Donderdag 01/10/2020

Terreurdreiging

Deze veiligheidsmaatregelen neemt uw stad op oudejaar

Politiebewaking op de Brusselse Kerstmarkt.Beeld Bas Bogaerts

Ook dit jaar staan in de belangrijkste steden de veiligheidsdiensten op scherp. Niets wordt aan het toeval overgelaten. Een overzicht van de meest in het oog springende maatregelen.

Aalst: vuurwerk verboden

Er wordt extra politiepersoneel uitgestuurd. Er zullen agenten in burger aanwezig zijn die willekeurig tassen en rugzakken nakijken. Wie zonder vergunning vuurwerk afsteekt, is strafbaar.

Antwerpen: 350 euro boete voor eigen vuurwerk

In Antwerpen is elke vorm van vuurwerk - zelfs kleine voetzoekers - verboden. Wie toch betrapt wordt, krijgt een GAS-sanctie. Meestal moet de overtreder verplicht een sensibiliseringscursus volgen in de 'vuurwerkklas. Wie dat weigert, krijgt een boete van 350 euro.

De kaaien, waar vorig jaar 75.000 toeschouwers stonden, worden tijdens het vuurwerk tijdelijk afgesloten voor alle verkeer. De politie vraagt om rugzakken en grote handtassen thuis te laten.

Blankenberge: zoutzakken op kerstmarkt

Het stadsbestuur heeft zoutzakken laten plaatsen ter hoogte van de kerstmarkt op het Leopold III-plein en er zullen extra patrouilles op pad zijn op oudejaar.

Brugge: cobra-eenheid paraat

Op 't Zand, het grootste plein van de stad, worden 16.000 mensen verwacht. Daar staat een zogenaamde Cobra-eenheid paraat, een team van zo'n 10 politiemensen die erop getraind zijn om onder meer gevaarlijke criminelen te arresteren. Ze zijn uitgerust met kogelwerende vesten en helmen en dragen machinegeweren om in te grijpen bij gewelddadige incidenten. Daarnaast worden nog 25 extra agenten opgetrommeld. Zelf vuurwerk afsteken is niet toegelaten.

Brussel: toegangen beperkt

Het traditionele vuurwerk gaat door, zij het onder strenge veiligheidsmaatregelen. De feestzone tussen het Beurs- en het De Brouckèreplein zal maar van één zijde toegankelijk zijn. Ook hier raadt de organisatie toeschouwers aan om geen tassen of rugzakken mee te brengen. Het publiek zal gecontroleerd worden aan de ingangen en glazen flessen en vuurwerk voor eigen gebruik zijn uitdrukkelijk verboden. Het metrostation De Brouckère wordt om 19 uur al afgesloten, om 21 uur sluit ook het station aan de Beurs.

Gent: extra betonblokken

De betonblokken aan grote pleinen die er al tijdens de Gentse Winterfeesten lagen, blijven op hun plaats. De politie raadt af om rugzakken of tassen mee te brengen. Er kan gefouilleerd worden. Vuurwerk mag enkel tussen middernacht en 1 uur.

Hasselt: ring gaat dicht

De Groene Boulevard in Hasselt - de kleine stadsring - zal tijdens het eindejaarsvuurwerk op het Kolonel Dusartplein afgesloten worden.

Kortrijk: wagens tegen aanvallen

Vier geparkeerde wagens van sponsors beschermen de kerstmarkt nu al tegen aanvallen van terroristen met vrachtwagens. Er zijn ook extra patrouilles, in uniform en in burger.

Leuven: vuurwerk en fietsen verboden

Het afsteken van vuurwerk en bommetjes en het oplaten van wensballonnen op openbaar domein is verboden. Binnen de festivalperimeter zijn bromfietsen, fietsen, rolschaatsen, skeelers, skateboards en steps verboden. Enkel voertuigen met een geldig doorgangsbewijs mogen binnen.

Oostende: zeedijk afgesloten

Op de zeedijk, waar het vuurwerk wordt afgeschoten, wordt gezorgd voor extra afsluiting door paaltjes, om te vermijden dat een terrorist op de mensenzee zou kunnen inrijden. Er zijn ook extra manschappen voorzien bij de politie.

Sint-Niklaas: geen rugzakken of vuurwerk

Om middernacht wordt het startschot gegeven van het feestjaar voor de 800ste verjaardag van de stad. De politie zet extra mensen in en neemt extra maatregelen. Aan de toegangen tot de Grote Markt komen controleposten. De politie vraagt om geen rugzakken en tassen mee te brengen. Vuurwerk afsteken is verboden. Er staan GAS-boetes op tot 300 euro.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234