Maandag 20/03/2023

Kijktips

Deze series uit het voorjaar moet u deze zomer inhalen

'Sex Education', te zien op Netflix. Beeld rv
'Sex Education', te zien op Netflix.Beeld rv

Heel wat uitstekende series kleurden het afgelopen jaar het televisiescherm. Voor wie deze parels heeft gemist, lijsten wij de beste nog eens op. 

Annelies Hart

1. Studio Tarara

Waarover gaat het? In het VTM van begin jaren 90 lopen de opnames van de populaire televisiesketchshow Studio Tarara. Na een van de opnames stort iemand te pletter van het dak en daar start de zoektocht van de politie. Stap voor stap krijgen ze een breder beeld van de intriges die achter schermen van de show plaatsvonden.

Waarom kijken? De combinatie humor en VTM doet veel wenkbrauwen fronsen, maar deze tragikomische serie drukt al die vooroordelen de kop in. De decors en kostuums maken je een beetje nostalgisch naar de ‘goede oude tijd’ en de verschillende intrigerende personages houden je zonder twijfel geboeid. Daarnaast onthoudt deze omgekeerde whodunit je tot in de laatste minuten van de slotaflevering van de identiteit van het slachtoffer: spanning verzekerd.

Te zien via VTM GO.

2. Sex Education

Waarover gaat het? Otis Milburn is 16 jaar, seksueel onervaren en een ‘loner’. Daarbovenop is hij de zoon van sekstherapeute Dr Jean F. Milburn. Wanneer hij zelf met succes een klasgenoot van zijn seksprobleem af weet te helpen, ziet zijn rebelse klasgenoot Maeve Wiley een kans. Samen starten ze een sekstherapiepraktijk op school, waar studenten voor geld over hun problemen kunnen komen praten.

Waarom kijken? Voor subtiliteit moet je bij een andere serie zijn: Sex Education gaat geen enkel taboe uit de weg, hoe gênant het soms ook mag worden. Onderwerpen als seks, geaardheid, liefde en racisme komen allemaal aan bod zonder moreel vingergezwaai. Hilarische dialogen, gevatte oneliners en memorabele scènes vliegen je om de oren: deze serie schreeuwt ‘guilty pleasure’.

Te zien op Netflix.

3. When They See Us

Waarover gaat het? Deze miniserie vertelt het waargebeurde verhaal over vijf tieners uit de New Yorkse buurt Harlem. Vijf jonge zwarte mannen werden in 1989 veroordeeld voor de verkrachting van een jonge blanke vrouw in Central Park. Iedereen wist dat ze onschuldig waren, maar omwille van bevooroordeelde media en een corrupt justitiesysteem werd dat pas in 2002 bewezen.

Waarom kijken? De realiteit van de Central Park Five, hoe het vijftal wordt genoemd, is choquerend en zo wordt ze ook afgebeeld. De ene mokerslag volgt de andere op. Enkel op het einde van elke aflevering komt een kleine poëtische toets naar boven, die de lelijkheid van het verhaal extra benadrukt. De serie is een must see, omdat het bemoedigend is dat het verhaal nu eindelijk verteld wordt en ons laat zien hoe belangrijk het is om de realiteit te ontmaskeren.

When They See Us bracht heel wat teweeg. Elizabeth Lederer, de voormalige officier van justitie in de zaak, bezweek onder de druk en stapte op als professor aan Columbia Law School. Lees ook over hoe Amerika eindelijk verantwoording aflegt voor racisme in de jaren 90 en het verhaal achter de serie.

Te zien op Netflix.

4. Fiskepark

Waarover gaat het? Tomas De Soete trekt zich na het floppen van zijn laatste talkshow terug aan zijn geliefde visvijver. Daar werkt hij met zijn productiehuis Fiskepark aan een comeback. Tot Bent Van Looy met een bijl in het hoofd wordt teruggevonden in de visvijver en de zoektocht naar de moordenaar losbarst. Jaloezie en geheimen komen bovendrijven en de media-aandacht maakt Tomas’ leven een ware hel.

Waarom kijken? Omdat Fiskepark even superbe als absurd is. Het is een parodie op truecrimedocumentaires en de opbouw van de serie is op z’n minst origineel te noemen. De ‘mockumentary’ geeft enkel beelden die ook echt gemaakt kunnen zijn, met smartphones van de aanwezigen, veiligheidsbeelden of bodycams van agenten bijvoorbeeld. Tomas de Soete speelt zichzelf en dat zorgt voor authentieke gevoelens en een flinke dosis herkenbare miserie.

Lees meer over waarom jezelf spelen moeilijker is dan je zou denken en wat de tv-redactie van De Morgen vindt van Fiskepark.

Te zien op VRT NU.

Tomas De Soete in 'Fiskepark'. Beeld De Mensen
Tomas De Soete in 'Fiskepark'.Beeld De Mensen

5. Chernobyl

Waarover gaat het? Chernobyl vertelt het verhaal van de kernramp in de toenmalige Sovjet-republiek Oekraïne, waar op 26 april 1986 een van de reactoren van de kerncentrale ontplofte. Je krijgt niet alleen de ramp zelf te zien, maar ook de gevolgen voor omgeving en omwonenden, en hoe de Sovjet-autoriteiten er alles aan deden om de hele affaire in de doofpot te stoppen.

Waarom kijken? Met een score van 9,7 op de website IMDB is Chernobyl de best beoordeelde serie ooit. In slechts vijf afleveringen creëert de serie een bijna ongeziene sfeer van spanning. Het vertelt een les voor de mensheid die zelden zo indringend is verbeeld.

Te zien op Play en Play More van Telenet

6. Dertigers

Waarover gaat het? Zes vrienden leren elkaar kennen tijdens hun studententijd in Antwerpen. Na hun studies blijven ze allemaal in of rond de stad hangen en houden ze contact. Elk op hun eigen manier worstelen ze met de uitdagingen die het leven als dertiger hen biedt, en proberen ze om te gaan met het geheim van een onverwerkt trauma dat de zes met elkaar verbindt.

Dertigers op Eén. Beeld VRT
Dertigers op Eén.Beeld VRT

Waarom kijken? De serie Dertigers is luchtig bingemateriaal, maar is bij een schare fans fans geliefd omdat het zo dicht bij ons staat. De herkenbaarheid die de personages met zich meebrengen werkt aanstekelijk en bemoedigend. Er is geen overdrijving en het is geen soap, maar er zijn net intriges genoeg om het interessant te houden en de kijker aan het scherm gekluisterd te houden.

Lees ook: Pokkesaaie homo’s op tv? Eindelijk!

Vier afleveringen van Dertigers heb ik gezien, en ik zit met een peterpansyndroom waaraan Michael Jackson nog een puntje kan zuigen. Kan ik mijn dertiger jaren niet gewoon overslaan?

Te zien op VRT NU.

7. Russian doll

Waarover gaat het? Nadia, een vrouw uit New York, sterft na een feestje voor haar 36ste verjaardag. Niet één keer, maar telkens weer opnieuw. Ze komt in een tijdlus terecht waarin ze moet uitzoeken wat er met haar scheelt en hoe het komt dat ze net dat moment alsmaar opnieuw beleeft.

Waarom kijken? Nadia gaat meteen op onderzoek uit en is daarbij even heerlijk sarcastisch als verward. Ze is een stoere en zelfstandige vrouw die snel je sympathie wint, ten minste als het vreemde gegeven van de tijdlus je nog niet heeft kunnen overwinnen. Ze evalueert haar leven doorheen de serie, en wordt vaak met de neus op de feiten gedrukt. Russian Doll is geen cliché: aan originaliteit geen gebrek in deze serie.

Te zien op Netflix.

8. After Life

Waarover gaat het? In zijn nieuwste serie After Life kruipt Ricky Gervais in de huid van weduwnaar Tony. Zijn vrouw verloor nog maar pas de strijd tegen kanker, en wist zich vanop haar sterfbed toch nog te amuseren met het opnemen van video’s. Een geestig nalatenschap, zeg maar. Alleen, het duwt Tony nog meer de dieperik in. Voor hem hoeft het niet meer, hij is compleet verzuurd, cynisch en praat continu over suïcide.

Waarom kijken? De serie heeft ondanks haar triestige karakter ook een zeer mooie ontroerende boodschap: misschien leven we niet voor onszelf, maar voor elkaar. Ricky Gervais vertolkt de hoofdrol, en het is de eerste keer dat de Britse komiek van zijn kwetsbare kant zien. Alleen al door dat gegeven wil je de serie met de anders zo cynische komiek zien.

Te zien op Netflix.

9. Sharp objects

Waarover gaat het? Camille Preaker is een misdaadjournaliste die voor haar job terug moet keren naar haar geboortedorp Wind Gap, waar ze de moord op twee jonge meisjes moet onderzoeken. In Wind Gap wordt ze geconfronteerd met haar moeilijke jeugd en enkele persoonlijke demonen wanneer ze terug bij haar moeder intrekt.

Waarom kijken? De aparte visuele en ritmische stijl waarmee Sharp Objects is opgebouwd is een kunst op zichzelf. En in dat kader kunnen de hoofdrolspelers dan ook het beste van zichzelf geven. Sommige personages krijgen meteen je sympathie, andere ga je met plezier haten. Sharp Objects toont de speciale en ingewikkelde relaties tussen moeders, dochters en zussen.

Te zien op Telenet Play More.

10. You

Waarover gaat het? Joe is de manager van een boekenwinkel in New York. Tijdens een van zijn werkdagen loopt Beck de winkel binnen, en Joe ontwikkelt onmiddellijk een ‘fascinatie’ voor de jonge vrouw. Die fascinatie gaat al snel over in obsessie en hij gebruikt alle mogelijke kanalen om Beck te kunnen observeren en voor hem te winnen. Het wordt gevaarlijk wanneer Joe ervoor wil zorgen dat niets of niemand hun ‘liefde’ nog in de weg staat.

Waarom kijken? De lichtjes huiveringwekkende serie toont ons de donkere kant van het internet en hoe makkelijk het is om iemands volledige leven op te sporen. Joe is een psychopaat die je op een vreemde manier gaat appreciëren, tot het punt waarop je je eigen morele waarden in vraag gaat stellen. You is de perfecte combinatie van romantiek, spanning en gruwel.

Te zien op Netflix.

11. Bodyguard

Waarover gaat het? David Budd werkt bij de Londense politie als ‘persoonsbeveiliger’. De oorlogsveteraan, gespeeld door Richard Madden, lijdt aan PTSS (posttraumatisch stresssyndroom). Dave krijgt promotie en wordt lijfwacht van de minister van Binnenlandse Zaken, Julia Montague. Zijn job wordt moeilijk wanneer hij erachter komt dat die invloedrijke politica een persoon is die tegen al zijn normen en waarden ingaat.

Waarom kijken? Het tempo van de serie ligt hoog en de schrijver Jed Mercurio houdt alle scenario’s open. Het kan alle kanten uitgaan en dat is wat je geboeid houdt. Zijn het islamitische terroristen, Afghanistan-veteranen of moet de dreiging worden gezocht op de burelen van de minister zelf? Waartoe is David Budd zelf in staat? Vanaf aflevering één dender je razendsnel op een sterke ontknoping af.

Te zien op Netflix.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234