Dinsdag 31/01/2023

Getuigenissen

Deze Vlamingen sprongen mee op de ‘GameStop’-kar: ‘Middelvinger naar Wall Street’

Vincent Mathys boekte 2.500 euro winst nadat hij aandelen van GameStop had gekocht. Beeld vincent duterne/photo news
Vincent Mathys boekte 2.500 euro winst nadat hij aandelen van GameStop had gekocht.Beeld vincent duterne/photo news

Chaos op de beurs. De afgelopen dagen explodeerde de koers van quasi waardeloze aandelen als GameStop nadat amateurbeleggers massaal aandelen kochten. Hun doel: rijke beleggingsfondsen een hak zetten. Enkele (jonge) Vlamingen sprongen mee op de kar: Vincent (27) uit Grimbergen en Marie (25) uit Mechelen zagen in december al wat er aan het gebeuren was op het Reddit-forum ‘Wall Street Bets’ en plukten daar deze week de vruchten van met winsten tot wel 625 procent.

Sven Van Londersele

Het is één van de spectaculairste beursverhalen in jaren. Een leger aan amateurbeleggers verovert de laatste dagen de internationale beurzen in de strijd tegen één gemeenschappelijke vijand: machtige ‘short sellers’. Die verkopen geleende aandelen door en kopen ze na een tijdje, wanneer het aandeel volgens hen gezakt zal zijn, terug om het weer aan de oorspronkelijke eigenaar te geven. Met als resultaat: winst voor de ‘short seller’ als het aandeel effectief gezakt is.

Maar het leven van de ‘short sellers’ ziet er sinds enkele dagen lang niet meer zo rooskleurig uit. Het leger ‘kleine beleggers’ investeert met opzet massaal in quasi waardeloze aandelen om de ‘short sellers’ een hak te zetten. Daardoor schieten de aandelenkoersen van zieltogende bedrijven, soms al op de rand van het faillissement, fenomenaal de hoogte in. Beleggers die gespeculeerd hadden dat de waarde van hun ‘geleende’ aandelen zouden zakken, moesten die terugkopen aan prijzen die plots tot twintig keer hoger liggen. Met miljardenverliezen voor grote beleggingsfondsen, de zogenaamde ‘hedge funds’, als gevolg.

Grappen én analyses

Exponent van de hele hetze: de Amerikaanse winkelketen GameStop. Het bedrijf doet het zo slecht dat het het populairste aandeel was om te ‘shorten’. En daarom bundelden amateurbeleggers de krachten. Op het sociale medium Reddit werd op het forum Wall Street Bets opgeroepen om met zoveel mogelijk beleggers te investeren in GameStop. Missie geslaagd: GameStop is de jongste weken met voorsprong het meest verhandelde aandeel op Wall Street en de koers swingt de pan uit. Daar profiteerden enkele jonge Vlamingen wat graag van mee. Vincent Mathys (27) uit Grimbergen investeert normaal vooral in grotere en ‘zekere’ aandelen zoals Apple en Google, maar voor GameStop waagde hij een beredeneerde gok. “Op het forum zijn vooral grappen en memes te vinden, maar soms ook uitstekende financiële analyses. Die hebben me overtuigd om te beleggen in GameStop.”

Een GameStop-winkel. Beeld REUTERS
Een GameStop-winkel.Beeld REUTERS

Met succes: Vincent boekte 2.500 euro winst op zijn investering van 400 euro. Ook Marie Perin (25) uit Mechelen haalde een mooie winst van 800 euro binnen na voor 400 euro belegd te hebben in GameStop. Zij vond, net als Vincent, haar inspiratie op het beruchte WSB-forum. “Eind december begon het thema GameStop echt te leven en werden de eerste voorspellingen over een grote stijging gedaan. Ik sprong in eerste instantie niet mee op de kar, maar zo’n twee weken geleden moest ik vaststellen dat ze bij WSB gelijk hadden gekregen en kocht ik aandelen. Afgelopen maandag heb ik ze weer verkocht, omdat ik het toch te risicovol begon te vinden. Ik heb de voorbije dagen dus toch even gevloekt door de winst die ik heb laten liggen (lacht).”

Marie Perin kocht aandelen van GameStop en maakte 800 euro winst. Beeld RV
Marie Perin kocht aandelen van GameStop en maakte 800 euro winst.Beeld RV

Marktmanipulatie

Toch is voor Vincent en Marie niet alleen de gemaakte winst van tel. Ze zijn van mening dat ‘short selling’ strenger zou moeten worden aangepakt. “Shorten is niet meer oké als meer dan 100 procent van alle aandelen verhandeld worden — zoals bij GameStop. Dat is speculeren met niet-bestaande aandelen en zou illegaal moeten zijn. Als deze hetze nodig is om de markt eerlijker te maken, vind ik dat prima”, aldus Vincent. Marie gaat nog een stapje verder. “Nu de kleine man dezelfde beleggingssystemen als de ‘hedge funds’ hanteert, zou het marktmanipulatie zijn. Het is geweldig hoe ze bij WSB hun middelvinger opsteken naar de rijken op Wall Street.”

Dat het niet zal eindigen bij GameStop is duidelijk. Op Reddit en andere beleggingsfora circuleren berichten om massaal te investeren in andere quasi waardeloze aandelen, zoals BlackBerry en Nokia. Marie heeft alvast geïnvesteerd. “Deze keer zit ik de rit tot het einde principieel uit, zelfs als ik verlies lijd. Het is fantastisch dat de rijke ‘hedge funds’ gepakt worden door hun eigen systeem.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234