Dinsdag 21/09/2021

schietpartij florida

Deze Texaanse school is alvast bewapend: ''We schieten op wat ons bedreigt"

Jongeren houden een wake na een schietpartij op een school in Florida. Sinds die schietpartij woedt in de VS de discussie omtrent wapenbezit. Zo zei president Trump leraren te willen bewapenen. Een school in Texas doet dit al sinds 2007. Beeld AP
Jongeren houden een wake na een schietpartij op een school in Florida. Sinds die schietpartij woedt in de VS de discussie omtrent wapenbezit. Zo zei president Trump leraren te willen bewapenen. Een school in Texas doet dit al sinds 2007.Beeld AP

President Trump wil leraren bewapenen. Op de Harrold-school in Texas doen ze dat al. "Wij zijn een plattelandsgemeenschap, we schieten op wat ons bedreigt."

Op het schoolterrein van Harrold, Texas wordt met enige regelmaat op indringers geschoten. "Ratelslangen, stinkdieren, wilde zwijnen", somt schoolhoofd David Thweatt op.

Op doorgedraaide jongemannen is nog nooit het vuur geopend. En dat terwijl het schooldistrict Harrold al in 2007, als eerste in de VS, docenten begon aan te moedigen gewapend voor de klas te staan.

"Het jaar voordien waren we al bezig met passieve veiligheid: magnetische pasjes, camera's", vertelt Thweatt. "Maar toen was er een schietpartij in een school in Pennsylvania. De dader was de melkboer, die zouden wij er ook in gelaten hebben. Dus wat doe je als een zieke figuur op die manier binnendringt? Wij zijn een plattelandsgemeenschap, we schieten op wat ons bedreigt. Voordat de politie hier is, zijn we een half uur verder, dus we redden onszelf wel."

Verborgen wapendracht

"Mijn bestuur wilde dat toen niet, ze vreesden voor enorme media-aandacht. Toen kwam in april 2007 de schietpartij op Virginia Tech en dat schudde hen wakker. In oktober van dat jaar voerden we mijn Guardian Plan in."

Dat plan houdt in dat docenten die een vuurwapen mogen bezitten, een extra vergoeding krijgen als ze dat meenemen naar school. Ze moeten het altijd verborgen op hun lichaam dragen, niet in een la stoppen. Wie er precies gewapend zijn, blijft op die manier een vraag voor de eventuele indringer.

"We zijn een kleine school, 115 leerlingen, 24 stafleden. Dus er zijn altijd tussen de een en 24 vuurwapens op school." Zit Thweatt zelf gewapend in zijn kantoor? "Zeg ik niet."

De vrijwilligers krijgen een speciale, door Thweatt ontwikkelde training. "Het belangrijkste is trefzekerheid, verder nemen we allerlei scenario's door: onderhandelen, ontruimen, het gebouw eventueel lokaal per lokaal doorzoeken. De geweldsinstructie is: er moet iemand met een vuurwapen, of een mes of zwaard, dicht bij je zijn; dat is de enige omstandigheid waarin je mag schieten."

Een docent zal er lang niet altijd in slagen een aanvaller uit te schakelen voor die slachtoffers maakt, maar dat is het punt niet, zegt Thweatt. "Het probleem dat we hiermee aanpakken, is ontstaan in de jaren 90, toen we scholen tot vuurwapenvrije zones verklaarden. Dat werd gedaan omdat drugdealers en bendeleden wapens de scholen in brachten. Wat je in feite deed was killingfields inrichten. Killers blijken in het algemeen niet naar een versterkt doelwit te gaan."

Afschuwelijk idee

Of dat een goed idee is, daarover is Amerika sterk verdeeld. In de omgeving van Harrold wordt het als een pluspunt van de school gezien. Een flinke groep leerlingen komt van buiten het gebied dat de school eigenlijk bedient. "Sommigen komen voor het onderwijs, we zijn goed in muziek bijvoorbeeld", zegt Thweatt. "Maar de twee andere scholen hier in de streek zijn in grotere plaatsen, met politie vlak in de buurt, en ik hoor van sommige ouders dat ze hun kinderen hier naartoe sturen omdat ze weten dat ze dan beschermd worden."

Als de politie dichter in de buurt van zijn eigen school zat, zou Thweatt zijn Guardian Plan trouwens ook niet afschaffen. "Er was politie bij de Sandy Hook-school. Als een school kan leven met dertig doden, tja, dan hoeven ze een plan als dat van ons niet in te voeren."

Daar staat tegenover dat veel onderwijsgevenden alleen al het idee om gewapend voor de klas te staan, ongepast en afschuwelijk vinden. "De dag dat ze me vertellen dat ik een vuurwapen moet meenemen, is de laatste dat ik nog lesgeef", zei Kristen Frazier uit Fitchburg, in de buurt van Boston, tegen de krant The Boston Globe.

Tegenstanders vrezen ook dat er met nog meer wapens in scholen meer doden en gewonden zullen vallen in plaats van dat die wapens potentiële daders zouden afschrikken. Thweatt is het daar stellig mee oneens. "Dezelfde mensen die zo bang zijn voor de aanwezigheid van vuurwapens in scholen, lopen met een gerust hart een politiebureau binnen, terwijl daar natuurlijk ook veel wapens zijn."

En wat vindt hij er als onderwijsgevende van dat kinderen in Amerika telkens opnieuw, door nare nieuwsberichten en door evacuatie-oefeningen, te horen krijgen dat er van buiten de school doodsgevaar dreigt? "Kinderen kunnen hun aandacht toch nergens langer dan een paar seconden bij houden. Zelf ben ik van 1960, ik groeide op met de dreiging van een kernoorlog, ik en de meeste van mijn vrienden dachten niet eens dat we de volwassen zouden worden. Maar we staarden ons er niet blind op."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234