Maandag 29/11/2021

Weekoverzicht

Deze week hebben de media het wel/niet verpest

Ashley Vandekerckhove Beeld KOS
Ashley VandekerckhoveBeeld KOS

Was de Vlaamse pers in het begin van de week nog wat aan het bezinnen hoe ze de verkrachtingszaak én uiteindelijk zelfmoord van Steve Stevaert heeft bericht, dan leek dat vertrouwen stilaan weer herwonnen, de stunt van de satirische site TV Olen op kop. Een weekoverzicht.

In het begin van de week schrijft professor Carl Devos (UGent) dat "kritische media zich moeten afvragen of ze wel goed zijn omgegaan met Stevaerts verdwijning en dood", of sterker zelfs: "Het beest moest worden gevoed, zo klinkt het. Welk beest? De aasgier? Hoe goedkoop is het excuus om te vreten?"

Yves Desmet, Carl Devos... Alle opiniemakers hebben de media stevig in hun hemd gezet in de nasleep van de dood van Steve Stevaert. Iedereen is te ver gegaan, zo klonk het.

Maar het nieuwscircus moet verder draaien, ook al is dat met een deuk in het zelfvertrouwen. Al kan een gebrek daaraan de satirische site TV Olen niet verweten worden. De woordvoerster van Maggie De Block contacteerde hen met de vraag om een artikel te verwijderen. Een gevat antwoord kon niet achterblijven.

De Elias-hetze

Naast de media stond ook VUB-professor Willem Elias in het oog van de storm. Die had zich vorige week in een Facebook-post laatdunkend tot de vrouw in de verkrachtingszaak van Steve Stevaert gericht. Ashley Vandekerckhove, zelf slachtoffer van verkrachting, vond zijn woorden zo kwetsend dat ze een videoboodschap van 22 minuten aan hem heeft gericht om haar ervaring te delen en Elias' ontslag te vragen.

Nadien duurde de Elias-hetze onverminderd voort. Uit een Facebook-post bleek dat de VUB-professor zich eerder al bedenkelijk had uitgelaten over slachtoffers van verkrachting.

Tot slot heeft De Morgen-journalist Filip Michiels dit weekend aan het licht gebracht dat "80 procent van de belangrijke mensen aan de VUB lid is van de loge, een club die nog steeds voldoende macht zou hebben om figuren als Willem Elias de hand boven het hoofd te houden."

Politique politicienne

In Wetstraatkringen mocht de shock over de dood van Steve Stevaert dan wel nog groot zijn, voorts was het business as usual.

Worden de pionnen voor de parlementsverkiezingen van 2019 nu al in stelling gebracht? Zo lijkt het, de profilering onder de federale ministers gaat immers onverminderd voort, tot groot ongenoegen van Open Vld-fractieleider Patrick Dewael. En dan was er nog het stratego van N-VA om weer op de nagel van de geldtransfers te kloppen.

Maar tussen de berichten van 'politique politicienne' door kwam er ook minder fraais aan het licht, zoals het feit dat oudere werklozen gestraft worden omdat ze job vonden en dat er kwistig gefraudeerd wordt met energiefacturen.

Open oorlog binnen Front National

Over politieke grillen gesproken: ook bij onze zuiderburen kunnen ze er wat van. Momenteel woedt een open oorlog binnen het Front National tussen Marine le Pen en haar vader Jean-Marie. "Jean-Marie le Pen lijkt in een spiraal gestapt van de strategie van de verschroeide aarde en de politieke zelfmoord", heeft de FN-leidster verkondigd nadat Jean-Marie le Pen eens te meer het softere imago van de partij had besmeurd met enkele bedenkelijke uitspraken.

Le Pen heeft ook aangegeven dat ze zich zal verzetten tegen de kandidatuur van haar vader als kopman voor de regionale verkiezingen in Provence-Ales-Côte d'Azur.

Een reactie van die laatste kon niet uitblijven: "Marine le Pen dynamiteert haar eigen partij." De breuk lijkt compleet, het einde van een tijdperk.

De Verdeelde Staten van Amerika

Verder buitenlands nieuws kwam er uit de Verenigde Staten. De Amerikanen zijn nog steeds niet bekomen na de racistische moord van de blanke politieagent Michael Slager op de zwarte Walter Scott. Nog geen jaar na Ferguson lijkt de VS nog eens te meer 'de nog altijd Verdeelde Stan van Amerika'.

'Black Lives Matter'. Met die emblematische woorden op de voorpagina opende het wekelijkse gezaghebbende Amerikaanse tijdschrift Time Magazine zijn nieuwste editie. Het is een aanklacht tegen de reeks dodelijke incidenten tussen blanke politieagenten en zwarte slachtoffers in de VS.

Intussen is opnieuw een video van gewelddadige Amerikaanse politieagenten verschenen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234