Dinsdag 22/09/2020

Theater

Deze twee aartsengelen maken de staat van de wereld op

Julia Ghysels en Jaouad Alloul, theatermakers van Hart boven hard.Beeld Tine Schoemaker

We bevinden ons tussen twee verkiezingen en de regering gaat door een diepe crisis. Het ideale moment voor een eindejaarsrevue, dacht burgerbeweging Hart Boven Hard. In Tina en Tamara vertolken Jaouad Alloul en Julia Ghysels twee engelen, die met een hele rist artiesten de staat van de wereld opmaken.

“CO2, stress, werkdruk. Alles gaat omhoog. Alleen het IQ van de mensen gaat omlaag.”

De hoofdrolspelers van Tina en Tamara: De kerstrevue winden er geen doekjes om. Dit gaat om meer dan wat mopjes maken over de gebeurtenissen van het afgelopen jaar, zo blijkt uit de openingsdialoog van hoofdrolspelers Tina (Jaouad Alloul) en Tamara (Julia Ghysels). Onder het oog van regisseur Vital Schraenen repeteren ze de openings- en slotscène in de woonkamer van de Antwerpse flat waar Alloul woont, maar vanaf maandag moet het een grote show worden. Waaraan ook een rist andere artiesten zullen deelnemen – onder andere Benjamin Verdonck, Abattoir Fermé, Joost Vandecasteele, Michaël Pas en Joris Hessels zullen van de partij zijn, en op geheel eigen manier hun licht laten schijnen op de politieke gebeurtenissen van het afgelopen jaar.

Julia Geysels.Beeld Tine Schoemaker

Het opzet? De staat van het land opmaken, na een turbulent 2018. “Als de regering valt? Dat zou geweldig zijn”, lacht Alloul. “Niet voor het land, natuurlijk. Maar voor de voorstelling wel.”

Tina en Tamara is een voorstelling die wordt geproduceerd door burgerbeweging Hart Boven Hard, en is dus niet bang om de politieke kaart te trekken: de namen van de twee hoofdpersonages verwijzen naar de politieke stellingen “There is no alternative” en “There are many alternatives available and ready”.

Gebekvecht

De revue is een aaneenschakeling van zes minuten durende minivoorstellingen van de verschillende kunstenaars, in- en uitgeleid door het gebekvecht van Tina en Tamara, twee aartsengelen die elk hun eigen oplossingen hebben voor de chaos waarin de wereld anno 2018 is verzonken. 

Beeld Tine Schoemaker

Deze kerstrevue komt dan ook geen moment te laat, meent Alloul. “Het is wel duidelijk dat het niet zo goed gaat. Als je de kranten leest, en je ziet dat ons land bijna geen regering meer heeft, denk je: die politici zijn precies een bende kinderen op de speelplaats. De kerstrevue komt echt wel op tijd. Sommige onderwerpen, daar moet je mee lachen, die moet je uitvergroten, zodat je mensen tot het besef kunt doen komen dat er iets moet veranderen.”

Die boodschap mag best expliciet klinken, vinden de makers, of zoals regisseur Schraenen het verwoordt: “Je kunt de mensen entertainen én een geweten schoppen.” Al zijn hij en zijn acteurs zich er ook terdege van bewust dat ze grotendeels voor de eigen parochie preken. Want ook zij beseffen dat de stoeltjes vooral zullen worden bezet door mensen die Hart Boven Hard steunen. “Maar het is niet noodzakelijk slecht om voor je eigen kerk te preken”, vindt Alloul. “Als iedereen gewoon zijn schouders ophaalt, loopt het slecht af. Maar als je elkaar eraan herinnert dat je een eenheid vormt, als je samenhorigheid creëert, kun je wel een verschil maken. En dat is nodig. Want in het Westen zijn we ook gewoon lui geworden. Kijk naar mensenrechten: we hebben praktisch alles verworven, en nu zitten we op onze lauweren te rusten. Terwijl we er nog lang niet zijn.”

Waardevolle stem

Dat ze hun statement op de planken brengen, en niet op de opiniepagina’s, doet niets af aan de waarde ervan, vinden ze – integendeel. “Ik vind het makkelijker om mij via deze manier politiek te uiten, dan wanneer ik alleen maar de krant lees”, zegt Ghysels. “Ik ben iemand die dit medium nodig heeft om de dingen beter te kunnen begrijpen.” 

Alloul: “Nu zitten we in een systeem waarbij we om de zoveel jaar gaan stemmen, om te bepalen welke politici aan de macht komen. Maar mensen die niet in de politiek stappen, mogen hun stem intussen ook laten horen. Kunstenaars horen daar zeker bij: zij zien en interpreteren de wereld op een andere manier. Kijk naar Chokri Ben Chikha: die heeft een even waardevolle stem als een politicus. Nog waardevoller misschien, want hij probeert tenminste verschillende kanten van het verhaal te belichten. Laat hen dan mee het beleid bepalen. Ons huidige systeem is een beetje gedateerd.”

Jaouad Alloul.Beeld Tine Schoemaker

Vrijblijvend belooft Tina en Tamara dus niet te worden. “Er hebben veel artiesten toegehapt op deze kerstrevue omdat ze iets te vertellen hebben over de staat van de wereld. En we staan samen op de scène, omwille van dezelfde reden. Ik wil dat de mensen dat ook voelen. Ik geloof dat er dan heel veel mogelijk is”, doet ze de naam van haar personage nog even alle eer aan. “Ik hoop dat die boodschap ook duidelijk overkomt.”

Op 10/12 in Arenbergschouwburg, Antwerpen. Daarna ook te zien in Gent, Genk, Brussel, Kortrijk en Leuven. hartbovenhard.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234