Dinsdag 22/10/2019

Medisch reizen

Deze zieke Belgen vonden een laatste kans op redding aan de andere kant van de wereld

Erwin Vervaet trok naar de Filippijnen voor een behandeling voor zijn multiple sclerose. Hij kon het geld binnenhalen via de veiling van een Porsche. Beeld Sven Ponsaerts

Cijfers over het aantal ernstig of ongeneeslijk zieke Belgen die hulp zoeken in het buitenland zijn er niet. Maar lang is het niet zoeken naar mensen die, net als Max en zijn ouders, geld inzamelen voor een therapie duizenden kilometers van hier.

Juan in China

Nasopharynx carcinoom oftewel een tumor in de neus- en keelholte. Die deed de Truiense moeder Juan naar Guangzhou, in China, trekken. Daar kreeg ze onlangs vier maanden lang zware chemotherapie, goed voor minstens 10.000 euro. 

De 31-jarige moeder werd twee jaar geleden ziek en liet zich behandelen in Leuven. Dat leek eerst goed te gaan, maar uiteindelijk kreeg ze te horen dat de tumor toch te hardnekkig bleek en dat wellicht enkel palliatieve behandelingen nog een uitkomst boden. Het gezin kon zich niet neerleggen bij die boodschap en ging op zoek naar oplossing. Die vonden ze in het thuisland van Juan, in China. Volgens hen is de expertise daar groter, aangezien de kanker daar vaker voorkomt. 

Het gevolg van hun keuze is dat Juan en haar familie wel alle kosten van de behandelingen zelf moeten dragen. In de hoop daarin te slagen, organiseren ze dit jaar nog verschillende evenementen onder de noemer ‘Vechten voor Juan’.

Erwin op de Filippijnen

Begin dit jaar zocht de Mechelaar Erwin Vervaet 55.000 euro voor een alternatieve behandeling op de Filippijnen. In het Makati Medical Center hoopt hij hiermee een einde te maken aan zijn aftakeling door multiple sclerose, een aandoening van het centrale zenuwstelsel. De therapie die hij er volgt is bekend onder de naam autologe hematopoïetische stamceltransplantatie, maar bevindt zich nog in een onderzoeksfase waardoor artsen hier sceptisch zijn en het Riziv niet tussenkomt. Vervaet kon het geld wel binnenhalen dankzij de veiling van een Porsche. 

Hij verblijft nog steeds in het ziekenhuis en merkt daar naar eigen zeggen lichte verbeteringen op. “Maar als je al jaren achteruitgaat, is zelfs stagnatie een mirakel”, aldus de man vorige maand in Het Laatste Nieuws.

Maithili met haar gezin. Zij verblijft in Mexico voor de behandeling van een hersenstamtumor. Beeld Benny Proot

Maithili in Mexico:

Net als Max verblijft ook de Maithili Vanhille (11) momenteel in Mexico voor de behandeling van een ponsglioom of hersenstamtumor. Ze onderging verschillende zware bestralingen in België, maar die konden niet voorkomen dat de tumor voortgroeide. 

“Haar toestand is stabiel nu, maar hier in België kan men ons niet helpen en geven ze ons geen hoop meer”, leert de benefietpagina voor het West-Vlaamse meisje. Een wereldwijde zoektocht leidde ook haar ouders tot Monterrey. “Maar na het raadplegen van onze ziekteverzekering kregen wij te horen dat we er alleen voor staan, wanneer we naar het buitenland trekken voor een therapie die haar een kans op genezing geeft. Alle medische kosten dienen door onszelf gedragen te worden. We hebben het hier over bedragen van om en bij de 25.000 euro per behandeling en Maithili heeft elke 3 weken een behandeling nodig.” 

Via crowdfunding heeft de familie van het zieke meisje al 28.000 van de beoogde 70.000 euro binnengehaald. De behandeling zelf werpt nu al vruchten af. Na de eerste behandeling begin juli zegt Maithili zelf opnieuw meer kracht te hebben in haar rechterhand en –been. Het praten zou ook vlotter gaan. 

Stel dat je in het buitenland toch niet uitbehandeld blijkt: mondt een medische reis dan per definitie uit in een financieel drama? Lees er hier alles over.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234