hele lader van een kalasjnikov" in hun rug gekregen van hun jarenlange broeders van de cdH. De PS heeft op dit moment nood aan veel dingen, maar niet aan een paleisrevolutie. Wil de partij dit overleven, dan houdt ze beter vast aan een ervaren leider. Daarna kan ze weer verder kijken.

"Als de boot begint te slingeren, verzamelen de matrozen op de brug. Bij de Parti Socialiste hebben we niet de gewoonte om onze kapitein zomaar overboord te gooien", zegt Laaouej. Voor velen blijft Di Rupo, die sinds 1999 haast onafgebroken partijleider is, de patron die hun partij naar overwinningen heeft geloodst en door crises zoals de affaires in Charleroi. Het devies: we laten niemand vallen.

Op die loyaliteit kan Di Rupo nog altijd terugvallen. Ook op zijn populariteit. In de politieke poll van RTBF en La Libre was Di Rupo een halfjaar geleden - weliswaar voor Publifin en Samusocial - nog steeds de populairste politicus van Wallonië, voor premier Charles Michel (MR). Geen enkele andere socialist, ook niet Magnette, kwam in zijn buurt. Dit zegt toch nog iets over zijn uitstraling als ex-premier.

Maar net die lange staat van dienst speelt nu ook in zijn nadeel. Want voor Di Rupo wordt het moeilijk om een vernieuwingsoperatie van de PS geloofwaardig te leiden en te belichamen. De enige die daartoe in staat lijkt, is Magnette. Nu hij niet langer Waals minister-president is, heeft hij de handen vrij.

Magnette hapt echter nog niet toe. Hij verzekerde gisterenavond in de televisiestudio's dat Di Rupo "meer dan ooit" de man voor de job blijft. "Ik blijf voor 100 procent achter hem staan om de PS te vernieuwen en, als we kunnen, onze publieke taken verder uit te voeren."

Zijn er andere uitdagers? De opties lijken beperkt. De Luikse en de Brusselse afdelingen hebben zichzelf uitgeteld. Laurette Onkelinx komt zwaar beschadigd uit het Samusocial-schandaal. En voorlopig dienen er zich geen jonge hemelbestormers aan. Dat heeft ook geen zin, zegt Laaouej: "Wie denkt dat we 5 procent gaan winnen door Di Rupo te dumpen, vergist zich."

Nu of nooit

Timing is alles voor de PS in de komende maanden. Binnen twee weken, op 2 juli, staat er een partijcongres gepland. Normaal zal dat worden geleid door Di Rupo. De kans lijkt klein dat zijn positie dan al openlijk in vraag wordt gesteld.

Maar als er binnen de partij een groep bestaat die vindt dat Di Rupo niet langer de toekomst van de socialisten vormt, dan kan die niet eeuwig wachten om zich te outen.

Kijk naar wat er met de sp.a is gebeurd in de zomer van 2014. Die partij weigerde toen om voorzitter Bruno Tobback meteen na de verkiezingsnederlaag te bedanken voor bewezen diensten. Het was 'niet het moment'. Het gevolg was een aanslepende schimmenoorlog tussen hem en zijn latere opvolger John Crombez, tot de zomer van 2015. De reeds verzwakte partij liep alleen maar meer schade op door het onvermijdelijke, de exit van Tobback, te rekken.

"Ach, bij de Nederlandse PVDA hebben ze wel een andere kopman genomen en veel heeft het niet opgeleverd", zegt een bron. De PVDA werd onder leiding van Lodewijk Asscher gedecimeerd bij de recente verkiezingen. "Meestal volstaat een wissel van kopman of -vrouw niet."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234