Zaterdag 15/05/2021

EXPO TOP 10

Deze tien expo's mag u niet missen

Ukraine hotel. 1989. Een foto van Harry Gruyaert, wiens retrospectieve nu te zien is in het Fotomuseum, Antwerpen. Beeld Harry Gruyaert
Ukraine hotel. 1989. Een foto van Harry Gruyaert, wiens retrospectieve nu te zien is in het Fotomuseum, Antwerpen.Beeld Harry Gruyaert

U loopt snel verloren in de wondere wereld van de beeldende kunst? Geen paniek! De Morgen stippelt voor u elke week het boeiendste parcours uit.

1. Monsanto: A Photographic Investigation

null Beeld RV Mathieu Asselin
Beeld RV Mathieu Asselin

Mathieu Asselin voerde vijf jaar lang een fotografisch onderzoek naar multinational Monsanto. Zijn boek over de beruchte praktijken van de biotech-gigant viel meermaals in de prijzen. Nu houdt hij halt in het Antwerpse fotomuseum: "Het is hun tactiek om boeren bang te maken."

Lees hier ons verslag over Monsanto: A Photographic Investigation.

Tot 10/6 in FOMU, Antwerpen. fotomuseum.be

2. Antoine Roegiers. Tentations

Antoine Roegiers is een Belgische kunstenaar en in zijn werk herken je meteen de grote meesters: Peter-Paul Rubens, Pieter Breughel en Hieronymus Bosch. Roegiers laat zich graag door hen inspireren, maar stelt hun aanwezigheid ook in vraag: hoe komt het dat Rubens of Breughel voor bijna iedereen de eerste kennismaking met schilderkunst is? En is Roegiers nu zelf een leermeester voor een nieuw publiek?

Tot 15/4 in Keteleer Gallery, Antwerpen. keteleer.com

null Beeld Antoine Roegiers
Beeld Antoine Roegiers

3. Harry Gruyaert – Retrospectieve

null Beeld Harry Gruyaert
Beeld Harry Gruyaert

Magnumfotograaf, fotografie-icoon, tovenaar met kleur en licht, maar ook gewoon Antwerpenaar. Harry Gruyaert is het allemaal. En nu komt hij thuis - in een museum dat zijn vader nog mee heeft opgericht - met zijn grootste retrospectieve tot op heden.

Lees hier ons verslag over Harry Gruyaert - Retrospectieve.

Tot 10/6 in FOMU, Antwerpen. fotomuseum.be

4. William Ludwig Lutgens

William Ludwig Lutgens, dat is jong Belgisch geweld dat met veel humor tekeergaat tegen hypocrisie en misbruik. Lutgens tekent, schildert, maakt installaties en publicaties, en heeft het over kolonialisme, consumptie, seks, religie en politiek. Ook te vinden hier: de tweede editie van Het geïllustreerd blad, zijn politiek incorrecte krant.

Tot 17/3 in Plus-One Nieuw Zuid, Antwerpen. plus-one.be

null Beeld William Ludwig Lutgens
Beeld William Ludwig Lutgens

5. The Riverbed

null Beeld RV Ben Murphy
Beeld RV Ben Murphy

Diep in de bergen van Andalusië leven mensen in hun eigen wereld: non-conformisten die de maatschappij de rug hebben toegekeerd. Fotograaf Ben Murphy volgde ze tien jaar lang, in een poging ze te begrijpen. "Voor de bewoners is dit het paradijs."

Lees hier ons verslag van The Riverbed.

Tot 7/4 in deSingel, Antwerpen. desingel.be

6. Edgard Tytgat. Herinnering aan een geliefd venster

Edgard Tytgat is een schilder die verhalen vertelt, vol absurditeiten, fantasie en humor. Hij graait even makkelijk in de grote thema's van de kunstgeschiedenis als in de banaliteit van het dagelijks leven. Daarmee creëerde de Brusselaar een wereld vol kinderlijke fantasieën, erotiek en verloren onschuld. Cineast Gust Van den Berghe cureerde mee deze tentoonstelling, met video's, dagboeken en kortverhalen, die de olieverfschilderijen van Tytgat nog meer tot leven wekken.

Lees hier ons verslag over Edgard Tytgat. Herinnering aan een geliefd venster.

Tot 8/4 in Museum M, Leuven. mleuven.be

null Beeld Privécollectie/SABAM Belgium 2017
Beeld Privécollectie/SABAM Belgium 2017

7. Nicolas Karakatsanis. Disgracers

Duisternis is een register waarmee Nicolas Karakatsanis graag speelt. Of dat nu is als director of photography – van Rundskop tot I, Tonya – of als kunstfotograaf. Voor zijn tentoonstelling Disgracers zoekt hij het licht op, en onderzoekt hij de esthetiek van mensen in vrije val.

Lees hier ons gesprek met Nicolas Karakatsanis.

Tot 29/4 in Alice Gallery, Brussel. alicebxl.com

null Beeld RV © nicolas Karakatsanis /Courtesy Alice Gallery
Beeld RV © nicolas Karakatsanis /Courtesy Alice Gallery

8. True Beauty

De tentoonstelling True Beauty in het Stedelijk Museum in Breda laat zien dat beelden uit de wetenschap steeds mooier en artistieker worden. Het lijken haast kunstwerken, en zetten gemakkelijk de stap van laboratorium naar museum. Maar daarin gaan sommige wetenschappers soms behoorlijk ver.

Lees hier ons verslag over True Beauty.

Tot 19/8 in Stedelijk Museum, Breda.
stedelijkmuseumbreda.nl

null Beeld Peter Maloca
Beeld Peter Maloca

9. Modigliani

Nude (1917)
 Beeld rv
Nude (1917)Beeld rv

Een vroeg zelfportret als de trieste clown Pierrot, zo opent de indrukwekkende tentoonstelling Modigliani in Tate Modern. Het laatste werk dat we te zien krijgen, is het allerlaatste zelfportret dat de meester ooit maakte, met de zelfverzekerde blik van de gearriveerde kunstenaar. En tussen die twee doeken in: het hele universum dat hij creëerde.

Lees hier onze recensie van Modigliani.

Tot 1/4 in Tate Modern, Londen. tate.org.uk

10. More = more

null Beeld Elke Desutter
Beeld Elke Desutter

BREEDBEELD is een steunpunt voor mensen die niet professioneel met fotografie, film of mediakunst bezig is. De organisatie heeft een nieuwe start te maken, en om dat te vieren organiseert ze een puike tentoonstelling die baadt in overdaad.

Tot 8/4 in Zwijgershoek, Sint-Niklaas. breedbeeld.org

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234