Dinsdag 15/06/2021

Onderwijs

Deze West-Vlaamse wil 8,5 miljard inzamelen om elk kind ter wereld op school te krijgen

De Brugse Liesbet Steer (46) werkt samen met wereldleiders en popsterren om tegen 2030 elk kind ter wereld onderwijs te geven. Beeld RV Lana Wong/the Education Commission.
De Brugse Liesbet Steer (46) werkt samen met wereldleiders en popsterren om tegen 2030 elk kind ter wereld onderwijs te geven.Beeld RV Lana Wong/the Education Commission.

Onderwijs voor elk kind op de wereld. De West-Vlaamse Liesbet Steer, die vanuit Washington DC samenwerkt met de Britse oud-premier Gordon Brown, heeft er haar levensdoel van gemaakt en wil met een nieuw platform 10 miljard dollar (8,5 miljard euro) ophalen. "Mijn kinderen verwijten me soms dat ik meer aandacht heb voor de opleiding van arme kinderen."

Tweehonderd miljoen extra plaatsen op school voor minderbedeelde jongeren. Het is de eerste doelstelling van een nieuw investeringsplatform dat wordt geleid door de Brugse Liesbet Steer (46). Ze is bij het brede publiek onbekend, maar werkt in alle luwte samen met wereldleiders en de Verenigde Naties. Haar projecten krijgen de steun van popsterren als Shakira en Rihanna. Zo staat Steer samen met de Britse oud-premier Gordon Brown, de speciale gezant van de Verenigde Naties voor het onderwijs, aan het hoofd van de Education Commission.

Haar organisatie, die opereert in de schaduw van de VN, heeft een focus: meer geld inzamelen voor onderwijs. In 2016 adviseerden Steer en haar collega’s de toenmalige secretaris-generaal Ban Ki-moon om een investeringsplatform op te richten. Vorig jaar kreeg het groen licht van de G20-landen. Sindsdien overziet Steer, die eerder aan de slag was met een project van de stichting van Microsoft-miljardair Bill Gates, vanuit Washington DC de oprichting van de zogeheten International Facility for Education.

Menselijk kapitaal

“Gordon Brown, mijn baas, heeft mij gevraagd om hieraan mee te werken”, zegt Steer, die afwisselend Nederlands en Engels spreekt. “Vroeger werkte ik rond ondernemerschap in ontwikkelingslanden, maar op een gegeven moment besefte ik dat het menselijk kapitaal het belangrijkste is. Onderwijs staat sindsdien centraal. (lacht) In die mate zelfs dat mijn tienerkinderen vinden dat ik meer aandacht heb voor de opleiding van arme kinderen dan voor die van henzelf. Maar er is zo veel nood op de wereld en onderwijs krijgt te weinig prioriteit. Onterecht, want als je investeert in onderwijs voorkom je bijvoorbeeld ook kindhuwelijken en kinderhandel.”

Het platform werd enkele weken geleden in New York officieel aangekondigd. De Wereldbank en andere regionale ontwikkelingsbanken, die uiteindelijk leningen verstrekken aan minderbedeelde landen, kondigden toen ook hun steun aan. “Vandaag geven alle landen ter wereld samen 13 miljard dollar financiële hulp voor onderwijs, wij willen daar 10 miljard dollar (8,5 miljard euro, RA) bij krijgen”, zegt Steer. Met die miljarden moeten minder ontwikkelde landen dus meer kinderen en jongeren een opleiding geven.

Allerarmsten

Nu gaan volgens de Education Commission 260 miljoen kinderen niet naar school. In 2030 zullen zo’n 825 miljoen kinderen, de helft van alle kinderen ter wereld, het onderwijs zonder de nodige diploma’s verlaten hebben. Om dit cijfer te verlagen, mikt Steer in een eerste fase op landen als Guatemala, Kenia, Ivoorkust, Nigeria, Pakistan en Vietnam. Landen die niet bij de allerarmste van de wereld horen en daarom voor onderwijs nauwelijks internationale financiële steun krijgen, maar waar wel honderden miljoenen kinderen niet naar school gaan.

“Veel van deze landen krijgen te weinig financiële hulp, maar halen nog te weinig belastingen op”, zegt Steer. Verschillende donorlanden moeten daarom samen garant staan voor enkele miljarden dollars. Met die garanties trekken de ontwikkelingsbanken naar de kapitaalmarkt. Die banken gaan daar leningen aan, die zij vervolgens aan zeer lage rentevoeten ter beschikking stellen van de minderbedeelde landen. Die landen moeten wel aan strenge voorwaarden voldoen: ze moeten de kwaliteit van het onderwijs verbeteren en moeten bereid zijn om ook zelf meer geld uit te geven aan onderwijs.

“Nog deze maand gaan we persoonlijk langs bij de verschillende Europese regeringen. We zijn al in gesprek met minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld). België focust in zijn humanitaire hulp op een bepaalde groep. Gelukkig overlapt die deels met de landen waar wij op inzetten.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234