Donderdag 22/10/2020

Kamerdebat

Di Rupo aan Michel: "Overleg en compromis zijn geen teken van zwakte"

Beeld BELGA

Historisch debat in de Kamer. Voormalig premier Elio Di Rupo (PS) richtte zich voor het eerst in bijna twee jaar tot zijn opvolger, Charles Michel (MR). Maar het gekibbel tussen Patrick Dewael (Open Vld) en Laurette Onkelinx (PS) ging met de meeste aandacht lopen.

Het was een nerveus gedoe in de Kamer, om iets over 14 uur vanmiddag. Zenuwachtig geschuifel op de bankjes, meer flitsende camera's dan gewoonlijk. De reden: voor het eerst deze legislatuur stonden de huidige en de vorige premier oog in oog. Na een ontdooiingsperiode van een kleine twee jaar achtte Elio Di Rupo (PS) het moment gekomen om zijn opvolger te confronteren met de maatregelen van diens regering.

"Bij elke crisissituatie kan men op twee manieren reageren", opende Di Rupo. "Bij zekerheden blijven, zoals voor de privatisering van de spoorwegen pleiten bij een staking, ofwel aanvaarden dat ons land gebouwd werd op sociaal overleg." Di Rupo riep Michel en de rest van de regering op om de kaart van de dialoog te trekken en het sociaal overleg alle kansen te geven. "Het is geen teken van zwakte om de weg van overleg en compromis in te slaan. Politieke moed is net om te stoppen met beweren dat er geen alternatieven bestaan."

Michel verzekerde Di Rupo en de andere oppositieleden dat zijn regering wel degelijk ruimte biedt aan de sociale partners, maar benadrukte evenzeer dat hij zal doorzetten met het gekozen beleid, en de op stapel staande hervormingen niet zal terugdraaien.

Dewael vs. Onkelinx

De verwachte clash tussen de twee tenoren bleef uit. Het was geen bevlogen Di Rupo, die vol vuur het centrumrechtse beleid bestreed. Hij keek nauwelijks op van zijn papieren. En Michel herhaalde het mantra dat hij nu al weken op rij aanhoudt: wij zetten ons beleid voort, met respect voor het sociaal overleg. Hij herhaalde ook nogmaals dat er grenzen zijn aan het stakingsrecht.

Al bij al leverden Di Rupo en Michel een lauw debat. Zeker in vergelijking met de discussie die zich tussen Patrick Dewael (Open Vld) en Laurette Onkelinx (PS) ontspon. Dewael speelde zijn rol als meerderheidsfractieleider met verve, en zette de premier uit de wind. "Niet plooien, premier, maar doorgaan met de hervormingen", was zijn duidelijke boodschap.

Dewael richtte zich ook tot Di Rupo. "U verdient het etiket 'staatsman' niet meer", sneerde hij, "sinds u eind 2014 vooropliep in de betoging tegen hervormingen die voor een groot stuk nog door uw eigen regering werden goedgekeurd". Die vingerwijzing liet Onkelinx niet zomaar passeren, en gaandeweg overstemde ze Dewael meer en meer vanop haar plaats, wat de liberaal deed besluiten dat ze "niet in het volkshuis" zat.

Schaamte

Coalitiepartner CD&V zag de polarisatie met lede ogen aan. "Collega's, milder onze toon. Laat ons stoppen met mensen tegen elkaar op te hitsen, dat dient tot niets", benadrukte Servais Verherstraeten. "Aan de sociale partners doe ik hetzelfde verzoek: stop de retoriek van de laatste maanden."

Groen-voorzitter Meyrem Almaci zei vooral "plaatsvervangende schaamte" te voelen. Voor het heen-en-weer aan verwijten, maar ook voor "het totale gebrek om de stemming aan te voelen bij de bevolking". Almaci riep de premier en de meerderheid op af te stappen van "de bullebakstrategie van buigen of barsten". "Ik vraag niet om uw ideologie achter u te laten, maar om dit opbod te stoppen", besloot zij.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234