Woensdag 04/08/2021

Standpunt

Deze regering stelt haar begroting op in dezelfde cultuur van pappen en nathouden als haar voorgangers

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) en premier Charles Michel (MR). Beeld photo_news
Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) en premier Charles Michel (MR).Beeld photo_news

Bart Eeckhout is commentator bij De Morgen.

Alleen de blinde wil het nog niet zien: de federale regering heeft, opnieuw, een ernstig begrotingsprobleem. Met veel moeite haalt ze hetzelfde budgettaire tekort als haar voorganger in volle economisch-budgettaire crisis. De begroting dit jaar enigszins rechttrekken wordt al een rotklus, het met Europa afgesproken einddoel van een nultekort tegen 2018 wordt stilaan onhaalbaar.

Dat komt, stelt emeritus-hoogleraar Wim Moesen in een uitstekende paper, doordat België geen cultuur van budgettaire ernst heeft: elke belangengroep graait in de rijksbegroting naar 't zijne. Er is een tijd geweest dat de N-VA dit soort conclusies gretig zou delen als verpletterende bewijs voor zijn stelling dat België niet te regeren valt. Geen begrotingscultuur? Dat moet wel de schuld van de PS zijn!

Bart Eeckhout. Beeld Wouter Van Vooren
Bart Eeckhout.Beeld Wouter Van Vooren

Vandaag valt het lastiger om dat vol te houden. Hoelang nog kun je alles op de nek van 2,5 jaar Elio Di Rupo schuiven als de daaropvolgende bijna monocultureel Vlaamse federale regering hetzelfde bedroevende resultaat neerzet - met, in Europees perspectief, zwakker economisch rendement? De ongemakkelijke waarheid is dat deze regering haar begrotingen opstelt in dezelfde geest van pappen en nathouden als haar voorgangers. Ook nu weer zie je beleidsmakers buigen voor krachtige lobbygroepen. Bedrijfsleiders hoeven de krant maar te bellen of de vennootschapsbelasting gaat al naar beneden. Ook nu graait ieder nog altijd naar 't zijne.

Professor Moesen wijst er terecht op dat de regering-Michel zichzelf in de voet schiet door haar tax shift niet deftig te financieren. Met het principe van de verschuiving is niets mis: minder lasten op arbeid biedt zuurstof voor meer tewerkstelling, minder personenbelasting maakt werken lonender. Alleen blijft onduidelijk wie dat allemaal gaat betalen. De economische groei? Die vindt voorlopig zelf van niet. Als die groei uitblijft, staat de regering werkelijk voor een catastrofe.

Professor Moesen heeft ook de moed om een alternatief uit te tekenen. Meer inzet tegen fiscale en sociale fraude, minder administratieve koterij en minder fiscale uitzonderingsregimes moeten een budgettaire cultuur van eerlijkheid creëren. En daarnaast is Moesen de zoveelste expert die pleit voor een ernstige vermogenswinstbelasting als noodzakelijke extra financieringsbron.

Niettemin blijft de regering volharden in de boosheid. Toch zal ze een van haar ideologische dogma's moeten laten vallen: ofwel crasht de begroting, ofwel zullen er nieuwe inkomsten moeten worden gevonden. Om het met haar favoriete weerspreuk te zeggen: er is geen alternatief.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234