Woensdag 30/11/2022

Deze 'tv-iconen' willen de slimste mens worden

De avonden worden kouder en de nachten langer en dus komt Erik Van Looy naar goede gewoonte met zijn kandidatenlijst voor De slimste mens aanzetten. Een lijst met opvallend veel oestrogeen. 'Tegenwoordig blijken ook vrouwen te kwissen. Al ben ik er nog niet zeker van of dat wel zo'n goede zaak is.'

Erik Van Looy is dit net jaar net iets trotser dan anders op zijn lijstje. Met dank aan de vrouwelijke kandidates die er op prijken. Dertien exemplaren wisten hij en zijn team te verzamelen. Een absoluut record. Van Looy: "Je kunt dan zeggen: is dat nu iets om trots op te zijn? Waarom niet gewoon zeventien vrouwen en zeventien mannen? Maar we hebben al een ongelooflijke weg afgelegd. In het eerste seizoen zaten amper drie vrouwelijke kandidaten.

"Vroeger kwisten vrouwen niet. Niet op tv en al helemaal niet in de muffe zaaltjes waar zulke kwissen georganiseerd worden. Daar kwamen enkel mannen in groene parka's op af. Tegenwoordig zie je ook daar steeds meer vrouwen. Een zorgwekkende evolutie eigenlijk. Ik ging er altijd van uit dat mannen mochten kwissen terwijl hun vrouwen zich bezig hielden met de belangrijke zaken des levens. Die tijd is helaas voorbij."

Het was trouwens de bedoeling om tot een gelijke man-vrouwverdeling te komen. Maar een aantal vrouwelijke kandidaten in spe weigerde overstag te gaan, ondanks herhaaldelijke pogingen van de presentator. "Ik heb zowel Goedele Wachters, Hanne Decoutere als Martine Tanghe gestalkt. Maar geen van de drie wou." An Lemmens wou wel, maar mocht als VTM-gezicht niet. "Jammer, An is nochtans een heel goede kwisser", zegt Van Looy. "En ik kan het weten want ze heeft ooit in een aflevering van Blokken de vloer met me aangeveegd."

De kandidatenlijst is niet alleen vrouwelijker maar ook internationaler dan ooit. Met Gordon, Jan Jaap van der Wal, Dr. Chris van der Linden, die we in Topdokters leerden kennen, en Josje Huisman staan er deze keer vier Nederlanders aan de start. En met kok Dagny Ros Asmundsdottir doet er voor het eerst een IJslandse mee. Van Looy "Wie weet wordt dit wel het jaar waarin er een buitenlander de slimste mens wordt?" Of misschien gaat er wel een Waal met die eer lopen. Raoul Hedebouw, die aan het hoofd staat van de Waalse tegenhanger van PVDA, is de onbekendste naam op de lijst. "De eerste communist in het programma", zegt Van Looy. "Benieuwd of hij ook zijn seconden met de andere kandidaten deelt."

Het samenstellen van het deelnemersveld is volgens Van Looy een vorm van hogere wiskunde. "Je moet niet alleen je kandidaten hebben, ze moeten ook op het juiste moment in het programma komen. Niet te veel acteurs in dezelfde week, niet te veel grappige mensen samen, niet alle vrouwen bijeen en ook de favorieten hou je liefst een beetje uit elkaar. Vergelijk het met het mixen van de perfecte cocktail en daar worden we steeds bedrevener in. We weten steeds beter welke ingrediënten we nodig hebben, alleen zijn het helaas geen dingen die je in Delhaize vindt."

De te kloppen Mol

Over favorieten spreekt Van Looy zich liever niet uit. "Als ik iets voorspel komt het meestal niet uit." Na wat aandringen volgt dan toch een naam. "Gilles Van Bouwel wordt volgens mij de te kloppen man. Als je over de stalen zenuwen beschikt om de Mol te kunnen zijn, dan kan je ook De slimste mens winnen. Vooral omdat in zijn geval stalen zenuwen gekoppeld zijn aan een brede kennis."

De slimste mens ter wereld, vanaf 17 oktober op VIER

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234